Uluslararası Adalet Divanı’nın kararına Filistin'den ilk yorum: Cezasızlık kültürü kırıldı

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki kararı hiçbir devletin hukukun üstünde olmayacağına dair “önemli bir hatırlatma” olarak yorumlarken, Hamas "İsrail'in izole edilmesine katkı sağlayacak" dedi.

Dış Haberler

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika’nın İsrail aleyhine açtığı soykırım davasının esastan görüşülmesine karar verdi.

Bugün Lahey’de yapılan oturumda mahkeme Güney Afrika’nın talep ettiği ihtiyati tedbir kararlarından Gazze’ye acil insani yardım ulaştırılması konusundaki talebi kabul etti. Ateşkes konusunda bir karar almayan mahkeme İsrail’in Gazze’de soykırım eylemlerini önlemek için adım atması gerektiğine hükmetti.

Karar Filistin tarafından memnuniyetle karşılandı. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki “önemli bir karar” olarak nitelediği kararı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Hamas da kararın İsrail'in izole edilmesine katkı sağlayacak önemli bir gelişme olduğunu açıkladı.

Maliki: Yerleşik cezasızlık kültürü kırıldı

Yazılı bir açıklama yapan Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki “Uluslararası Adalet Divanı’nın kararı hiçbir devletin hukukun üstünde ya da adaletin ulaşamayacağı bir uzaklıkta olmadığının önemli bir hatırlatmasıdır” dedi.

Maliki bu kararla İsrail’in Filistin’de on yıllarca süren işgal, mülksüzleştirme, zulüm ve apartheid’ine dair yerleşik cezasızlık kültürünün kırıldığını vurguladı.

İsrail’in mahkemeyi soykırım sözleşmesini ihlal etmediği konusunda ikna edemediğini belirten Maliki, yargıçların İsrail’in yalanlarını gördüğünü ifade etti.

Hükümetlere çağrı: Soykırıma ortak olmayın

İsrail’in suçların en büyüğü olan soykırım suçuyla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Maliki Filistin’in tüm devletlere Uluslararası Adalet Divanı’nın kararının uygulanmasının sağlanması çağrısında bulunduğunu dile getirdi

Maliki hükümetlerin soykırımın suç ortağı olmamaları için İsrail’e silah satışını durdurma ve Gazze’deki katliamı ve yıkımı durdurmak için çaba gösterme çağrısında bulundu.

'Filistin Güney Afrika'ya sonsuza dek minnettar kalacak'

Filistin halkının davayı açarak bu büyük adımı atan Güney Afrika halkına ve hükümetine sonsuza dek minnettar olacağını ifade eden Maliki, aynı zamanda dünya genelinde Filistin halkının yaşama ve özgürlük hakkı için ve soykırımı protesto etmek için sokaklara çıkmaktan vazgeçmeyen milyonlara da teşekkür etti.

Hamas: Karar İsrail'in izole edilmesine katkıda bulunacak

Hamas da bir açıklama yaparak kararın İsrail’in izole edilmesine katkı sağladığını duyurdu.

Hamas tarafından yapılan açıklamada “Adalet Divanı’nın kararı İsrail’in izole edilmesine ve Gazze’deki suçlarının açığa çıkarılmasına katkı sağlayan önemli bir gelişme” denildi.