Yenidoğan Çetesi soruşturması: 14 şüpheli daha gözaltına alındı

Bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 14 şüpheli daha gözaltına alındı.

Haber Merkezi

"Yenidoğan Çetesi" soruşturması kapsamında örgüt lideri olmak suçundan yargılanmasına devam edilen Fırat Sarı ile birlikte hareket ettikleri belirlenen şüphelilere yönelik yeni operasyon düzenlendi. Operasyonda 5'i doktor 14 kişi daha gözaltına alındı.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ve kamuoyunda ‘Yenidoğan Çetesi' soruşturması olarak bilinen soruşturma kapsamında çalışmalarına devam eden İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, çete lideri olduğu iddia edilen Fırat Sarı’yla birlikte hareket ettikleri belirlenen başka şüphelilerin izine rastladı. Daha önce yapılan 2 farklı operasyonda 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, 'Nitelikli dolandırıcılık', 'Rüşvet' 'Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi' ve 'Resmi belgede sahtecilik’ gibi çok sayıda suça karışan 53 şüpheli gözaltına alınmış bunlardan 23’ü ise tutuklanmıştı.

14 şüpheli gözaltında

Mali polis, daha önceki operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerin dijital materyalleri üzerinde yapılan çalışmalarda örgüt lideri olduğu belirtilen Fırat Sarı’yla birlikte hareket eden 16 kişinin daha izine rastlandı. Çalışmalarını tamamlayan polis ekipleri, 16 kişiye daha operasyon düzenledi. Eş zamanlı olarak yapılan operasyonda aralarında 5 doktor, 3 hemşire, 5 sağlık çalışanı ve 1 sivilin yer aldığı toplam 14 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

İstanbul Emniyeti açıklama yaptı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, devam eden çalışmalar sonucunda yapılan yeni gözaltılar ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Yapılan çalışmaların devamında örgüt lideri Fırat Sarı ile birlikte hareket ettiği tespit edilen (16) şüpheli şahsın daha suç eylemlerine dahil oldukları anlaşılmıştır.

SGK Başkanlığınca özel hastanelerde tedavi gören bebek hastalara günlük 8 BİN TL ödeme yapıldığı için hastane görevlilerinin iyileşen ve taburcu edilmesi gereken bebekleri, ödeme almaya devam edebilmek için halen hastanelerde tutmaya devam ettikleri,

Bahse konu yoğun bakım ünitelerinde 7/24 bulunması zorunlu doktor personeli masraflardan kaçınmak için yoğun bakım ünitesinde bulundurmadığı, yalnızca resmi kayıtlarda görevli olarak gösterildiği ancak bebek hastaların durumları ağırlaştığı gün ve saatlerde görevli gösterilen doktorların başka yerde oldukları,

Yoğun bakım ünitelerinde hemşirelerin çalıştırıldığı, acil durumlarda telefonla hemşirelerin birbirlerine hangi müdahalede bulunmaları gerektiğini telkin ettikleri, hasta yakınları doktorla görüşmek istediğinde hemşirelerin kendilerini doktor olarak tanıttıkları yönünde bulgular elde edilmiştir.

Yoğun bakım ünitelerinde yatmakta olan bebeklerin günlük epikriz raporlarının gerçeğe aykırı olarak düzenlendiği, çoğu zaman doktor tarafından düzenlenmesi gereken raporların hemşireler ya da hasta bakım elemanları tarafından doldurulduğu,

Bahse konu Yoğun bakım ünitelerinde yatmakta olan bebeklerin durumu kötüleştiğinde görevli doktorların hastaneye gitmedikleri ve bunun bahse konu bebeklerin ölümü ile sonuçlandığı anlaşılmıştır.

Bu kapsamda 04/12/2024 günü yapılan eşzamanlı operasyonda, aralarında (5) doktor, (3) hemşire, (5) sağlık çalışanı ve (1) sivilin yer aldığı toplam (14) şüpheli yakalanarak gözaltına alınmış, şahısların kullanımında bulunan dijital materyallere el konulmuştur."

2 kişi firarda

Fırat Sarı ile birlikte hareket ettiği tespit edilen 16 şüpheliden 14’ü gözaltına alınırken iki kişinin yurtdışında firari olduğu belirtildi. 

Savcı 4 isim hakkında suç duyurusu talep etmişti

Savcı Kadir Kocakaya, "Yenidoğan çetesi" davasının dün yapılan duruşmasında verdiği mütalaada, bugün gözaltına alınan Silivri Kolan Hastanesi Mesul Müdürü Benar Mansuroğlu, Çorlu Reyap hastanesi Mesul Müdürü İbrahim Oktay, Özel Avcılar Hospital doktoru Zeki Ötünç ve Esenler Güney Hastanesi'nde yenidoğan yoğun bakım sorumlusu doktor Hilda Keykubad (Eşi Rıza Keykubad da tutuklu) hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etmişti.