Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Ukrayna Savaşı 'NATO' sınırında: Karşılıklı açıklamalar

Polonya’da Ukrayna sınırına yakın bir kasabaya 2 Rus füzesinin düştüğü yönündeki iddialar boşa düşerken, karşılıklı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 15.11.2022 , 22:47 Güncelleme Tarihi: 30.07.2026 , 14:51

Polonya’da Ukrayna sınırına yakın bir kasabaya iki Rus füzesinin düştüğü yönündeki iddialar boşa düştü.

 

ABD'li yetkililer "İlk bulgulara göre Polonya'ya düşen füze Ukrayna güçlerince atıldı" açıklamasında bulundu.

NATO: Araştırıyoruz

NATO, Polonya'ya füze düşmesiyle ilgili, "Bu haberleri araştırıyoruz ve müttefikimiz Polonya ile yakın koordinasyon içindeyiz." açıklamasını yaptı.

Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Müller "Askeri birliklerin savaşa hazır olma durumunun artırılmasına karar verildi" açıklaması yaptı. 

'Varsayımlara girmek istemiyorum'

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder düzenlediği basın toplantısında, "Polonya'da Ukrayna sınırına yakın bir bölgeyi iki Rus füzesinin vurduğuna dair basında çıkan haberlerin farkındayız. Size şu anda bu haberleri doğrulayacak herhangi bir bilgimiz olmadığını ve bunu daha ayrıntılı olarak araştırdığımızı söyleyebilirim. Bu yüzden spekülasyon yapmak veya varsayımlara girmek istemiyorum” dedi.

Ryder ayrıca, ABD'nin "NATO topraklarının her karışını savunacağını" vurguladı.

İki kişi hayatını kaybetti

Polonya medyasında yer alan haberlere göre, bölgede şiddetli bir patlama yaşandı. Ülkenin Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir yerden düşen füze nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti.

Rusya: Provokasyon

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan "Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur" açıklaması geldi. 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "O bölgeye saldırmadık. Orada herhangi bir hedef belirlemedik. Füze parçalarının bizimle alakası yok." denildi.

Almanya: NATO müttefiklerimizle temas halindeyiz

Almanya Dışişleri Başkanlığı yaptığı açıklamada 'Yakın müttefikimiz ve komşumuz Polonya ile birlikte durumu yakından izliyoruz. Polonyalı dostlarımız ve NATO müttefiklerimizle temas halindeyiz.' ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Polonya Başbakanı ile görüştü. Macron'un konuyu G-20 zirvesinde gündeme taşıyacağı öğrenildi.

Letonya ve Estonya'dan açıklama

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Rus füzelerinin NATO üyesi Polonya'yı vurduğunu belirterek, "Bu, olayları tırmandıran tehlikeli bir adım. Müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz" dedi.

Rinkevics, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Polonya'nın Ukrayna sınırındaki köyü "Rus" füzelerinin vurduğunu öne sürdü.

Polonya tarafından uygun görülen her türlü eylemi destekleyeceklerinin altını çizen Rinkevics, "Bu, olayları tırmandıran tehlikeli bir adım. Müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz. Rusya tüm sonuçların sorumluluğunu üstlenecek" ifadelerini kullandı.

Estonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "Polonya'dan gelen son haberler çok endişe verici. Polonya ve diğer müttefiklerle yakın istişarelerde bulunuyoruz. Estonya, NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır. Yakın müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz" ifadelerine yer verildi.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.