Trump’ın övdüğü testlerin yüzde 48 yalancı negatif sonuç verdiği ortaya çıktı

ABD Başkanı Trump’ın övgüyle söz ettiği ve Beyaz Saray’daki görevlilere de yapılan koronavirüs hızlı test kitlerinin yüzde 48 yalancı-negatif sonuç verdiği ortaya çıktı.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump’ın övgüyle söz ettiği ve Beyaz Saray’daki yetkililere de yapılan hızlı koronavirüs tanı kitlerinin yüzde 48 oranında yalancı-negatif sonuç verdiği bir araştırmayla ortaya konuldu. Yalancı negatif tanımı test yapılan kişinin virüsü taşıdığı halde test sonucunun negatif çıkması durumu için kullanılıyor.

New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi tarafından yapılan bir araştırmada söz konusu hızlı test kitlerinin yüzde 48 oranında yalancı negatif sonuç verdiği ortaya konuldu.

Araştırmada Beyaz Saray’da kullanılan ve 5 dakikada pozitif sonuçları ve 13 dakikada negatif sonuçları veren hızlı tanı kiti, 45 dakikada sonuç veren kitlerle karşılaştırıldı.

Araştırmacılar hızlı tanı kitlerinin burundan alınan sürüntü sıvı bir solüsyona geçirildiğinde üçte bir oranında yalancı negatif sonuç verdiğini, şirketin önerdiği yöntem olan burundan alınan sürüntüler kuru olarak kullanıldığındıysa bu oranın yüzde 48 orlduğunu tespit ettiler.

AFP’nin haberine göre çalışmanın sonuçları henüz hakem denetiminden geçmedi ve bir tıp sitesinde taslak olarak yayımlandı.

Kitleri üreten ABD’li ilaç şirketiyse AFP’ye yaptığı açıklamada, çalışmaya konu örneklerin doğru olarak alınıp alınmadığının belirsiz olduğunu belirtti.

Şirket sözcüsü Scott Stoffel yaptığı açıklamada 1 milyon 800 bin adet hızlı tanı kiti dağıttıklarını ve yalancı negatif oranının binde 2 olduğunu, bir başka araştırmanın Detroit Üniversitesi tarafından yapıldığını ve bu araştırmada testin doğruluk oranının yüzde 98 olarak saptandığını söyledi.

New York Üniversitesi’nden araştırmacılarsa söz konusu testleri araştırmayı kendi kurumları, özellikle de acil servis departmanındakiler için de kullanışlı buldukları için istediklerini belirttiler.

Araştırmacılara göre, bir başka ilaç şirketinin 3,5 saatte sonuçlanan test kitiyle yine başka bir ilaç şirketinin 45 dakikada sonuç veren test kiti arasında doğruluk oranında bir fark saptanmadı.

Araştırmanın yazarları Beyaz Saray’da kullanılan ve Trump’ın övgüyle söz ettiği hızlı tanı kitinin yalancı negatif sonuçlar konusunda düşük hassasiyete sahip olduğu için Covid-19 belirtileri gösteren hastalarda bir tanı aracı olarak kullanılmasının doğru olup olmadığı konusunda kaygıları olduğunu dile getirdiler.

Söz konusu testler onaylandıktan sonra ABD Başkanı Trump tarafından Mart ayı sonunda Beyaz Saray’da gösterişle tanıtıldığında dikkatleri üzerinde toplamıştı.