Turizm emekçilerinden reklam açıklaması: Biz pazarlama objesi değiliz!

Turizm emekçileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geri çekilen reklam filmi hakkında bir açıklama yaptı.

Haber Merkezi

Patronların Ensesindeyiz Otel Emekçileri ve Antalya Turizm Emekçileri Dayanışma Ağları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Türkiye’nin Resmi Gezi Rehberi’ internet sitesi ‘goturkiye.com’ ve ‘GoTürkiye’ sosyal medya hesaplarından yayınladığı ve tepkiler karşısında yayından kaldırdığı videoda turizm işçilerinin “Enjoy I’m vaccinated” (İyi eğlenceler aşılandım) yazılı maske takacağına dair görüntülere yer verilmesine karşı açıklamalar yaptı.

Otel Emekçileri Dayanışma Ağının açıklamasında “Turizm işçisi sizin köleniz değildir” denirken, Antalya Turizm Emekçileri Dayanışma Ağı “Haklarımız, sağlığımız ve gereksinimlerimiz söz konusu olduğunda yok saydığınız bizleri, tanıtım videolarınızda pazarlama objesi olarak kullanamazsınız!” diye vurguladı. Dayanışma Ağları, yaptıkları açıklamalarla Kültür ve Turizm Bakanı ve aynı zamanda ‘Etstur’ isimli turizm şirketinin sahibi Mehmet Ersoy’a istifa çağrısı yaptı.

Otel Emekçileri Dayanışma Ağının Açıklaması:

Bu rezilliğin tüm sorumluları istifa etmelidir!

Türkiye’nin dijital mecralarda uluslararası tanıtımını yapan “Go Türkiye” internet sitesi sosyal medya hesabından dün yayınlanan videoda turistler “aşılanmış personel”, “turizmde çifte güvenlik” denilerek Türkiye’ye çağırılıyor, videodaki turizm işçilerinin maskesinde ise “Ben aşılandım” yazıyordu.

Pandeminin başından beri turizm işçilerine tek kuruş desteği bile çok gören, Covid-19 olmuş otel işçilerinin bayılana kadar çalıştırılmasına göz yuman bakanlık şimdi kalkmış otel işçilerini vitrin süsü gibi sergiliyor, reklam malzemesi yapıyor, kölelik düzenini adeta gözümüzün içine sokuyor.

Videoyu kaldırmak zorunda kaldınız ama emek düşmanlığınız, paranın yeşiline tapınışınız o vitrinde kaldı.

Çağrımızdır.

Bu reklam rezilliğine ne kadar kaynak ayrıldığı derhal açıklanmalıdır!

Başta turizm bakanı olmak üzere bu ahlaksızlığın tüm sorumluları derhal istifa etmelidir!

Turizm işçisi sizin köleniz değildir!

Patronların Ensesindeyiz Otel Emekçileri Dayanışma Ağı

**

Antalya Turizm Emekçileri Dayanışma Ağının açıklaması:

Turizm patronu Mehmet Ersoy derhal istifa etmeli!

Dün sosyal medyada, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlatılan ve Türkiye’nin tanıtımının yapıldığı bir video yayınlandı. Videoda turizm sektörü çalışanı olarak gösterilen kişilerin ‘eğlenin, aşılandım’ yazan maskeler giydiğini gördük. Video tepkilerin ardından kaldırılsa da, zihniyeti turizm sektörünü yönetmeye devam ediyor. Biz turizm işçilerini böyle rahatça aşağılayabileceğini zanneden, gözlerini kar bürümüş patronlara iki çift sözümüz var!

İşsiz bırakılışımızı ve gereksinimlerimizin karşılanmamasını bir yıldan fazla süredir görmezden gelmeyi seçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, söz konusu turistleri ülkeye getirmek olduğunda bizi hatırladı, önce hızlıca turizm işçilerinin aşılaması başlatıldı, şimdi ise bunu bir pazarlama stratejisi olarak kullanmaya kalkıyor. Kendisi de bir turizm patronu olan bakan Ersoy’un ve onun temsil ettiği sınıfın biz emekçilerin sağlığını ne kadar düşündüğüne geçtiğimiz sezonki tecrübelerimizden aşinayız! Antalya’da 2020 yaz sezonunda çalıştığımız otellerde, defalarca aynı maskeyi kullanmamızı bekleyen patronlarla maske tedariği konusunda dahi mücadele etmek zorunda bırakıldık. Otel misafirlerinin olduğu yerlerde kurallara uyulurmuş gibi yapılırken personel yemekhanelerinde, personel servislerinde alınmayan önlemler yüzünden virüs yayıldı ve birçoğumuz virüse yakalandık. Halkın bütünü için yeteri miktar ve hızda aşılama yapılamazken bizleri hızlıca aşı olmaya yönlendiren bakanlığın derdinin sağlığımız olmadığını zaten biliyorduk, bunu hazırlatılan videoyla ayan beyan dünyaya duyuran yüzsüzlüğe ise tahammülümüz yok!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sesleniyoruz: Haklarımız, sağlığımız ve gereksinimlerimiz söz konusu olduğunda yok saydığınız bizleri, tanıtım videolarınızda pazarlama objesi olarak kullanamazsınız! Biz emeğiyle geçinen turizm işçileri, patron zihniyetiyle yönetilen turizm sektöründe maruz bırakıldığımız aşağılanmaya asla boyun eğmeyeceğiz! Turizm patronu Bakan Ersoy derhal istifa etmeli, turizm işçilerinin gereksinimleri derhal karşılanmalı, aşılama ekonomik kaygılarla değil halk sağlığı için yapılmalıdır!

Antalya’da çalışan turizm emekçileri olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın attığı adımların takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Patronların Ensesindeyiz Antalya Turizm Emekçileri Dayanışma Ağı