Anneler Günü'nde vahim tablo

Anne olmanın zorlukları, her ülkede yaşanıyor. Fakat net verilere bakıldığında Türkiye, listede çok gerilerde yer alıyor.

"Save the Children" adlı kurumun bu sene 12'incisini gerçekleştirdiği annelik araştırmasında, gelişmiş ülkeler arasında Norveç birinci, Avustralya ikinci, İzlanda üçüncü, ABD ise 31'inci sırada yer aldı.

Norveç, anne ve çocuk ölümü oranlarının düşük olması, kadınların daha uzun ömürlü olması, okuma oranının yüksekliği, doğum izninin en az bir yıl olması gibi kriterlerle bu araştırmada ilk sırayı aldı.

Kadınların ömrünün ortalama 45 yıl olduğu Afganistan'da annelerin durumunun kötü olduğu belirtildi. Afganistan'da her 11 kadından biri doğumda ölüyor ve her 5 çocuktan biri 5 yaşını göremeden hayata gözlerini kapatıyor.

Sıralamada anne olmak için en iyi ülke olan Norveç'te ise kadınların ömrü ortalama 83 yıl ve sadece 175 kadından biri, 5 yaşına gelmeden çocuğunu kaybediyor. Norveç'te kadınların yüzde 82'si modern doğum kontrol yöntemlerini kullanırken, Afganistan'da bu oran yüzde 16. ABD'nin sıralamada 31'inci sırada yer almasının nedeni de, sanayileşmiş ülkeler arasında anne ölüm oranının 2100'de 1 ile en üst seviyede olmasıyla açıklandı. ABD'de ayrıca her bin çocuktan birinin 5 yaşına gelmeden öldüğü ve bu oranın yine sanayileşmiş ülkeler arasında yüksek olduğu belirtildi. Listede Fransa 10, Almanya 11, İngiltere 13'üncü, Yunanistan 19, Rusya 38'inci sırayı aldı.

Daha az gelişmiş ülkeler arasında ikinci grupta yer verilen Küba'nın birinci, İsrail'in ikinci ve Güney Kıbrıs'ın da üçüncü olduğu bu listede, Türkiye anne olmak için en iyi ülkeler sıralamasında 55'inci oldu. Bu grupta yer alan Türkiye'de ise her bin çocuktan 20'sinin, 5'inci doğum gününü göremeden öldüğü belirtildi. Annelerin hamilelik ve doğumla bağlantılı ölüm riski ise Türkiye'de 1900'de bir olarak açıklandı. Türkiye'de modern doğum kontrol yöntemlerinin, kadınların yüzde 43'ü tarafından kullanıldığı ve kadınların ömrünün ortalama 75 yıl olduğu ifade edildi. En az gelişmiş ülkeler olarak üçüncü ve ayrı bir grupta değerlendirilen Afrika ülkelerinin birçoğu, araştırmada en alt seviyelerde yer aldı. Afganistan, bu listede en son sırada yer aldı.

(soL - Kadın)

soL, emekleriyle ülkenin geleceğini yetiştiren annelerimizin Anneler Günü'nü kutlar.
Fotoğraf: Volkan Doğar