Ukrayna savaşında 5. gün: Müzakereler başladı, savaş sürüyor

Rusya'nın Ukrayna'ya dönük askeri müdahalesinin 5. gününde iki ülke arasında masaya oturma noktasına gelindi. Batı'dan Rusya dönük yaptırım açıklamalarıysa devam ediyor.

Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna'ya dönük askeri müdahalesinde 5. gün gelişmeleri şu şekilde:

GÜNCELLEME 23.22

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin "Ukrayna'daki duruma ilişkin" soruşturma açacağı belirtildi.

AFP'nin haberine göre savcılık mahkemenin "Ukrayna'daki durum üzerine" bir soruşturma açacağını bildirdi.

GÜNCELLEME 23.02

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, Rusya'nın BM misyonundaki 12 temsilcinin ABD'den sınır dışı edildiğini açıkladı.

GÜNCELLEME 22.49

Ukraynalı yetkililerin Cuma günü Yılan Adası'nda öldürüldüklerini iddia ettiği askerlerin sağ oldukları ve durumlarının iyi olduğu Ukrayna Donanması tarafından doğrulandı. Ukrayna Donanması askerlerin Rusya tarafından esir alındıklarını açıkladı.

GÜNCELLEME 22.43

Twitter, Rusya medyasına karşı "paylaşımlarının görünürlüğünü azaltma" kararı aldı. Rusya medyası, Twitter'ın bu hareketini "sansür" olarak değerlendirdi.

GÜNCELLEME 22.42

Ukrayna'dan yapılan açıklamaya göre Rusya birlikleri başkent Kiev’deki bir lojistik deposunu balistik füzelerle vurdu. Depoda ilk patlamalarda 6 kişinin, toplamda ise 28 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

GÜNCELLEME 22.06

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Türkiye'nin Montrö'nün hükümlerini uyguladığını, şimdiye dek boğazlardan geçiş ya da geçiş talebi olmadığını açıkladı. Çavuşoğlu "Biz Montrö hükümlerini uyguluyoruz. Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık" dedi. 

Çavuşoğlu "Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da uygulayacağız. Bugüne kadar boğazlardan herhangi bir geçiş ve geçiş talebi olmadı. Bugüne kadar Ruslar, ihtiyaç halinde Montrö'yü uygulayıp uygulamayacağımızı soruyordu. Biz onlara da anlaşmayı harfiyen uygulayacağımızı söylüyorduk" diye konuştu.

GÜNCELLEME 22.04

Fransa Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki büyükelçiliği'ni Lviv'e taşıyacağını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna operasyonu sonrası, bugün telefonla görüştü.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Macron ve Putin'in görüşmesinde, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, uluslararası toplumun Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik taarruzunu sona erdirme talebini yineledi ve derhal ateşkes uygulanması gereğini söyledi. 

Macron, Putin'le görüşmesinde, "sivillere ve yerleşim yerlerine yönelik tüm bombalama ve saldırıların durdurulması, tüm sivil altyapının korunması ve ana yolların, özellikle de Kiev'in güneyindeki yolun güvenliğinin sağlanması" gerektiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Putin de Macron'un üzerinde durduğu üç noktayı taahhüt edeceğini söyledi.

GÜNCELLEME 21.54

Türkiye hava sahasından geçerek İtalya’nın Verona kentine gitmekte olan Rusya'ya ait yolcu uçağı, Yunanistan hava sahasına girmesine izin verilmemesinin ardından geri dönerek İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı. 

GÜNCELLEME 20.04

RT'nin haberine göre Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki ikinci görüşme 2 gün içinde yapılacak.

GÜNCELLEME 20.04

Kiev yakınlarında büyük bir patlamanın gerçekleştiği canlı yayında yayınlandı. Şehirde sirenler çalmaya başladı. Patlamanın Kiev yakınlarındaki Brovary'de meydana geldiği belirtilirken Brovary Belediye Başkanı İgor Sapojko yaptığı açıklamada "Birkaç dakika önce şehre hava saldırısı düzenlendi. En az 6 yaralı var. Sığınaklarda kalın" açıklamasını yaptı.  

GÜNCELLEME 20.00

Finlandiya hükümeti Ukrayna'ya silah gönderme kararı aldı. Başbakan Marin hükümetinin bu adımını "tarihi bir karar" diye duyurdu. Finlandiya Savunma Bakanı Kaikkonen sevkıyatta 2.500 saldırı tüfeği, 150.000 mermi, 1.500 tanksavar silahı ve 70.000 gıda paketinin yer alacağını söyledi.

GÜNCELLEME 19.45

Rusya heyeti Ukrayna ile ikinci görüşmenin önümüzdeki günlerde Belarus-Polonya sınırında yapılacağını açıkladı.

