Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Trump Hürmüz için dünyadan yardım istedi: Hürmüz'e savaş gemilerinizi gönderin

ABD Başkanı Donald Trump, birçok ülkenin Hürmüz Boğazı'nı açık tutmak için koordineli olarak bölgeye savaş gemisi göndereceğini söyledi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 14.03.2026 , 18:01 Güncelleme Tarihi: 15.03.2026 , 02:19

Savaş nedeniyle artan enerji maliyetleri ABD Başkanı Donald Trump'ı zora soktu. Trump, geçişlere kapatılan Hürmüz Boğazı konusunda yeni bir açıklama yaptı.

“Öyle ya da böyle Hürmüz Boğazı'nı yakında açık, güvenli ve özgür hale getireceğiz” diyen Trump, birçok ülkenin boğazı açık tutmak için ABD ile koordineli olarak bölgeye savaş gemisi göndereceğini söyledi.

ABD Başkanı, "Özellikle İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma girişiminden etkilenen birçok ülke, Boğaz'ın açık ve güvenli kalmasını sağlamak amacıyla, ABD ile eşgüdüm içinde bölgeye savaş gemileri gönderecek" ifadesine yer verdi.

Trump, “Umarım Çin, Fransa, Japonya, Güney Kore, İngiltere ve diğer ülkeler de bölgeye gemiler gönderir ve böylece Hürmüz Boğazı, tamamen etkisizleştirilmiş bir ülke tarafından artık tehdit oluşturmaz” dedi.

İran'ın askeri gücünün tamamen yok edildiğini iddia eden Trump, “Ne kadar yenilmiş olsalar da Hürmüz Boğazı'na mayın döşemek ya da dronlarla saldırmak onlar için kolay” diye konuştu.

Hark Adası'nı vurmakla tehdit etti

Trump, geçişlere kapatılan Hürmüz Boğazı konusunda Tahran'ı Hark Adası üzerinden tehdit etti.

Trump, İran'ın petrol sevkiyatlarının yüzde 90'ının yapıldığı Hark Adası'ndaki askeri hedefleri yok ettiklerini iddia etti. Adadaki petrol altyapısının ortadan kaldırılmasına dair karar almadığını söyleyen Trump "İran ya da başkası, gemilerin Hürmüz'den geçişini önlemek için bir adım atarsa, bu kararını yeniden değerlendireceği" tehdidinde bulundu.

Dünya petrol ticaretinin yüzde 20'sinin yapıldığı Hürmüz'e İran'ın mayın döşediği iddia ediliyor. İransa iddiayı yalanlıyor. 

Florida seyahati öncesi havalimanında gazetecilere konuşan Trump, Amerikan donanmasının yakında Hürmüz'den geçen gemilere refakat edeceğini de duyurdu. Saldırıların akıbetine yönelik "Savaş gerektiği kadar sürecek" diyen Trump ayrıca İsrail ve ABD'nin İran'daki hedeflerinin biraz farklı olduğunu da dile getirdi.

İran'dan yanıt: Donanmamız yoksa neden Hürmüz'den bir gemi bile geçemiyor?

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Trump'ın, İran'ın donanmasının ve hava kuvvetlerinin yok edildiğine yönelik iddiasına ilişkin, “ABD, donanmanın yok olduğunu iddia ediyorsa nasıl oluyor da Hürmüz Boğazı hâlâ kapalı ve tek bir tanker bile geçemiyor?” şeklinde cevap verdi.


soL, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı haydutça saldırıyı ilk günden bu yana tüm detaylarıyla takip ediyor.

Gün gün ABD-İsrail saldırılarını okumak için haberimize tıklayın.

15. gün haberini buradan okuyabilirsiniz.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.