Zoom'dan güvenliği artırma sözü: Ücretsiz kullanıcılar yararlanamayacak

Koronavirüs nedeniyle uygulanan karantina döneminde müşterileri artan Zoom, uygulamadaki güvenlik ve gizlilik sorunlarının giderileceğini, ancak bu güncellemelerden ücretsiz kullanıcıların faydalanamayacağını kaydetti.

Dış Haberler

Uzaktan konuşmalı görsel konferans hizmeti sunan Zoom, uygulamayı satın alan müşterilerinin arttığını kaydetti.

Bloomberg'de yer alan habere göre, şirket, koronavirüs pandemisi nedeniyle karantinanın uygulandığı 30 Nisan'a dek süren üç aylık zaman diliminde satışlarda büyük artışın yaşandığını belirtti. Şirket, yılın geri kalanında satışlarda artış yaşanmasına devam edeceğini ve gelirin beklenenden daha fazla olacağını umduğunu açıkladı.

Kaliforniya merkezli şirketin açıklamasına göre, mevcut çeyrekteki satışların 500 milyon dolar değerinde olması bekleniyor. Şirketin Mali Sorumlusu Kelly Steckelberg, üçüncü ve dördüncü çeyrekteki gelirlerin sabit kalmasının beklendiğini kaydetti. Zoom'un bu mali yılda 1,8 milyar dolar gelir sağlamayı beklediği belirtildi. Bu geçen yılki gelirin 3 katına tekabül ediyor.

Karantina dönemi başlarında Zoom'daki güvenlik sorunları ve kişisel veri ihlalleri iddiaları gündem olurken, geçtiğimiz Aralık ayında 10 milyon olan günlük Zoom kullanan kişi sayısı karantina döneminde 300 milyona yükseldi.

Büyüme beklentileri arttı

Steckelberg, karantina uygulamasının kalkmasının uygulama kullanımını düşüreceği konusunda uyarıda bulunsa da, şirketin karantina bitiminin ardından kullanım sayısında bir azalma olmadığı kaydedildi.

Steckelberg, gelirlerin artmasıyla birlikte şirketin müşterilerine telefon yazılımı ve oturum donanımı satışı yapacağını belirtti. 

Şirket yöneticisi Eric Yuan da, "Sırf ücretsiz kullanıcılardan da gelir sağlamak için reklamlara bağlı kalmayacağız" dedi.

Şirketin pandemi döneminde ağ kapasitesini artırmak amaçlı harcamalar yaptığı ve Amazon.com'un bulut bilişim hizmetinden yararlanmaya devam ettiği belirtildi.

Şirketin, yılın ilk çeyreğini 256 bin 400 müşteri başına 10'dan fazla çalışanla kapattığını, bunun geçen yıla göre dört kat daha fazla olduğunu aktardı. Son 12 ayda 769 müşterinin Zoom ürünlerine 100 bin dolar harcama yaptığı, bu sayının geçen yılın iki katı olduğu kaydedildi.

Güvenlik artırılacak, ancak ücretsiz kullanıcılar faydalanamayacak

Zoom'un kullanımının artmasıyla birlikte uygulamadaki güvenlik sorunları da tartışmalara yol açtı. Uygulama yoluyla yapılan toplu görüşmelere üçüncü kişiler tarafından sızıldığının ortaya çıkmasının ardından şirket, siber saldırılara önlem olarak şifreleme ve "bekleme odası" oluşturma yoluna gitti.

Şirketin, aynı zamanda kullanıcıların uygulamaya Çinli sunucular yoluyla giriş yapması ve farkında olmadan Facebook'a veri yollamasının da önüne geçtiği belirtildi. Şirketin, Keybase şifreleme sistemini satın alarak üç ay sonra "gizlilik ve güvenliğe ilişkin tüm sorunları giderme" sözü verdiği bildirildi.

Yuan, söz konusu şifreleme sisteminden yalnızca para ödeyen müşterilerin faydalanacağını söyledi. Yuan, "Ücretsiz kullanıcılara bu imkanı sağlamak istemiyoruz, çünkü aynı zamanda Zoom'un kötü amaçla kullanılma ihtimali nedeniyle FBI ve yerel emniyet teşkilatlarıyla da çalışmak istiyoruz" dedi.