GÜNCELLEME 19.43

Türkiye'nin Harkiv ve Kiev Büyükelçilikleri, Ukrayna'daki Türkiye vatandaşlarını Romanya sınırı yakınında bulunan Çernivtsi şehrine tahliye etmek amacıyla tren tahsis edildiğini açıkladı. 

GÜNCELLEME 19.25

Ukrayna'nın Belarus'taki müzakere heyeti duyurdu: "Müzakereler sona erdi, Rusya ve Ukrayna heyetleri istişareler için başkentlerine dönüyor."

GÜNCELLEME 18.56

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Ukrayna'nın Rusya'nın Interpol'den çıkarılması için talepte bulunduğunu söyledi. Patel İngiltere'nin bu talebe destek vereceğini belirtti.

GÜNCELLEME 18.54

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve müttefiklerine karşı özel ekonomik önlemler uygulanmasını öngören kararnameyi imzaladı.

GÜNCELLEME 18.46

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres "Ukrayna için bir trajedi ile karşı karşıyayız, aynı anda hepimiz için potansiyel olarak feci sonuçları olabilecek büyük bir bölgesel krizle karşı karşıyayız" açıklamasında bulundu.

GÜNCELLEME 18.38

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Savunma Bakanları ile toplantı sonrasında yaptığı açıklamada AB'nin Ukrayna silahlı kuvvetlerine vermeye karar verdiği yarım milyar euronun "savunma silahları sağlamak, ancak yüksek kalibreli silahlar, tanksavarlar, saldırganlığı püskürtmek için her türlü teçhizatı sağlamak için kullanılacağını" söyledi. Borrell Rusya'nın "ölüm sayısıyla yüksek bir bedel ödediğini" iddia ederek, sahadaki haberlerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. AB'nin Ukrayna'ya askeri yardımları daha da artırmaya kararlı olduğunu söyleyen Borrell, AB'nin "son Ukraynalı kalana kadar Rusya'ya karşı mücadelesini destekleyeceğini" söyledi.

Rusya'ya yönelik yaptırımların kendilerini de etkileyeceğini söyleyen Borrell, yine de bu bedeli ödemeye hazır olduklarını söyledi. Borrell, İsviçre'nin de Rusya'ya yaptırım kararlarını destekledikleri için memnun olduğunu belirterek, "Rus oligarklar artık İsviçre'ye para transfer edemeyecek. Bu, gerçekten güzel haber." dedi.

Borrell Avrupa'nın enerji bağımlılığı konusunda, "Rusya'ya enerji bağımlılığını azaltmak, AB'nin varoluş politikasıdır. Enerji piyasalarında türbülans olacak." dedi.

GÜNCELLEME 18.03

Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede Ukrayna'yla anlaşmaya varmak için şartlarını sıraladı.

Putin Macron'a Ukrayna ile uzlaşmanın "yalnızca Rusya'nn meşru güvenlik çıkarlarının koşulsuz olarak dikkat alınmasıyla" mümkün olacağını söyledi.

RT'nin haberine göre Putin bunları şöyle sıraladı: Kırım üzerinde Rus egemenliğinin tanınması, Ukrayna devletinin militarizasyondan ve nazileşmeden arındırılması, Ukrayna'nın tarafsız statüsünün sağlanması.

GÜNCELLEME 18.03

Zelenskiy'in danışmanının açıklamasına göre, Belarus'ta Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde üçüncü oturum kısa süre içinde başlayacak.

GÜNCELLEME: 17.23

İsviçre Rusya'dan tüm uçuşlara ve Rusya Federasyonu'na ait tüm hava araçlarına hava sahasını kapattı.

GÜNCELLEME: 17.20

Sky News'un haberine göre Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler sona erdi.

GÜNCELLEME: 16.44

Rusya'nın BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilciliği, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Cenevre ziyaretinin bir dizi AB ülkesinin Lavrov'un uçağının hava sahalarından geçmesini yasaklaması nedeniyle iptal edildiğini duyurdu.

GÜNCELLEME: 16.26

Ukrayna, Gomel bölgesinde Rusya ile başlayan müzakerelerde, Rus birliklerinin sadece Donbass'tan değil, aynı zamanda Kırım'dan da tamamen geri çekilmesini talep etti.

Söz konusu talep Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı Aleksey Arestovich tarafından aktarıldı.

GÜNCELLEME: 16.11

Rusya’nın devlet havacılık kurumu Rosaviatsiya, 36 ülkeye uçuşları durduracağını açıkladı.

Bu ülkeler arasında Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa'nın da bulunduğu belirtiliyor.

