Trump destekçileri Kongre binasını bastı, sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Trump destekçileri, Biden'ın başkanlığının tescilleneceği oturum esnasında Kongre binasını kuşattı.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçileri, Kongre'nin ortak oturumu, resmi olarak Demokrat Joe Biden'i yeni başkan yapacak seçim oylarını saymak için toplanırken, ABD'nin üst meclisinin binasının çevresindeki koruyucu barikatı aştı.

Başkan Yardımcısı Mike Pence Çarşamba günü Washington DC'de Senato ve Temsilciler Meclisi'nin ortak oturumunu açarken, dışarıdaki protestocular Capitol Hill'de polise saldırdı.

Birkaç dakika içinde polis geri çekildi ve protestocular binayı tamamen sardı.

Trump, Pence'ten oturumu engellemesini istedi, ancak Pence, Kongre'nin ortak oturumunu açmadan önceki dakikalarda, tek taraflı olarak oyları iptal etme yetkisine sahip olduğuna inanmadığını söyledi.

Binayı saran Trump destekçileri kısa süre sonra kapıları aşarak binanın içine girdi.

Trump destekçilerinin içeriye girmesinin ardından Kongre oturuma ara verdi.

Bununla beraber 18.00 itibariyle Başkent'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Binayı basan Trump destekçileri meclis salonuna da girdi.

Nancy Pelosi, Ulusal Muhafız birliklerinden, Kongre polisinin talebi üzerine, Kongre Binası'nda güvenliğini sağlamalarını istedi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Senatör Chuck Grassley'nin güvenli bir yere götürüldüğü belirtildi.

Polis protestocuların Kongre Binası'ndan çıkmasını talep ederken ABD Kongre Binası içinde en az bir kişi vuruldu.

Trump'tan ilk açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, olaya ilişkin Twitter'dan yaptığı açıklamasında şöyle dedi:

ABD Başkenti'ndeki herkesten barışçıl kalmasını istiyorum. Şiddete hayır! Unutmayın, Biz Kanun ve Düzen Partisiyiz - Kanuna ve üniformalı büyük polislerimize saygı gösterin. Teşekkür ederim!

Virginia Valisi, Ulusal Muhafızları ve 200 Eyalet Polisi'ni Başkent Washington DC'ye gönderdiğini duyurdu.

Vali Bowser, yaptığı açıklamada, "Bugün District of Columbia için 6 Ocak Çarşamba saat 18.00'den 7 Ocak Perşembe sabah 6.00'a kadar şehir genelinde sokağa çıkma yasağı emri veriyorum." dedi.

NATO’dan açıklama: Washington DC’deki sahneler şok edici

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Washington DC’de şok edici sahneler var. Bu demokratik seçimin sonucuna herkes saygı duymalı” dedi.

Beyaz Saray: Trump Ulusal Muhafızlara talimat verdi

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, sosyal medya hesabı üzerinden şunları söyledi:

"Başkan Donald Trump'ın talimatıyla, Ulusal Muhafız diğer federal koruma servisleriyle birlikte yolda. Başkan Trump'ın şiddete karşı ve barış içinde kalma çağrısını yineliyoruz."

Mike Pence, Trump'ı takipten çıktı

Trump'ın yardımcısı Pence, ABD Başkanı'nı Twitter'da takipten çıktı.

Pence Twitter'dan şu mesajı paylaştı:

ABD Kongre Binası’nda gerçekleşen şiddet ve yıkım şimdi durmalı. İlgili herkes Emniyet Güçlerine saygı göstermeli ve binayı derhal terk etmelidir.

Barışçıl protesto her Amerikalının hakkıdır, ancak Kongre Binamıza yapılan bu saldırı hoş görülemeyecek ve olaya karışanlar kanunla sonuna dek yüzleşecektir.

Mike Pence daha sonra Trump'ı geri takip etti.

Trump'tan Pence'in danışmanına Beyaz Saray yasağı

Mike Pence'in çalışma ekibinin başındaki isim Marc Short, Beyaz Saray'a girişinin Trump tarafından yasaklandığını söyledi. Short, Trump'ın kendisini Pence'e Kongre'deki seçim oturumunu iptal etmemesi tavsiyesinde bulunduğu için suçladığını söyledi.

Cumhuriyetçi Parti Genel Merkezi'nde bomba alarmı

New York Times'ın aktardığına göre, Cumhuriyetçi Parti Genel Merkezi'nde patlayıcı alet bulundu ve etkisiz hale getirildi.

Biden'dan açıklama

ABD Başkanı seçilen Joe Biden, Trump destekçileri tarafından başlatılan şiddetli çatışmaları kınadı

Delaware'den konuşan Biden, "Hepiniz izlediklerimi izliyorsunuz. Bu saatte demokrasimiz eşi görülmemiş bir saldırı altında. Modern zamanlarda gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor” dedi.

