‘Türkiye-Rusya görüşmelerinin ertelenmesinin arkasında Sirte var’

Reuters bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde, dün Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Türkiye’ye gelişinin ertelenmesinin nedeninin AKP destekli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Sirte’yi yeniden alma planı olduğunu yazdı.

Haber Merkezi

Rusya ile Türkiye arasında dün bakanlar düzeyinde Libya üzerine yapılacağı duyurulan görüşmenin ertelenmesinin nedeninin AKP destekli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Sirte’yi yeniden ele geçirme planı olduğu öne sürüldü.

Reuters’ın bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un dün İstanbul’a gelmekten vazgeçmesinin nedeninin AKP destekli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin Libya’nın doğusundaki Sirte’yi yeniden alma planı olduğunu duyurdu.

Libya UMH güçlerinin Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nun elindeki Sirte’ye başlattığı harekatta ağır çatışmalar yaşandı.

Reuters adının açıklanmasını istemeyen Türk yetkilinin “Görüşmelerden bir sonuç çıkması bekleniyordu ancak o aşamaya gelinemedi. İki ülkenin karşıt tarafta olduğu konular var” dediğini yazdı.

Aynı yetkili “Lavrov’un ziyaretinin ertelenmesine yol açan temel meselelerden biri UMH’nin Sirte’ye operasyon planı” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’le İstanbul’daki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Libya konusunda Rusya ile bir kriz olmadığını, arka planda görüşmelerin uzman düzeyinde devam edeceğini ifade etti.

Kremlin’den konuya dair bir açıklama yapılmazken dün Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Moskova’nın hızlı bir ateşkes için çaba gösterdiği ve Lavrov’un görüşmenin tarihini yeniden belirleyeceği kaydedilmişti.

UMH’nin elindeki Trablus ile Libya Ulusal Ordusu’nun elindeki Bingazi arasında bulunan Sirte, Libya’nın enerji ihraç terminallerine en yakın kenti olma özelliğini taşıyor. Hafter güçleri Ocak ayında kentte kontrolü ele geçirmişti.