TKP'den faturalara tepkileri ortaklaştırma çağrısı: Faturaları kabul etmiyoruz, tüm borçlar silinmelidir

Salgın döneminde kesilen tüm faturaların iptal edilmesi ve borçların silinmesi gerektiğini belirten TKP, yurttaşlara fatura bilgilerinin ekran görüntüsünü sosyal medyada @FKabulEtmiyoruz etiketiyle yayımlama ve tepkileri ortaklaştırma çağrısı yaptı. Açıklamada yüksek faturalara yapılan itirazlara yanıt vermeyen dağıtım şirketlerinin ifşa edileceği ve gerekli hukuki adımların atılacağı belirtildi.

Haber Merkezi

Salgın dönemi fırsatçılığına her alanda devam edilirken Türkiye Komünist Partisi, hali hazırda ücretsiz olması gereken yaşamsal ihtiyaçların karşılandığı elektrik, su ve doğalgaza bu dönemde dahi yapılan zamlarla ilgili bir çağrı yaptı.

Salgın süresince kesilen tüm faturaların iptal edilmesi ve borçların silinmesi gerektiğini vurgulayan TKP, halkı SMS veya fatura yoluyla ulaşan fatura bilgilerinin ekran görüntüsünü alıp @FKabulEtmiyoruz Twitter hesabını etiketleyerek Twitter ortamında paylaşmaya ve yüksek faturalara itiraz etmeye çağırdı. Tepkilerin ancak ortaklaştırılarak büyütülüp sonuç alınabileceğini vurgulayan TKP, yapılan itirazlara yanıt vermeyen dağıtım şirketlerinin ifşa edileceğini ve gerekli hukuki adımların atılacağını açıkladı.

TKP’nin “Faturaları kabul etmiyoruz, tüm borçlar silinmelidir” başlıklı açıklamasında şöyle denildi:

“İnsanların konutlarında aydınlatma, ısınma ve temizlik gibi temel ihtiyaçları için kullandıkları enerji ve su tüketimi tıpkı sağlık, eğitim, barınma, ulaşım gibi temel bir insan hakkı olarak değerlendirilmeli, bu hizmetler tüm yurttaşlara yeterli, kaliteli, sürekli, bedelsiz ve güvenilir bir şekilde sunulmalıdır.

Yurttaşların salgın nedeniyle evlerinde kalmaya sevk edildiği koşullarda elektrik, su ve doğalgaz tüketimi kaçınılmaz olarak artmaktadır. Memleketin her köşesinden, işten çıkarılan veya ücretsiz izne zorlanan işçilerin asgari yaşam gereksinimlerini karşılamakta güçlük çektiğine dair haberler gelirken bu hizmetlerin ücretsiz olması talebi daha da meşru hale gelmektedir.

Salgınla ilgili tedbirler alınmaya başladığından beri AKP hükümeti doğalgaz ve elektrik dağıtım şirketlerini koruyacak pek çok tedbir açıklarken yurttaşların asgari ihtiyaçlarının sağlanması yönünde tek bir tedbir bile açıklamamıştır. Öte yandan belediyeler su faturalarını tahsil etmenin yollarını aramakta hiçbir belediye 'salgın süresince su bedava' diyememektedir.

TKP ne diyor?

Türkiye Komünist Partisi, tek bir yurttaşın bile elektriksiz, susuz, doğalgazsız kalmaması için bütün kaynakların patronlara değil halka sunulmasını istiyor. Bunun için:

• Salgın süresince kesilen tüm faturalar iptal edilmeli, borçlar silinmelidir.

• Borç bahanesiyle hanelerin su, elektrik ve doğalgazının kesilmesi yasaklanmalıdır. Elektriği, suyu ve doğalgazı kesilen tüm konutlara yeniden hizmet sağlanmalı, tek bir yurttaşımız bile bu kaynaklardan mahrum kalmamalıdır.