Capitol'e saldıran Trump destekçilerini "aşırılık yanlısı" olarak adlandıran Biden, davranışlarının "isyan" olduğunu söyledi.

Biden, "Artık bitmeli. Bu kalabalığı geri çekilmeye ve demokrasi çalışmalarının ilerlemesine izin vermeye çağırıyorum" diye ekledi.

Trump'ı hemen televizyona çıkarak "bu kuşatmanın sona ermesini talep etmeye" çağırdı.

Trump'tan video mesaj: Evinize dönün

Biden'ın konuşmasının ardından Trump kısa bir video mesaj yayımlayarak destekçilerine "evinize dönün" çağrısı yaptı. Bir dakikalık video mesajında Trump Kongre binasındaki destekçilerine "Evinize dönün" dedi ve "Sizi seviyoruz. Siz çok özelsiniz" ifadelerini kullandı. Trump mesajında seçimlerin hileli olduğu iddiasını tekrarlayarak "Acınızı biliyorum. İncindiğinizi biliyorum. Bizden çalınan bir seçim var. Herkez bunu biliyor. Özellikle karşı tara. Ama şimdi evinize gitmeniz gerek" dedi.

Trump daha sonra yazdığı Twitter mesajında "Bunlar, kutsal bir seçim zaferinin, çok uzun zamandır kötü ve adaletsiz davranılan büyük vatanseverlerin elinden bu derece kabaca ve zalimce alındığı zaman yaşanan olaylar. Evinize sevgi ve barış içinde dönün. Bugünü sonsuza kadar unutmayın" dedi. Bu mesaj Twitter tarafından silindi.

Pence'ten Biden'lı fotoğraf

Trump'ın yardımcısı Pence, Twitter kapak fotoğrafına Joe Biden ve Kamala Harris'i koydu.

Trump'ın Tweet'ine etiket

Twitter, ABD Başkanı Trump'ın "Evinize dönün" çağrılı tweetini şiddet riski gerekçesiyle yorum ve beğeniye kapattı.

Polislerden Trumpçılarla selfie

Kongre'ye giren Trump destekçileri ve polislerin birlikte selfie çekmesi dikkat çekti.

Özel kuvvetler Kongre Binası'na girdi

ABD Özel Kuvvetleri kongre binasına giriş yaptı.

Trump destekçilerinin kongre binasından çıkarılmasının ardından Kongre başkanlık seçim sonucunun onaylanması için yeniden toplandı. Oturumun başlamasının ardından kongre liderlerinden yaşananları kınayan açıklamalar geldi.

4 kişi yaşamını yitirdi, 52 gözaltı

Washington Polis Şefi Robert Contee, Kongre binasında yaşanan olaylara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Contee, açıklamasında, Kongre içinde polis tarafından vurulan ve daha önce hastanede ölen kadın göstericinin ardından 3 kişinin daha yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ölenlerden 1'inin erkek, 2'sinin kadın olduğunu ve bu kişilerin kaldırıldıkları acil servislerde öldüklerini aktaran polis şefi, söz konusu kişilerin kimliklerini açıklamadı.

Contee ayrıca, olaylarda 14 polisin hafif şekilde yaralandığını ve en az 52 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Trump'ın sosyal medya hesaplarına engel

Facebook Trump'ın hesabına Kongre'ye yapılan baskına yönelik paylaşımları nedeniyle 24 saat boyunca paylaşım engeli koyduğunu belirtti. Şirketten yapılan açıklamada, "Başkan Trump'ın sayfasında iki adet kural ihlali tespit ettik, bu nedenle bu süre zarfında 24 saat boyunca paylaşım yapılması engellendi" denildi. Facebook'a ait diğer paylaşım sitesi Instagram da Trump'ın hesabının 24 saat kilitlendiğini duyurdu.

Facebook ve Twitter, Kongre baskını sonrası Trump'ın bazı paylaşımlarını dün yaşanan gerginliği tırmandırma riski taşıdığı gerekçesiyle kaldırmıştı. Twitter daha sonra Trump'a 12 saat engelleme getirildiğini açıklamıştı. 

Ölen göstericilerden birinin kimliği belli oldu

Kongre binasında ölen Trump destekçilerinden birinin kimliği belli oldu.

ABD medyasında yer alan haberlere göre eski bir ABD Hava Kuvvetleri mensubu Ashli Babbit Kongre binasında çıkan çatışmada vurularak ağır yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede öldü. Fox 5 kanalının haberine göre Trump destekçisi olan Babbit'in San Diego'dan geldiği belirtildi.