Ukrayna'daki savaşın 32. günü

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Erdoğan ile Putin'in yaptıkları görüşmede 'müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul’da yapılması konusunda mutabık kaldığı'nı açıkladı.

Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna'ya dönük askeri harekatının 32. gününde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yayınladığı videoyla ABD ve Avrupa'dan Mariupol kentini savunmak için ülkesine daha fazla uçak, tank, füzesavar ve gemisavar silahı göndermelerini istedi.

Gün içinde yaşanan gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz...

Güncelleme: 23.25

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Ukrayna konusundaki güncel gelişmeler ele alındı.

Güncelleme: 23.24

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın 'Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısı İstanbul’da yapılacak' dedi. Henüz Rusya'dan konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı. 

Güncelleme: 22.34

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Rus muhalif basınına konuştu. Roskomnadzor röportajın Rusya'da yayınlanmaması konusunda uyarı yaptı.

90 dakika süren söyleşide Zelenskiy Ukrayna'nın Rusya ile barış anlaşmasının bir parçası olarak "tarafsızlık statüsünü" kabul etmeye hazır olduğunu ancak bunun üçüncü taraflarca garanti edilmesi ve referanduma sunulması gerektiğini öne sürdü.

Güncelleme: 20.57

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Erdoğan ile Putin'in yaptıkları görüşmede 'müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul’da yapılması konusunda mutabık kaldığı'nı açıkladı.

Güncelleme: 18.32

Rusya'nın müzakere heyeti başkanı Medinskiy Ukrayna ile müzakerelerde yeni turun yüz yüze yapılacağını, bu turun 29-30 Mart'ta gerçekleşeceğini söyledi.

Ukrayna: Müzakerelerde yeni oturum Türkiye'de

Güncelleme: 18.31

Rusya ile Ukrayna arasındaki yüz yüze müzakerelerin bir sonraki turunun 28-30 Mart'ta Türkiye'de yapılacağı belirtildi.

Açıklama Ukrayna müzakere heyeti üyesi David Arahamiya'dan geldi.

Facebook'tan açıklama yapan Arahamiya "Bugünkü video görüşmelerinde iki heyet arasındaki bir sonraki canlı oturumun Türkiye'de 28-30 Mart'ta yapılması kararlaştırıldı. Ayrıntılar daha sonra açıklanacak" diye belirtti.

Güncelleme: 16.12

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Katar'da Doha Forum 2022'de konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşına değinen Kalın "Savaşı hiçbir şey mazur gösteremez ancak Rusya'yı bu yola götüren nedenler de dinlenilmeli. Herkes Rusya'yla köprüleri yakarsa, onlarla kim konuşacak?" dedi.

Rusya ile diyaloğun devamının önemli olduğunu ifade eden İbrahim Kalın, ''Biz Türkiye olarak barış için elimizden geleni yapıyoruz, Cumhurbaşkanımız hem Zelenski'yle hem Putin'le 2-3 kez görüştü. Önümüzdeki günlerde Putin'le yeniden görüşecek" diye konuştu.

Müzakerelere de değinen Sözcü Kalın, "Hepimiz iki tarafın da kendisini güvende ve rahat hissetmesine yönelik çalışmalı ve onları müzakere masasında buluşturmak için çalışmalıyız" ifadelerini kullandı.

Güncelleme: 14.31

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 'Daha önce de söylediğimiz gibi, Rusya ya da herhangi bir yerde rejim değişimi stratejimiz yok' dedi.

Güncelleme: 12.30

Lugansk Halk Cumhuriyeti Başkanı Leonid Paseçnik, yakın gelecekte Rusya'ya katılım konusunda bir referandum yapılabileceğini söyledi.

Güncelleme: 10.46

Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkilileri, Ukrayna ordusunun Gorlovka yerleşimini bombaladığını, bombardımanda 120 milimetrelik 8 havan mermisinin ateşlendiğini bildirdi.

Açıklamada ayrıca son bir günde Ukrayna ordusunun saldırıları sonucu 20 sivilin yaralandığı kaydedildi.

Güncelleme: 10.32

Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece Ukrayna’nın batısındaki Lviv bölgesinde Ukrayna ordusuna yakıt tedarik eden büyü bir yakıt deposunun imha edildiğini açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı: Rusya harekatı sonlandırırsa yaptırımları kaldırırız

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri harekatı sona erdirmesi ve ülkeden çekilmesi durumunda Rus kişi ve kurumlarına uygulanan yaptırımların kaldırılabileceğini söyledi.

Truss, "Bildiğimiz şey, Rusya'nın uymadığı birden fazla anlaşmaya imza attığı. Bu nedenle sert araçların kullanılması gerekiyor. Elbette yaptırımlar sert bir araç" ifadelerini kullandı.

"Bu yaptırımlar yalnızca tam bir ateşkes ve geri çekilme ile kaldırılmalı" diyen Truss, "Aynı zamanda devamında saldırı yaşanmayacağına dair taahhütler de verilmeli. Ek olarak, gelecekte daha fazla saldırı olursa yaptırımları geri alma fırsatı da var. Bu, benim kullanılabileceğini düşündüğüm etkin bir araç" yorumunu yaptı.

Rus Dışişleri: Ukrayna ve Gürcistan'daki biyolaboratuvarlara erişim talebimiz reddedildi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin Ukrayna ve Gürcistan'da bulunan biyolaboratuvarlara ilişkin açıklama yaptı.

Zaharova, Rusya'nın, bu laboratuvarlara uluslararası hukuk kurumları aracılığıyla erişmeye çalıştığını, ancak reddedildiğini söyledi.

Zelenskiy kritik kent için konuştu: Geri almak imkansız

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün yayınladığı videoda ABD ve Avrupa'dan ülkesine daha fazla uçak, tank, füzesavar ve gemisavar silahı göndermelerini istedi.

Avrupa'nın güvenliğinin de tehlikede olduğunu söyleyen Zelenskiy, "Ortaklarımızın sahip olduğu silahlar bunlar. Silah depolarında tozla kaplanmış şekilde duruyorlar. Nihayetinde bu yalnızca Ukrayna'nın özgürlüğü için değil, Avrupa'nın da özgürlüğü için. Avrupa-Atlantik topluluğunu kim yürütüyor? Moskova'nın tehditleri nedeniyle mi silah vermiyorsunuz?" dedi.

Ukrayna'nın Mariupol'u savunması için silaha ihtiyacı olduğunu söyleyen Zelenskiy, şunları dedi:

"Ukrayna, pompalı tüfekle, makineli tüfekle Rus füzelerini düşüremez. Ayrıca yeterli sayıda tank, zırhlı araç ve uçak olmadan Mariupol'ü savunmak imkansız. Ukrayna'yı savunan herkes bunu biliyor, Mariupol'ü savunan herkes bunu biliyor. Abluka sırasında ölen sivillerden, vatandaşlardan oluşan binlerce kişi bunu biliyor

ABD bunu biliyor. Tüm Avrupalı siyasetçiler biliyor. Herkese söyledik. Bunu dünyada olabildiğince insanın da bilmesi lazım. Bilsinler ki, kimin neden yardım kararı almaktan korktuğunu anlasınlar"