• Bu düzen ülkemizin tüm kaynaklarını sermaye gruplarının çıkarları için kullanmaktadır. Yapılan özelleştirmeler ile yurttaşlarımızın ısınma, su ve elektrik kullanma hakkı ticarileşmiştir. Dağıtım şirketlerini ellerinde bulunduran sermaye grupları bu yolla zenginliklerine zenginlik katmaktadır. TKP ısınma, su ve elektrik kullanma hakkının kamusal bir hizmet olması için tüm enerji üretim ve dağıtım şirketlerinin bedelsiz olarak kamulaştırılmasını savunmaktadır.

Faturalar neden yüksek?

Konutlara gelen elektrik, su ve doğalgaz faturalarına bakıldığında tüketim bedelinin fatura tutarının yaklaşık yarısı olduğu görülmektedir. Peki, neden tüketimimizin iki katı fatura ödüyoruz? Bunun temel iki sebebi var:

Şirketlerin aldığı bedeller ve hükümetin sürekli zam yaptığı vergiler.

• Faturalar yüksek çünkü: AKP’nin hız verdiği özelleştirme politikaları sonucunda elektrik dağıtımı ve satışının tümü, ithal edilen doğalgazın dağıtım ve satışının büyük bir kısmı özel dağıtım şirketleri aracılığı yapılıyor.

• Faturalar yüksek çünkü: Doğalgaz faturalarında en az iki şirketin, elektrikte ise en az üç şirketin kârı bulunuyor.

• Faturalar yüksek çünkü: Bu kârlar patronlara yetmiyor. Faturalara, sayaç okuma, dolum bedelleri, kayıp/kaçak bedelleri ekleniyor.

• Faturalar yüksek çünkü: Şirketler kârlılıklarını sürdürsünler diye vergiler aracılığı ile finanse ediliyorlar. Alım garantisi ile yapılan enerji santralleri, hastaneler, yollar, havalimanlarının parası da faturalar aracılığıyla yurttaşların cebinden çıkıyor. Patronların milyonlarca liralık vergi borçları aedilirken yurttaşlar her faturada ağır vergilerin altında eziliyor.

Yüksek faturalara karşı ne yapabiliriz?

• SMS veya fatura yoluyla size ulaşan fatura bilgilerinizin ekran görüntüsünü alın ve @FKabulEtmiyoruz Twitter hesabını etiketleyerek Twitter ortamında paylaşın. Tepkimizi ancak ortaklaştırarak büyütebilir ve sonuç alabiliriz.

• Size ulaşan fatura üzerindeki tüketim miktarınızı bir önceki ayın sayaç okuması ile güncel sayaç okumasını karşılaştırarak kontrol edebilirsiniz. Tüketim miktarınızın üzerinde bir tutar fatura edilmiş ise yine bunu @FKabulEtmiyoruz hesabını etiketleyerek tweet atın. Unutmayın, halkın cebine göz dikmiş olan dağıtım/perakende satış şirketlerine hiçbir şekilde güvenmemeliyiz.

• Dağıtım şirketleri faturalar ödenmediği takdirde kesinti yapıyor, kesinti sonucu açma-kapama bedeli istiyor. Ancak şirketlerin fiilen kesinti yapmadığı durumlarda dahi faturalar ödenmediğinde açma kapama bedeli aldığı biliniyor. Dolayısıyla faturada uygunsuz bedeller olup olmadığını da kontrol etmeliyiz.

• Tüketim miktarındaki bu farklılıktan kaynaklanan itirazınızı ilgili dağıtım şirketine/perakende satış şirketine e-posta yoluyla veya internet sitesinde varsa ilgili bölümden iletin. Yolladığınız e-postanın ve size gelen cevabın ekran görüntülerini yine aynı yöntemle paylaşın. Paylaşırken ilgili dağıtım şirketini de etiketleyin.

• İtirazınıza cevap verilmediği takdirde dağıtım şirketini internet üzerinden ifşa edelim. Gerekli hukuki adımı atmak için bizimle iletişime geçin.”