GÜNCELLEME:  15.35

ABD Belarus Büyükelçiliği'ndeki operasyonlarını askıya aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Minsk'te bulunan Büyükelçiliği'n diplomatik görevlerinin durdurulduğu duyuruldu.

GÜNCELLEME:  15.30

Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Rusya'nın kara, hava ve denizaltı temelli nükleer caydırıcı kuvvetlerinin takviye edilmiş personeliyle birlikte teyakkuz görevine başladığını bildirdi.

GÜNCELLEME:  15.20

Ukrayna Savunma Bakanı Hanna Maliar, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin onayıyla yurt dışından katılacak kişilerle "uluslararası lejyon" kurulacağını açıkladı.

GÜNCELLEME: 14.30

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rus ve Ukraynalı heyetler arasındaki görüşmeler öncesinde bu sabah yaptığı konuşmada AB'ye yeni bir özel prosedür kapsamında acil üyelik çağrısında bulunmuştu.

Avrupa Birliği yetkilisi Charles Michel, bu talebin ardından yaptığı açıklamada 27 üye ülke arasında bloğun genişletilmesi konusunda anlaşmazlıklar olduğunu söyledi.

GÜNCELLEME: 13.51

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler başladı

GÜNCELLEME: 13.29

İngiliz firması BP'nin Rusya'daki devlete ait petrol şirketi Rosneft'teki yüzde 19,5'lik hissesini satma kararını almasının ardından hisseleri yüzde 7 değer kaybetti.

Şirket bu adımın 25 milyar dolar civarı masrafla sonuçlanacağını söyledi.

GÜNCELLEME: 12.23

NATO Genel Sekreteri: Kiev'e hava savunma füzeleri, tanksavar silahları göndereceğiz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg kişisel sosyal medya hesabı üzerinden Kiev'e silah tedariğini arttıracaklarını belirtirken "Az önce Cumhurbaşknaı Zelenskiy'le konuştum ve onu Ukrayna halkının ve silahlı kuvvetlerinin cesaretinden dolayı takdir ettim. NATO Müttefikleri, hava savunma füzeleri, tanksavar silahları ve insani ve mali yardımlarla desteği artırıyor." dedi.

GÜNCELLEME: 12.18

Zelenskiy AB'ye acil üyelik başvurusunda bulundu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rus ve Ukraynalı heyetler arasındaki görüşmeler öncesinde bu sabah yaptığı konuşmada AB'ye yeni bir özel prosedür kapsamında acil üyelik çağrısında bulundu.

Zelenskiy ayrıca, çatışma deneyime sahip mahkumların Ukrayna güçlerine katılmak üzere serbest bırakıldığı yönündeki haberleri de doğruladı.

GÜNCELLEME: 11.51

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in ofisinden yapılan açıklamada, Kiev’in, Rusya ile gerçekleştirilecek müzakerelerde ateşkes sağlanmasını ve Rusya askerlerinin Ukrayna topraklarından geri çekilmesini talep edeceği kaydedildi.

GÜNCELLEME: 11.33

Çin'den Rusya açıklaması: Sorunlar yaptırımlarla çözülemez

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, sorunları çözmek için yaptırımların kullanılmasını onaylamadığını söyledi. Bakan, yaptırımların çözüm olmaktan ziyade daha çok yeni sorunlar yaratacağını kaydederken Ukrayna'da gelişen duruma yakından ilgi gösterdiğini ve siyasi çözümü kolaylaştırmaya yönelik tüm çabaları desteklediğini söyledi.

GÜNCELLEME: 11.19

Zelenskiy İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la yaptığı telefon görüşmesinde "önümüzdeki saatlerin kritik olduğunu" söyledi.

Bugün Ukraynalı heyetin Belarus'a Rus heyetle müzakere etmek üzere gitmesi konusunda Zelenskiy, görüşmeler sırasında Rusya'nın niyetlerine şüpheyle baktığını ifade etti.

GÜNCELLEME: 10.40

Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkov'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

GÜNCELLEME: 10.35

Rus müzakere heyeti Başkanı: Rusya, Ukrayna ile mümkün olan en kısa sürede anlaşmaya varmak istiyor.

GÜNCELLEME: 10.20

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: Ukrayna'ya savaş uçağı verebiliriz

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'ya savaş uçağı temin edeceklerini söyledi.

AB'nin ilk kez üçüncü bir ülkeye silah vereceğini Borrell, "Rus Nükleer Güçleri'nin yüksek alarm seviyesini getirildiğini belirtmek gerekiyor. Putin'in savaşı yalnızca Ukrayna'ya yönelik değil. Ukrayna ordusunu desteklemek zorundayız, Çünkü eşi benzeri görülmemiş bir dönemden geçiyoruz. Bu burada bitmeyecek. Tarihimizde ilk kez Avrupa Birliği üçüncü bir ülkeye silah verecek" ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME: 10.19

Rusya Savunma Bakanlığı: İki kenti kontrol altına aldık

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada "Ukrayna'nın, başkentteki yerleşim yerlerine askeri teçhizat yerleştirerek sivilleri milliyetçilere karşı canlı kalkan olarak kullandığı" söylendi.

