Ülke genelinde protestolar sürüyor: Ankara ve İzmir’de polis saldırısı

Türkiye genelinde protestolar sürüyor. Başkentte Güvenpark’ta bir araya gelen yurttaşlar yürüyüşe geçince polis tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı. İzmir’de Cumhuriyet Meydanı'ndan Konak ve Bayraklı'daki AKP İl Başkanlığı binasına yürüyenlere polis saldırdı, gözaltılar var.

Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı aday adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protesto gösterileri devam ediyor.

Ankara’da Kızılay Meydanı’ndaki Güvenpark’ta toplanan yurttaşlar “Hükümet istifa”, “Her yer ODTÜ her yer direniş”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. Gösteriye katılan demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri Güvenpark’taki CHP otobüsü üzerinden kitleye seslendi.

Güvenpark’taki eylemin ardından yurttaşlar Meşrutiyet Caddesi’nde yürüyüşe geçti. Polis TOMA’dan tazyikli su ve biber gazı kullanarak göstericilere saldırdı.

ODTÜ'ye ulaşım yasağı

Başkentteki protestoların önemli merkezlerinden biri olan ODTÜ’ye ise ulaşım engelleniyor.

Ankara Valiliği’nin kararıyla saat 19.00 itibariyle ODTÜ ve Söğütözü Metro duraklarında yolcu iniş binişleri durduruldu. EGO Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, ODTÜ önündeki duraklarda otobüslerin yolcu indirip bindirmesi yasaklandı. Kampüs içindeki ring seferleri de iptal edildi.

Ankara’da gündüz saatlerinde de SOL Parti, DİSK, KESK ve TMMOB ve Ankara Tabip Odası’nın katıldığı “Saltanata Karşı Hep Beraber” çağrısıyla bir halk yürüyüşü yapıldı. Göstericiler Kolej Kavşağı’ndan Güvenpark’a yürüdü. Yürüyüşe üniversite öğrencileri de katıldı.

İzmir'de yurttaşlar Cumhuriyet Meydanı'nda buluştu

İzmir’de valiliğin eylem yasağı kararına karşın yurttaşlar Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek tepkilerini gösterdiler.

Öğrenciler Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinden yürüyüş yaparak meydana geldi. Yürüyüş sırasında “Diplomasız Erdoğan”, “Hükümet istifa”, “Kurtuluş sokakta, sandıkta değil”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Mustafa Kemal’ın askerleriyiz”, “Hak hukuk adalet” sloganları atıldı.

CHP’nin çağrısıyla Kültürpark Lozan Kapısı önünden de Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı’ndan Konak’a ve Bayraklı’daki AKP İl Başkanlığı’na yürüyen kitleye ise polis saldırdı. Cumhuriyet’in aktardığına göre Cumhuriyet Meydanı’ndan Konak’a doğru yürümek isteyen yurttaşlara polis TOMA’larla müdahale etti. Gözaltılar olduğu bildirildi.  AKP il binasına yönelen öğrenciler yolu kapatarak yaklaşık 10 km yürüyerek Manas Bulvarı’na ulaşarak polis bariyeriyle karşılaştı. Polis, barikatı aşmak isteyen öğrencilere plastik gaz kapsülleri, TOMA'lardan tazyikli su ve biber gazı ile sert müdahale bulundu.

Avukatlara da gözaltı

Öte yandan İzmir’de AKP il binasına yürüyen öğrencilerden gözaltına alınanlar için İzmir Barosu’nun görevlendirdiği avukatlarının da gözaltına alındığı bildirildi.

Barodan yapılan açıklamada, “Sokak eylemlerinde hak ihlallerini tespit etmek için baromuz tarafından görevlendirilen beş meslektaşımız avukat kimliklerini göstermelerine rağmen gözaltına alınmış ve darp edilmişlerdir. Ancak savcılık meslektaşlarımızı haksız ve hukuka aykırı şekilde gözaltında tutmaya devam etmektedir. Bu hukuksuzluk son bulana, meslektaşlarımız serbest bırakılana kadar OCAS'ı kapatıyoruz” denildi.

Baro Bahçe’de toplanarak ıslıklarla “Direne direne kazanacağız”, “Hak hukuk adalet” sloganlarıyla adliyeye yürüyen avukatlar şikayetlerini yaptı.