UNICEF: 6 ayda 1,2 milyon çocuk ölebilir

UNICEF, koronavirüsün sağlık hizmetlerinde yarattığı tahribatın önümüzdeki 6 ayda, günde 6 bine yakın çocuğun ölümüne yol açabileceğini kaydetti.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), koronavirüsün sağlık hizmetlerinde yarattığı tahribat nedeniyle dünyada önümüzdeki 6 ayda, günde 6 bine yakın çocuğun önlenebilir sebeplerden dolayı yaşamını yitirebileceğini açıkladı.

Johns Hopkins Bloomberg Kamu Sağlığı Fakültesi'nin akademik dergi Lancet Global Health Journal'da yayınlanan araştırmasına göre, aile planlaması, doğum, doğum sonrası bakım ve aşılama gibi temel annelik ve çocuk sağlığı müdahalelerinin küresel çapta tahribata uğraması, 6 ayda 1,2 milyon 5 yaş altı çocuğun ölümüne yol açabilir.

UNICEF, söz konusu öngörünün çocuk ölümlerine yönelik önlemlerde 10 yıl geriye gidilmesine neden olabileceğini kaydetti.

UNICEF'in İngiltere Direktörü Sacha Deshmukh, "Bu pandemi, hepimiz için çok geniş çapta sonuçlar doğurdu, ancak şüphesiz ki bu, çocukların İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana maruz kaldığı en büyük küresel kriz" açıklamasında bulundu.

Deshmukh, "Çocukların hayatı tüm dünyada altüst oldu. Destek sistemleri çöktü, sınırları kapandı, eğitimleri bitti, gıda tedarikleri kesildi. İngiltere de dahi çocuklar kızamık salgınıyla karşı karşıya ve okulların kapalı olması korunmasız çocukları daha büyük bir riske sokuyor" dedi.

Söz konusu araştırma, koronavirüsün zayıf sağlık sistemine sahip ülkelerde tıbbi malzeme tedariğini altüst ettiğine dikkat çekiyor. Araştırmada, karantina, sokağa çıkma yasağı, ulaşım kısıtlaması ve salgın korkusu nedeniyle sağlık merkezlerine ziyaretlerin azaldığına işaret ediliyor.

Az ve orta gelirli ülkelerdeki 3 modelli senaryonun incelendiği araştırmada, en iyimser senaryoda, sağlık hizmetlerinin yüzde 15 azalacağı, 5 yaş altı çocuklarda ölümlerin yüzde 9,8 artacağı (günde yaklaşık bin 400 çocuk) ve anne ölümlerinin yüzde 8,3  artacağı kaydedildi.

En kötü senaryodaysa sağlık hizmetlerinin yüzde 45 azalacağı, 5 yaş altı çocuklarda ölümlerin yüzde 44,7 artacağı, anne ölümlerinde ayda yüzde 38,6 artış olacağı belirtildi.

Rapor sahipleri, "Tahminlerimiz, kesin olmayan varsayımlarımıza dayalı ve geniş kapsamlı sonuçları yansıtıyor. Yine de, bu sonuçlar, rutin sağlık sisteminin bozulması ve gıdaya erişimin azalması durumunda anne ve çocuk ölümlerindeki artışın yıkıcı olabileceğini gösteriyor" açıklamasında bulundu.

UNICEF Ürdün Temsilcisi Tanya Chapuisat da, sınırların kapalı olmasının insanların tıbbi yardım almasını engellediğini söyledi.

Chapuisat, Suriye-Ürdün sınırındaki Rukban'da "yaklaşık 10 bin Suriyeli, altı hafta önce başlayan karantinadan ve sınırların kapalı olmasından dolayı Ürdün'den tıbbi destek alamıyor. Çocuklar aşı olamıyor ve sezaryen doğum yapan kadınlar aşılara erişemiyor. Çok uykusuz gecelerimiz oldu, ancak şansımıza kimse ölmedi" dedi.

En kötü senaryo kapsamında en yüksek ölüm sayılarının beklendiği ülkeler Bangladeş, Brezilya, Etiyopya, Hindistan, Endonezya, Pakistan ve Uganda oldu.