Trump'tan büyük gaf

Michigan eyaletinin bütün seçmenlere uzaktan oy kullanmaları için oy pusulası gönderdiğini zanneden Trump, seçim hilesine başvurmakla suçladığı Michigan eyaletini seçim fonlarını kesmekle tehdit etti. 

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump Çarşamba günü, Nevada ve Michigan eyaletlerini seçim hilelerini kolaylaştırmakla suçlayarak, seçim fonlarını kesmekle tehdit etti.  

The Guardian’da yer alan habere göre Trump, twitter yoluyla 2016 seçiminde yalnızca 10 bin oyla kazandığı kritik Michigan eyaletini 2020 seçimleri için bütün seçmenlere mail yoluyla oy kullandırmayı planlamakla suçlayarak büyük bir gaf yaptı.

Eyalet yönetimi, Salı günü bütün seçmenlere oy pusulası değil, uzaktan oy kullanmak isteyenler için bir başvuru belgesi göndereceğini açıklamıştı. Benzer planlar, Cumhuriyetçilerin yönetimde olduğu Georgia, Iowa ve West Virgina gibi eyaletler tarafından da gündeme getirilmiş ve Cumhuriyetçi Parti tarafından da desteklenmişti.

Trump gafını anladı ama tehdidini geri çekmedi

Eyaletin kararını büyün seçmenleri posta yoluyla oy kullanmaya sevk eden bir adım zanneden Trump’ın ‘‘Michigan ön seçimlerin ve genel seçimin öncesinde 7,7 milyon insana oy pusulası gönderdi’’ şeklinde attığı tweet, eyaletin oy pusulası değil, oy pusuları talebi için başvuru formu gönderdiğine dikkat çeken Demokratlar tarafından eleştirildi. Bunun üzerinde Trump, altı saat sonra tweetinin ilgili kısmını düzeltse de, ‘‘Bu yasa dışı bir şekilde ve yetkilerini aşan haydut bir Eyalet Bakanı tarafından yapılmıştır. Bu seçim hilesi yolunu tutacaklarsa Michigan’a verilen seçim fonlarının durdurulmasını isteyeceğim’’ şeklindeki tehdidine dokunmadı. 

Trump daha sonra aynı tehdidi, 9 Haziran’da gerçekleşecek ön seçimler için seçmenlere oy pusulası gönderen, Cumhuriyetçilerin yönetimindeki Nevada eyaleti için de tekrarladı.

Kasım 2020 seçimleri yaklaşırken, Michigan ve Nevada gibi başkanın kim olacağını belirleyen, her iki partinin de kazanabilme ihtimali olduğu eyaletler için rekabet de kızışıyor. Demokrat Parti seçimlere katılımı arttırması beklenen posta yoluyla oy kullanma uygulamasının genişletilmesi için mücadele ederken, Cumhuriyetçi partinin düşük katılımın kendi işine yarayacağı beklentisiyle, seçimlere hile karıştırılmasını kolaylaştıracağını iddia ederek bu adımları engellemeye çalışıyor.