TKP'den Çevre Bakanı'na 'çöp' yanıtı: AKP’nin kâr odaklı geri dönüşüm sistemine karşıyız

Çevre Bakanı'nın 'Türkiye hiçbir zaman çöp ithalatı yapmamıştır' sözleri ardından TKP açıklama yaparak 'Adana’da karşımıza çıkan manzaralar bunu yalanlıyor' dedi.

Haber Merkezi

AKP döneminde Türkiye Avrupa'nın çöplerini ithal eden bir numaralı ülke haline gelirken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum dün sosyal medya hesabından yaptığı tartışma yaratan açıklamasıyla "Türkiye hiçbir zaman çöp ithalatı yapmamıştır" demişti.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) de konuyla ilgili bir açıklama yaparak, Adana’daki manzaranın Bakanı yalanladığını söyledi.

TKP açıklamasında, "AKP’nin kendi eliyle yarattığı bu kâr odaklı ve yozlaşmış geri dönüşüm sistemine karşıyız. Tüm çevre hizmetleri gibi atık yönetiminin de kamusal bir hizmet olarak devlet eliyle sağlanması için mücadele edeceğiz" denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Türkiye’nin hiçbir zaman çöp ithalatı yapmadığını iddia etse de ülkenin çeşitli yerlerinde ve son zamanlarda Adana’da karşımıza çıkan manzaralar bunu yalanlıyor. Bakan, kestikleri cezaları sayarak bu olayların münferit olduğuna inanmamızı bekliyor. AKP Hükümeti kamusal bir hizmet olması gereken atık yönetimini şirketlerin insafına bırakmış durumda. 

Hükümet atık piyasasını kimi zaman teşviklerle kimi zaman cezalarla yönetmeye çalışıyor. Ülkenin kendi atığını ayrıştırıp geri dönüştüremezken Avrupa’nın atığına talip oluyor. Avrupa’nın çöpünü türlü yolsuzluklarla gümrüklerden geçiren şirketler kıyılarımızı, denizlerimizi, toprağımızı, havamızı kirletiyor, hükümet ise ancak birkaçına ceza kesiyor.

AKP’nin kendi eliyle yarattığı bu kâr odaklı ve yozlaşmış geri dönüşüm sistemine karşıyız. Tüm çevre hizmetleri gibi atık yönetiminin de kamusal bir hizmet olarak devlet eliyle sağlanması için mücadele edeceğiz."