Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu: ‘Anayasaya aykırı iş yapmayacağız’

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, Sağlık Bakanlığı tarafından gebe izlemleri acilen hukuki bir zemine oturtulmadan, gönüllü başvuranlar dışında gebe izlemi yapmayacaklarını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın hamile kadınların durumunu Aile Hekimleri aracılığıyla eşe veya aileye bildirdiği şeklindeki haberlerin ardından Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nundan bir açıklama geldi. Aile Hekimleri, anayasaya aykırı iş yapmayacaklarını açıkladı.

“Aile hekimleri hedef gösterildi”
Son günlerde medyada kadınların gebelikleri ile ilgili fişlenme ve babalarına, ailelerine hamile olduğunun bildirilmesi konusunda tüm suçun Aile Hekimlerine yıkıldığına dikkat çekilen açıklamada, Aile hekimlerine sözleşmeyle verilen gebe izlem görevi ile birlikte ciddi cezalar getirildi.

“Her bir aile hekimine bir sözleşme döneminde ortalama 480 gebe izlemi gelmekte ve bu izlemlerden sadece 5'inin aile hekimi tarafından takip edilememesi durumunda sözleşmesi feshedilme, görevden el çektirme tehlikesi ile karşı karşıya gelmektedir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ayrıca anayasal hak ve hürriyetleri ile başka hekimlere gebelik takiplerini yaptıran anne adaylarından bile kayıtlı olduğu aile hekimi sorumlu ve zorunlu tutulmaktadır. Bu dayatma altında aile hekimleri gebeleri tespit edebilmek için özveri ile çalışmakta, ama yasal olmayan hiç bir sistemi, cep telefonu ile mesaj gönderme dahil, kullanmamaktadırlar.”

Halk Sağlığı Kurumu’nun kamuoyu önünde aile hekimlerini hedef gösterdiğinin belirtildiği açıklamada, "Bizim bu şekilde bir uygulamamız yoktur bu konu bizden kaynaklanmamaktadır, konuyla ilgili aile hekimi cezalandırılacaktır." şeklinde açıklamasına tepki gösterildi.

“Kişilerin izni alınmadan iletilen gebelikleri takip etmeyeceğiz”
Bu sözlerin aile hekimleri için bardağı taşıran son damla olduğunun vurgulandığı açıklamada, Cezai uygulamalar ve baskıya rağmen izlem yapmayacağız” denildi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun yaptığı açıklama şöyle devam etti:

“Her zaman kamuoyunun yanında yer alan, yaş, cinsiyet ve hastalık ayırmadan kişisel sağlık koruyucusu ve savunucusu olan aile hekimleri olarak bizler yasalara aykırı zorunlu düzenlemelerin yerine, çağdaş, mantıklı, akılcı ve denenmiş uygulama, yönetmelikler ve yasal düzenlemeler çıkana değin, aile hekimliği merkezlerine gönüllü olarak başvuran ve sunulan koruyucu sağlık hizmeti kapsamında sağlıklı bir bebek için sağlıklı gebelik geçirmek isteyen anne adayları dışında, bize kişilerin izinleri alınmadan iletilen gebelikleri her türlü cezai uygulamaya ve baskıya rağmen izleme almayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”

(soL - Haber Merkezi)