Van Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan’a 3 yıl 9 ay hapis cezası

DEM Partili Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan hakkında 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Haber Merkezi

DEM Partili Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın "örgüte yardım etmek" iddiasıyla yeniden yargılandığı davanın 8’inci duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Abdullah Zeydan, duruşmaya katılmadı. Avukat Mehmet Emin Aktar savunma yaptı. "Savunma yapmak benim ve müvekkilimin hakkıdır. Bu adil yargılamanın gereğidir. Siz süre vermeyerek, bunu ihlal ettiniz” diyen Aktar, reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme talebi reddetti. 

Mahkeme Zeydan'a "terör örgütüne yardım etmek" ve "basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla yargılandığı davada 3 yıl 9 ay hapis cezası verdi. 

'Karar siyasidir'

Hakkında verilen cezaya dair Mezopotamya Ajansı'na konuşan Abdullah Zeydan, "Bu karar siyasidir ve yok hükmündedir. 31 Mart’ta demokratik yollarla Van halkıyla baş edemeyenler, yargı kumpaslarıyla, yargı tuzaklarıyla bir kez daha Van halkının iradesine çökmüşlerdir. Bizim şahsımızda bu karar yok hükmündendir ve siyasidir. Askerlerin ifadeleri ve bilirkişi raporu lehimize olduğu halde karar siyasi talimatla verilmiştir. Bu karar, 1 milyon 200 bin Vanlının iradesine çökme girişimidir. Bunun karşısında demokrasi, adaleti halkın iradesini sonuna kadar koruyacağız” dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbakanı Neslihan Şedal ise, "AKP iktidarı bugün Kürt halkının kanı üzerinden, Kürt halkının kazanımları üzerinden, Kürt halkının iradesi üzerinden nefes almaya devam etmektedir. Kendini bu kirli politikalar üzerinden yaşatmaya devam etmektedir. Dünyanın hiçbir yerinde 'barış istiyoruz' demek suç değildir. 3 dönemdir halkların iradesini gasp ederek büyük bir hukuksuzluktan beslenen AKP bitme noktasına gelmiştir” ifadesini kullandı. 

Karar karşı temyiz yoluna başvuracaklarını sözlerine ekleyen avukat Mehmet Emin Aktar, “Muhtemelen bir kez daha bozulacak. Son Yargıtay bozma kararında araştırma istenmişti. Araştırmada suçun olmadığı görüldü. Abdullah Zeydan Belediye Eş Başkanı olmasaydı; mahkeme beraat verecekti. Kayyım meselesi için alınan siyasi bir karardır, hukuki olarak açıklanamaz” diye konuştu.

Yargıtay tarafından davanın daha önce “örgüte yardım etmek” maddesinden bozulduğuna dikkat çeken Aktar, bugün ise “örgüte yardıma teşebbüs” gerekçesiyle ceza verildiğini söyledi. Bunun da koşullarının gerçekleşmediğinin mahkemenin kendi tespitiyle son derece açık olduğunu ifade eden Aktar, “Olay mahallinde yapılan keşifle de açık. Bu eylemin bir teşebbüs olmadığı da açıktır. O açıdan bakıldığında mahkeme sadece niyet sorgulaması üzerinden bir sonuca varıyor. Mahkeme önceden verdiği kararı yüzümüze okudu” dedi. 

Gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantıları 15 gün yasaklandı

Karar belediye önünde toplanan yurttaşlar tarafından protesto edilirken kentte gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 15 gün süreyle yasaklandığı bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, "anayasa ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylem ve saldırıların önüne geçilmesinin planlandığı" belirtildi.

Ne olmuştu?

31 Mart yerel seçimlerinde DEM Parti’den Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı olarak seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının, seçimden önce Adalet Bakanlığı tarafından yapılan itirazla mahkeme kararıyla geri alındığı ortaya çıkmıştı. Van İl Seçim Kurulu, seçimin ardından belediye başkanlığı mazbatasının ikinci sıradaki AKP adayı Abdulahat Arvas’a verilmesini kararlaştırmıştı.

Tepkilerin ardından Yüksek Seçim Kurulu, Van İl Seçim Kurulu’nun verdiği kararı kaldırdı, mazbatayı Zeydan’a verdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Zeydan'ın yerel seçimlere katılması için gereken memnu haklarının iadesi kararını veren yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire, dosyanın yeniden karar verilmek üzere Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini kararlaştırmıştı.

Halk ilk kez direnmedi, kayyım ilk kez atanmadı: Van'da neler oldu, neden oldu?
van