Ağustos ayında 22 kadın öldürüldü

Ağustos ayında 22 kadın cinayeti yaşandı, 18 kadına tecavüz edildi ve 55 kadına da şiddet uygulandı. Şiddet bahaneleri arasında “kahvaltı hazırlamadı”, “evi temizlemedi”, “ona verdiğim parayla kendine gofret aldı”, “arkadaşlarıyla sokağa çıktı” yer aldı.

Ağustos ayında 106 kadına şiddet, cinayet, taciz ve tecavüz haberi basına yansıdı. 22 kadın öldürülürken, 9 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 16’sına tacizde bulunuldu, 55 kadına şiddet uygulandı. 2014’ün ilk sekiz ayında da 184 kadın öldürüldü, 70 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 417 kadına şiddet uygulandı ve 77 kadınla kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu.

Bianet’ten Çiçek Tahaoğlu'nun haberine göre, Ağustos’ta 14 ilde 22 kadın cinayeti yaşandı. Kadınlardan biri öldürülmeden önce polise şikayetçi olmuştu. Bir erkek ise denetimli serbestlikle cezaevinden çıktıktan sonra karısını öldürdü. Bir kadın boşanmak istediği, biri cinsel ilişkiyi reddettiği için, biri aile kararıyla öldürüldü.

Kadınların yüzde 27’sini kocaları, yüzde 27’sini akrabaları öldürürken, 6 kadını kocaları, 6'sını akrabaları (damat, oğul, kardeş, üvey baba), 3'ünü sevgilisi, 1'ini eski kocası, 1'ini arkadaşı, 1'ini patronu, 1'ini reddettiği erkek, 3'ünü kadın akrabalarının reddettiği erkek öldürdü. Cinayetlerin yüzde 68’inde ateşli silahlar kullanıldı. Kadınların 8'i tüfekle, 7'si tabancayla, 3'ü bıçakla, 2'si boğarak, 1'i döverek, 1'i işkenceyle öldürüldü.

Bir erkek, karısını domuz bağıyla bağladıktan sonra boğarak öldürdü. Kadının dört yıl önce boşanmak istemiş ancak ailesinin ısrarıyla evliliği sürdürme kararı almıştı. Antep’te ise karısını ve oğlunu öldüren, kızını da yaralayan bir erkek balkondan gazetecilere kadınlara fazla hak verildiğini, Fatma Şahin ve onun kadınlar için çıkardığı kanunlar yüzünden karısını öldürdüğünü söyledi. Katillerin yaşları 25 ila 80, katledilen kadın ve kız çocuklarının yaşları 14 ila 74 arasında değişti.

Faili bilinmeyen 5 ceset
Öte yandan faili tespit edilmemiş cinayetler de yaşandı. Kocaeli, Hatay ve İzmir’de 4 kadın ve 1 kız çocuğunun cesetleri bulundu, katilleri henüz tespit edilemedi. Kocaeli’de denizden cesedi çıkarılan kadının kocasından şiddet gördüğü için boşandığı ve kafasında darp izleri olduğu tespit edildi. Hatay’da da seks işçiliği yapan 2 kadın tabancayla öldürüldü. İzmir’de çıkan yangında, itfaiye bıçaklanarak öldürülmüş bir kadının cesedine ulaştı. Adana’da bir kadın, kocasıyla tartıştıktan sonra balkondan düşerek ya da atılarak öldü.

Kız çocuklarına tecavüz şantajı
Ağustos’ta 6 ilde 6 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 3 kadına da zorla fuhuş yaptırıldı. Medyaya yansıyan 6 tecavüz vakasından dördünde mağdur çocuktu. Mağdurlardan 2'sine arkadaşları, 2'sine tanımadıkları erkekler, 1'ine otel çalışanı, 1'ine hastabakıcı tecavüz etti. Tecavüz olaylarının 2'si mağdurların alıkonulduğu araçlarda, 1'i alıkonulduğu bir evde, 1'i sokakta, 1'i otelde, 1'i hastanede yaşandı.

14 yaşında tanımadığı kız çocuğunu bir evde alıkoyarak tecavüz eden 3 erkek, tecavüzü videoya kaydederek çocuğun ailesine şantaj yapt. 1 erkek ise zorla arabasına binerek alıkoyduğu kadına tecavüz ettikten sonra gasp etti. Ağustos’ta tecavüzcülerin yaşları 19 ile 50, tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 13 ile 29 arasında değişti. Tecavüzlerin yaşandığı iller Adana, Ankara, Antalya, Edirne, İstanbul ve Samsun olarak belirlendi.

En çok şiddet Marmara'da
Aynı zamanda geçtiğimiz ay 8 ilde de 16 kadına cinsel tacizde bulunuldu. Tacizlerin yüzde 81’i sokakta yaşanırken vakaların yaşandığı iller Adana, Antalya, Bodrum, Edirne, Isparta, İstanbul, Kocaeli ve Uşak oldu. 22 ilde de 55 kadına şiddet uygulanırken, kadınların yüzde 15’i boşanmak istediği için şiddet gördü. Şiddet bahaneleri arasında “kahvaltı hazırlamadı”, “evi temizlemedi”, “ona verdiğim parayla kendine gofret aldı”, “arkadaşlarıyla sokağa çıktı” yer aldı.

En çok şiddetin Marmara Bölgesi’nde yaşandığı tespit edildi. 106 şiddet vakasından 29’u Marmara, 20’si Akdeniz, 17’si Karadeniz, 16’sı İç Anadolu, 10’u Ege, beşi Doğu Anadolu ve dokuzu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşandı.