Sayfa yolu
Yeni sansür mekanizmasını Akın Gürlek duyurdu: Adliyelere 'Dezenformasyonla Mücadele Büroları' kuruluyor
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 24.09.2026 , 20:19
Son aylarda şiddetlenen internet sansürüne eşik atlatacak yeni hamle yapıldı.
Erişim engeli konusunda birçok kritik yetkinin Siber Güvenlik Başkanlığı’nda toplanmasının ardından, aynı vazifeyi görecek bir birim daha kurulacağı açıklandı.
Adalet Bakanlığı, 175 ağır ceza merkezi Cumhuriyet başsavcılığına gönderdiği yazıyla adliyelerde “Dijital Ortam Güvenliği ve Dezenformasyonla Mücadele Büroları” kuracaklarını duyurdu.
Konuya ilişkin X hesabından bir açıklama yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek, yeni yapının detaylarını şu ifadelerle paylaştı:
"Yeni yapılanma ile dijital mecralardaki suç içerikleri ve suça teşvik eden faaliyetler uzmanlaşmış Cumhuriyet savcılarınca yakından izlenecek; şüphelilerin tespiti, gerekli adli işlemlerin başlatılması ve hukuka aykırı içeriklere müdahale süreçleri daha hızlı yürütülecek.
Aynı zamanda kamuoyunu kasıtlı şekilde yanıltan, toplum huzurunu ve kamu düzenini bozmaya yönelik suç niteliğindeki dezenformasyon faaliyetleriyle mücadelede kurumlar arası koordinasyon güçlendirilecek."
Sansür yetkisi Siber Güvenlik Başkanlığı’na devredilmişti
Halihazırda, yargı haricinde sansür yetkisiyle donatılmış bir kurum var: Siber Güvenlik Başkanlığı
Meclis'te yapılan yasal düzenlemeyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internet üzerindeki bazı yetkilerinin Siber Güvenlik Başkanlığı'na devredilmişti. Böylece Siber Güvenlik Başkanlığı'na içeriği ve sınırları belirsiz yeni müdahale yetkileri verilmişti.
Siber Güvenlik Başkanlığı, 8 Ocak 2025’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla, doğrudan Erdoğan’a bağlı olarak kuruldu. Kurum aslında yola çıktığında bir sansür kurumu olarak değil, iktidarın bu alandaki strateji ve politikalarını belirleme misyonuna sahipti. Ancak aradan geçen bir buçuk yılın ardından kuruma, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun sahip olduğu tüm erişim engelleme yetkilerini verme kararı alındı.
BTK daha önce bir habere ilişkin erişim engeli kararı çıktığında, söz konusu kararı Erişim Sağlayıcıları Birliği üzerinden ilgili kuruma iletiyordu ve sansür sürecinin ilk aracı kurumu konumundaydı. Sonrasında bu yöntem “hız”, “bürokrasi yaratması” ve tabii ki “gecikmesinde sakınca bulunan haller" iddialarıyla değiştirildi, sansür kararlarının doğrudan BTK tarafından bildirilmesine başlandı. Bu süreçte mahkeme kararı dahi iletilmeden haber sitelerinden içeriklerini kaldırmaları istenmeye başlandı ve hız iddiasıyla hukuksuz bir süreç devreye sokuldu.
Berat Albayrak’a yakın isim kurumun başına getirildi
Siber Güvenlik Başkanlığı koltuğuna AKP içindeki birçok ekipten aday çıkmış, sonuç olarak koltuğa Berat Albayrak’a yakınlığıyla bilinen Ümit Önal getirilmişti.
Bu atamadan 9 ay sonra Başkanlık, kuruluş amacının ötesinde çok kapsamlı yetkilerle donatıldı.
Sansür dalgası genişliyor
Gelinen noktada hem Akın Gürlek'e hem Berat Albayrak'a yakın ekiplerin etki alanında iki ayrı sansür kurumu oluşacak.
Nitekim bunun artçılarını sosyal medyada görmek mümkün.
Son aylarda basın kuruluşlarından siyasi partilere, aydınlardan sanatçılara binlerce hesap "milli güvenlik" bahanesiyle Türkiye'den görünmez kılındı.
Bu süreçte soL Haber de sansürün hedefi oldu. soL'un X hesapları da 4 defa erişime engellendi.
İktidarın sansür kararı sonrası açtığımız yeni X hesabımızı https://x.com/soLPortal2026 adresinden takip edebilirsiniz. Bu saldırılara boyun eğmeyeceğiz. Yanımızda olmak, desteğinizi sunmak için soL'a abone olun.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.