5 çocuk doğuran kadına erken emeklilik 'ödülü'

Başbakan Erdoğan'ın üç çocuk ısrarını beşe çıkarmasının ardından AKP hükümeti yasal düzenlemeleri hızlandırdı. Beş çocuk sahibi kadınların erken emekliliği için yasal düzenlemenin başladığı öğrenilirken, Zaman haberi 'kadınlara ödül' olarak duyurdu.

Beş çocuk sahibi olan kadınların erken emekli olması yönünde yasal çalışmalar başlatıldı.

Başbakan'ın üç çocuk talebinin beş çocuğa yükselmesiyle birlikte, AKP'li bakanlarında yasal düzenlemeleri hızlandırdığını ortaya çıkarken, yandaş Zaman gazetesinden İsa Yazar'ın haberine göre, "5 çocuk yapan kadına 10 yıl borçlanma hakkı verilecek. Bu süreleri askerlik veya yurtdışı borçlanması gibi yöntemlerle ödeyen kadın, 10 yıl erken emekli olabilecek.”

Hükümetin doğum teşvikleriyle ilgili düzenlemesinde ayrıntılar netleşmeye başladı. AKP'nin çalışan kadınları eve kapatma projesi çerçevesinde kadınların çocuk yapmasını sağlamak için emeklilik şartları kolaylaştırılacak.

Mevcut uygulamada çocuk sayısı kaç olursa olsun en fazla 2 çocuk için doğum borçlanması imkanı var. Borçlanılan süre de 4 yılı geçemiyor. Yeni devreye girecek doğum teşvikleri ile birlikte çocuk sınırlaması kalkıyor. Böylece kadınlara 5-6 veya daha fazla çocuk için de borçlanma imkanı gelecek. Çalışan kadın, 5 çocuk için 10 yıl, 6 çocuğu olan 12 yıl borçlanabilecek. Ayrıca borçlanma için çocukların sigorta tescil tarihinden sonra doğmuş olması şartı da kaldırılıyor.

(soL - Haber Merkezi)