Zenginler salgın nedeniyle sığınaklara kaçtı!

Binlerce işçiyi salgın koşullarında çalıştırıp ölümlerine neden oldular, binlercesini de işsiz bıraktılar. Sonra da salgın günlerinde kendilerini korumak için Yeni Zelanda'daki yeraltı sığınaklarına yerleştiler. Yeni Zelanda'da mülk satın alanlar arasında milyarder yatırımcılar, Hollywood yapımcıları ve büyük şirket ortakları bulunuyor.

Dış Haberler

Koronavirüs pandemisi, dünyanın birçok ülkesinde eşitsizliğin daha da görünür olmasına neden oldu.

Pandeminin başlamasıyla dünyanın en zenginlerinin özel jetlerle salgının daha az görüldüğü ülkelerdeki tatil köylerine yerleştikleri ve birçok milyarderin yeraltı sığınaklarına yerleşmeye başladığı biliniyordu.

Yeni Zelanda'da yeraltı sığınakları inşa eden Teksas merkezli Rising S Bunkers şirketi, son birkaç ayda müşteri artışı yaşadıklarına dikkat çekti.

Bloomberg'e konuşan şirket CEO'su Gary Lynch, ülkede bir sığınak satın almak için Mart ayında şirkete başvuran Silikon Vadisi'nden bir yöneticinin, o tarihten bu yana orada yaşadığını belirtti.

Lynch, "Kapı kombinasyonunu doğrulamak istedi, elektriğin sağlanıp sağlanmadığına ve fazladan su ve havalandırma sistemine ihtiyacı olup olmayacağını sordu ve bildiğim kadarıyla o tarihten beri orada" dedi.

Teksaslı şirketin inşa ettiği yer altı sığınağı

Sığınak inşası için daha fazla milyarder başvuruyor

Kaliforniya merkezli yeraltı konutu şirketi Vivos'un CEO'su Robert Vicino da, şirketin Yeni Zelanda'nın Güney Adası'ndaki Christchurch'te 300 kişilik korunak inşa ettiğini kaydetti. Vicino, daha fazla konut inşası için iki teklif daha aldığını sözlerine ekledi.

Vivos'un ABD'nin Güney Dakota eyaletindeki 5 bin kişilik yeraltı sığınağına salgın döneminde 20 küsür ailenin taşındığı belirtildi. Eski bir askeri korugan olan söz konusu sığınak, Manhattan'ın neredeyse 4'te 3'ü büyüklüğünde. Indiana'da da 80 kişilik bir barınak inşa eden Vivos, Almanya'da da 1000 kişilik bir korunak inşa ediyor.

Vivos'un Indiana'da inşa ettiği yeraltı sığınağı

Rising S, son yıllarda Yeni Zelanda'da yaklaşık 10 özel korunak inşa etti. Ortalama 3 milyon dolar olan yeraltı sığınağı fiyatlarının lüks banyo, oyun odaları, atış poligonu, spor salonu, sinema salonu ve hastane yatağı gibi ek inşalarla 8 milyon doları bulabildiği aktarılıyor.

Doğal felaketlere karşı önceden satın alınmış

Son yıllarda Yeni Zelanda'da mülk satın alan ABD'li zenginler arasında milyarder yatırımcı Julian Robertson, Hollywood film yönetmeni James Cameron ve Yeni Zelanda'da biri güvenli odaya sahip iki arsası olan PayPal ortağı Peter Thiel bulunuyor.

Zenginlerin, Yeni Zelanda'da vakaların az görülmesi nedeniyle özellikle burayı tercih ettikleri belirtildi.

LinkedIn ortağı Reid Hoffman, 2017'de The New Yorker'a yaptığı açıklamada, Silikon Vadisi milyarderlerinin yüzde 50'den fazlasının olası doğal felaketler için denizaşırı ülkelerde güvenli oda, korugan satın aldığını tahmin ettiğini açıklamıştı.