Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

TKP: Sorumluluğu birbirinize atmayı bırakın 78 yurttaşımızın katili sizsiniz

Kartalkaya'daki yangın faciasında sorumluluk kabul etmeyenlere seslenen TKP "Katili sizsiniz. Derhal istifa edeceksiniz" açıklamasında bulundu. Okuyan'sa "Kapitalizmi benimseyen herkes suçludur" dedi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 23.01.2025 , 17:29 Güncelleme Tarihi: 23.01.2025 , 17:54

78 kişinin öldüğü Grand Kartal Otel yangının ardından, otel ve işletmelerde yangın denetimlerine ait sorumluluğun hangi kurumlarda olduğu tartışılıyor.

Birbirini suçlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı ve CHP'li Bolu Belediyesi sorumluluk kabul etmiyor.

Tarafların sızdırdığı belgelerden belediyenin otelin yangın önlemlerindeki eksikleri belirlediği ama ötesine geçmediği, otel sahibinin daha fazla kâr uğruna eksikleri gidermediği, oteli pazarlayan ETS Tur'un da ortağı olan Bakan Ersoy'un sorumluluk alanındaki yeterli denetimleri yapmadığı anlaşılıyor.

Yaşanan facianın üzerini örten "sorumluluk" tartışmasına itiraz Türkiye Komünist Partisi'nden geldi.

TKP'den yapılan açıklamada sorumlular, ihmaller ve suçlar şöyle sıralandı:

  1. 78 yurttaşımızın ölümünün baş sorumlularından biri, kendisi de otel patronu olan Bakan Mehmet Ersoy’dur.
  2. Otele ilişkin bunca eksik ve açık ihmale rağmen tek bir etkili denetime dahi müsaade edilmemesinin nedeni, Bakan Ersoy’un da parçası olduğu patron düzenidir. Katil otel patronlarına verilen teşvikler de bunun en açık sağlamasıdır.
  3. Üç gündür tek uğraşı, “Burası benim denetim alanım değil” demek olan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 78 yurttaşımızın ölümünün bir diğer sorumlusudur.
  4. Ortaya çıkan belediye denetim raporlarına ve tespit edilen eksiklere rağmen adım atılmamasının tek gerekçesi olarak belediyenin denetim alanında olmadığı ileri sürülmektedir, bunun kabul edilebilir hiçbir tarafı bulunmamaktadır.
  5. Bolu Belediyesi yetkililerinin “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e uygundur” ruhsatı verdikleri restorana ilişkin yaptığı savunma, Bakan Ersoy’un otelin denetlenmemesine ilişkin yaptığı savunmadan hiçbir farklılık taşımamaktadır.
  6. Otel patronu olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, utanç verici kendini aklama çabalarına derhal son vermeli, görevinden bir an önce istifa etmelidir. Aynı şekilde Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, AKP iktidarının karakteristik özelliği olan sorumluluktan kaçma ve “canlı yayın şovları” çağrısı yerine, görevini yerine getirmeli, derhal istifa etmelidir.
  7. Bu katliam özelleştirmenin her alanda ölüm anlamına geldiğini bir kez daha ve üstelik çok acı şekilde göstermiştir. Denetimi dahi kamunun elinden alıp özelleştiren bu düzen, kamu adına denetim sorumluluğu olan tüm kurumları da Bolu’da görüldüğü üzere, özel sektörün hizmetkârı haline getirmiştir.

Yangında payı olanlara "Sorumluluğu birbirinize atmayı bırakın 78 yurttaşımızın katili sizsiniz. Derhal istifa edeceksiniz" sözleriyle seslenen açıklamada "Yeter bu ülkeyi öldürdüğünüz! Ölmediğimiz, yaşadığımız bir düzen için örgütleneceğiz" denildi.

Okuyan: Kapitalist düzeni benimseyen, ondan nemalanan, onu savunan herkes suçludur

Bakanlık ve belediye arasındaki "sorumluluk" tartışmasını değerlendiren TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, "düzgün kapitalizm" arayışının sonuç getirmeyeceğini vurguladı.

Piyasa ekonomisinin sınırları içerisinde doğru denetimin mümkün olamayacağını kaydeden Okuyan, "Kapitalist düzeni benimseyen, ondan nemalanan, onu savunan herkes suçludur" dedi.

Kemal Okuyan'ın X hesabından paylaştığı değerlendirme şöyle:

"Ülke yangın yeri. Belli aralıklarla enkaz altında kalıyor, boğuluyor, yanıyor. Gündem değişiyor ve aslında değişmiyor.

Ülke her daim yoksullukla sınanıyor.

Her defasında tartışıyor.

Ama asıl tartışılması gerekenden bir yolunu bulup uzak duran ülke!

Turizm Bakanı’nın otelleri, seyahat acentesi konuşuluyor şimdi. Sağlık bakanlarının özel hastaneleri, eğitim bakanlarının özel okulları gibi…

'Normal'de kimsenin umurunda olmuyordu. Tarikatlar boca edilince eğitime, bebekler ölünce/öldürülünce sağlık sisteminde, oteller kül olunca içindekilerle, gündeme geliyor. 'Böyle şey olur mu, bakanın oteli, okulu, hastanesi olur mu?'

Peki 'normal' neydi acaba?

Muhalif televizyonlarda otel sahibinden bakan olur mu sorusunu soranlar, 'kabinede Mehmet Şimşek olmasa ekonomi de batmıştı, bereket Şimşek direndi' yorumları yapıyor.

Hâlâ iyi işleyen, 'dürüst' piyasa ekonomisi peşinde herkes. Yok kardeşim, yok! Düzgün kapitalizm yok!

Olamaz. Türkiye’ye özgü değil bu.

Sömürüyü anlatmayalım bir kez daha. Şu çok basit 'denetimsizliği' anlatalım. Varsayalım ki bakanın kendisi iş insanı değil. Bilmiyor musunuz, yıldızlı otellerin açılışına bakan gelir, vali gelir, kaymakam gelir, belediye başkanı gelir, banka müdürleri gelir, yenilir içilir. Bazen gece konaklaması yapılır.

Burada denetim olabilir mi?

Bunun gevşeklikle, sorumsuzlukla bir ilgisi yok. Piyasa ekonomisine, kapitalizme hizmet için yanıp tutuşan bir zihniyetin kadrolarının içine düştüğü bir çarktır bu. Dışına çıkmak için çok ama çok aykırı olmak gerek. Bürokraside yok mu bunlardan? Var, çok az diyoruz geçiyoruz.

Büyük teşvikler alan, arazisi en tepeden talimatla tahsis edilen, basında 'gurur tablosu' haberlere konu olan, bir koruma ordusu ile dolaşan, onca kişiye 'ekmek veren' patronların işine taş koymak kimin haddine!

Şimdi tartışıp dursunlar 'sorumlu kim' diye!

Kapitalist düzeni benimseyen, ondan nemalanan, onu savunan herkes suçludur."

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.