Sayfa yolu
Yükseldi, korundu, çaldı, tutuklandı: Fatma Betül Sayan Kaya kimdir?
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 06.11.2026 , 09:10
AKP'nin fon soygunu sonrası içine düştüğü dağılma görüntüsünü toparlamak Fatma Betül Sayan Kaya'ya düştü.
Haftalar sonra bu kez gerçekten ifadeye çağrıldı, sonucu belli ifadesi sonrası tutuklandı.
Peki, kimdi bu suç örgütü üyesi olmaktan tutuklanan Fatma Betül Sayan Kaya?
Bakan olur olmaz tecavüzcüye af yasasını Meclis'e getirdi
Siyasete AKP içinden girdi ve hızla yükseldi. 2009'daki 5. Olağan Kongre'yle AKP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi ve 2009-2012 arasında, Erdoğan'ın danışmanlığını yaptı. Bu yakınlık, kariyerinin geri kalanının da temelini oluşturdu.
Parti içi teşkilat, medya ve dış ilişkiler görevlerinde bulunduktan sonra Kasım 2015'te İstanbul milletvekili seçildi ve 24 Mayıs 2016'da Binali Yıldırım hükümetinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı oldu. Bu görevi 10 Temmuz 2018'e kadar, yerini Zehra Zümrüt Selçuk'a bırakana dek sürdürdü.
Bakanlığı döneminde yüzlerce kadın şiddet kurbanı oldu. O ise kadın cinayetleri karşısında şiddet içerse bile "kutsal aileyi" savundu.
Bakanlığının ilk aylarında, Kasım 2016'da, TBMM'ye cinsel istismar mağduru olup faille "rızaya dayalı olmayan" evlilik yapmış kişilere yönelik cezaların ertelenmesini öngören bir torba yasa maddesi geldi. Madde kamuoyunda hızla "tecavüzcüye af yasası" olarak anıldı ve tepki topladı. Kaya, tartışmanın büyümesi üzerine düzenlemenin "binlerce ailenin mağduriyetini" gidermeyi amaçladığını savundu. Yoğun tepki sonrasında madde geri çekildi.
Hollanda ile diplomatik kriz çıkarmayı başardı
Mart 2017'de, Anayasa referandumu öncesi Hollanda'daki Türk seçmene seslenmek üzere Rotterdam'a giden Kaya'nın, Rotterdam'daki Türk konsolosluğuna girişi Hollanda polisi tarafından engellendi. Direnmesi üzerine polis, aracını vinçli çekiciyle zorla çekmeye kalkışınca kilidi açmak zorunda kaldı ve başka bir araçla olay yerinden uzaklaştırıldı. Ardından "istenmeyen yabancı" ilan edilerek Almanya sınırına kadar polis eskortuyla götürüldü.
Kaya'nın Hollanda'da kendini arabaya kilitleyerek gündem olmayı başarması iki ülke arasında diplomatik krize dönüştü ve Erdoğan'ın Hollanda'yı "Nazi artıkları" ile suçlamasına kadar uzandı.
Sadece soL Haber'de yer alan bu haberleri desteklemek, güç vermek için tüm okurlarımızı soL Haber'e abone olmaya davet ediyoruz.
İki ay 'çalıştığı' belediyeden on binlerce dolar burs aldı
Kaya'nın eğitim masraflarının da kamu kaynaklarıyla karşılandığı meydana çıktı.
Bilkent Üniversitesi mezunu Kaya, 14 Kasım 2008'de İBB iştiraki İSBAK A.Ş.'de Elektrik/Elektronik Mühendisi olarak işe alınmış, işe girişinden yalnızca iki ay sonra, 12 Ocak 2009'da İBB bursuyla ABD'ye eğitime gönderilmişti. İSBAK'ın burs bedeli, okul ve diğer eğitim giderleri kapsamında kendisine toplam 85 bin 791 dolar ve 20 bin 289 lira ödeme yaptığı ortaya çıktı.
Bu bilgiler kamuoyuna, İBB'nin AKP'den CHP'ye geçmesinin ardından yürütülen bir müfettiş incelemesiyle yansıdı. İBB müfettiş raporu, Kaya'nın burs sürecinde üç ayrı usulsüzlük tespit etti ve süreç sonunda belediye, dönemin İSBAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karahan'ın da aralarında bulunduğu 13 kamu görevlisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Ancak Kaya bu olay üzerine saldırıya geçti, başvurusu üzerine İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hakimliği, burs meselesini konu alan 71 ayrı URL adresindeki haberlere, "kişilik haklarını ihlal ettiği" gerekçesiyle erişim engeli getirdi.
Aile boyu atandılar
Kaya ile birlikte gündeme gelen bir diğer başlık da kamuoyunda "süper kardeşler" olarak anılan geniş ailesi.
Ağabeyi Ömer Fatih Sayan, bir dönem Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanlığı yaptı, sonrasında Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcılığına atandı ve üstüne Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de üstlenerek iki ayrı kurumdan birden gelir elde etti.
Kız kardeşi Ayşe Hilal Sayan Koytak'ın kariyeri de benzer bir seyir izledi. Kuveyt Büyükelçiliği, ardından BTK Genel Müdürlüğü ve son olarak Bahreyn Büyükelçiliği görevlerine atandı.
İddia: Şaibeli hisseyle milyarder oldu
Ve bugün...
Borsada suni işlemlerle bazı hisse ve fonların şişirildiği, dar bir grubun parasını katladığı tahmin ediliyordu. Yüz binlerce kişi parasını geri almak isteyince balon patladı, yüksek getiri vaadiyle borsaya çekilen insanların birikimleri hiç edildi. AKP içerisinde de yeni çatlaklara yol açan bu kriz Fatma Betül Sayan Kaya'ya uzadı.
Yaptığı 2,2 milyarlık vurgunu büyük tartışma konusu oldu.
AKP içi kavgada herkes kendi alanını temizlemeye çalışırken, kapının önüne konulan ilk isim o oldu.
Başlangıçta korunsa, süreç göstermelik bir ifadeyle geçiştirilse de fon krizi AKP'ye yönelik ciddi bir tepki yumağına dönüşünce kurban edilen de yine o oldu.
Dün tutuklama kararını ağlayarak karşıladı, şimdi onun tutuklanmasının ardından "şuç örgütünün" diğer isimleri ne zaman ortaya çıkacak, AKP'nin kavgasının yeni aşaması ne olacak, herkes buna odaklanmış durumda.
soL'un 4 kez sansürlenen X hesabını takip ederek yaygınlaştırabilirsiniz.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.