Açıklamada, Yetkililerin silah verdiği çeteler Kiev’de saldırganca eylemlerde bulunuyor. Rus Silahlı Kuvvetleri operasyonun başlamasından bu yana Ukrayna ordusuna ait bin 114 askeri tesisi vurdu" denildi.

Açıklamada, "Rusya ordusu, Ukrayna’nın Berdyansk ve Energodar kentlerini kontrol altına aldı" denildi.z

GÜNCELLEME: 09.45

Donetsk Halk Cumhuriyeti yöneticisi: Seferberlik kampanyasını askıya aldık

Rossiya-24 TV'ye konuşan Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) başkanı Denis Puşilin, "Seferberlik askıya alındı, çünkü seferberlik kampanyasının hedeflendiği alanlar gerekli sayıda dolduruldu” dedi.

Öte yandan Puşilin, Ukrayna'nın geri çekildikçe Donbass'taki sivil nüfusa azami zararı vermeye çalıştığını söyledi.

Puşilin, "Durum gergin. [...] Ukrayna Silahlı Kuvvetleri hâlâ sivil nüfusla savaşıyor. Bu özellikle geri çekildiklerinde hissediliyor, mümkün olduğunca fazla hasar bırakmaya çalışıyorlar." dedi. DHC topraklarının bombardımanının devam ettiğini de sözlerine ekleyen Puşilin, "Yalnızca son 24 saatte sivil nüfus arasında üç kişi öldürüldü ve altı kişi yaralandı" dedi.

GÜNCELLEME: 09.31

Belarus Dışişleri Bakanlığı, Rusya-Ukrayna müzakereleri için hazırlanan odanın fotoğrafını yayınladı. Birazdan görüşmelerin başlayacağını belirtti.

Bakanlığın paylaştığı görsel

Biden'dan toplantı

Ukrayna ile Rusya arasında müzakere görüşmeleri haberleri gelirken, ABD yine devreye girdi. Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün Rusya'nın Ukrayna harekatı ve bu kapsamdaki "gelişmeleri" görüşmek ve "birleşik yanıtı koordine etmek" için müttefikleri ve ortaklarıyla bir görüşme yapacağını açıkladı. 

'Dostlarımız var, özellikle Çin'

Batı merkezlerinden ve NATO ülkelerinden Rusya'ya dönük tepkiler devam ederken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rossiya 1'in yayınında Rusya'nın dünyada, özellikle de Çin'de hala dostları olduğunu söyledi. Rusya'nın dünyada hala dostları olup olmadığı sorusuna yanıt veren Zaharova, "Elbette var. Özellikle Çin" dedi. 

'Kiev sivilleri kalkan olarak kullanıyor'

Ukrayna Özel İletişim ve Bilgi Koruma Dairesi, Pazartesi sabahı Ukrayna'nın başkenti Kiev ve ikinci büyük kenti Harkov'da patlamaların duyulduğunu açıkladı. Yapılan kısa açıklamada, Kiev'in son birkaç saat öncesine kadar sessizliğini koruduğu belirtildi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ise yaptığı açıklamada Kiev'in kontrolleri altında olduğunu duyurdu. Açıklamada, "Rusya'nın Kiev'i işgal etme çabaları başarısız oldu" denildi.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzya, Kiev'in "sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını" iddia ederken bunun şimdiye kadar Batılı politikacılar tarafından görmezden gelinen ve sıradan Ukraynalılar tarafından tanık olunmasına rağmen yabancı medyada yer almayan "uluslararası hukukun bir ihlali" olduğunu söyledi. 

Fransa ve ABD'den vatandaşlarına Rusya'dan ayrılma çağrısı

Fransa ve ABD, Rusya'da bulunan vatandaşlarının ülkeyi terk etmelerini istedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Rusya’da bulunan vatandaşlarına ülkeyi "derhal" terk etmeleri çağrısında bulundu. Fransa, birçok ülkenin hava sahasını kapatması nedeniyle vatandaşlarının Rusya'yı terk etmesi gerektiğini açıkladı.

ABD'nin Rusya Büyükelçiliği, Rusya'ya uçuşların iptal edilmesi ve birçok ülkenin hava sahalarını Rusya'ya kapatmasından ötürü ABD vatandaşlarının ülkeden "derhal ayrılmaları gerektiğini" belirtti.