TKP: Meclis’in ipleri NATO’nun elinde

Meclis'ten İsveç'in NATO üyeliğine çıkan onayı "utanç" olarak niteleyen Türkiye Komünist Partisi, "Söz veriyoruz NATO’yu ülkemizden defedeceğiz" dedi.

Haber Merkezi

İsveç'in NATO'ya katılabilmesi için gerekli onay Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde verildi. Oy çokluğuyla verilen kararla birlikte NATO'nun genişlemesinin önü bir kez daha açıldı.

Oylama öncesi Meclis kapısında "NATO’ya geçit vermeyeceğiz" diye seslenen Türkiye Komünist Partisi (TKP) karara, yayımladığı bir açıklamayla tepki gösterdi.

'İktidar dizginleri emperyalistlere teslim etti' 

NATO'nun genişlemesine verilen onayın "utanç verici" olduğunu belirten açıklamada AKP ve MHP'nin fikir değişikliğinin ardında emperyalizmle yürütülen çeşitli pazarlıkların yer aldığına işaret edildi. 

Müzakere süreci boyunca “yerli ve milli” yalanıyla milyonların uyutulmaya çalışıldığını kaydeden metinde iktidarın "ülkenin dizginlerini bir kez daha emperyalistlere teslim ettiği" vurgulandı.

'Büyük bir güvenlik tehdidi'

Finlandiya ve İsveç’in üyeliğinin savaş ortamı ve siyasi gerilimleri artıracağı ve süreklileştireceği belirtildi. Bu durumun Türkiye için de güvenlik tehdidi oluşturacağının altı çizildi.

"Acil olarak yapılması gereken, NATO’dan kurtulmaktır" denilen açıklamada, TKP'nin bu konudaki iddiasının arkasında durmaya devam edeceği belirtilerek, "Bu utanç verici karara imza atan TBMM’nin önünde haykırdığımız gibi söz veriyoruz, NATO’yu ülkemizden defedeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi utanç verici bir karara daha imza attı. İsveç’in NATO’ya üyeliği konusu bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü ve oy çokluğuyla kabul edildi. Bilindiği gibi Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasının ardından NATO’nun Kuzey Avrupa’da yeni üyeler kazanması girişimi büyük bir hız kazanmış, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği hemen gündeme gelmişti. Son derece hızlı ilerleyen bir sürecin sonucunda Finlandiya NATO’ya üye olurken TBMM de 2023 yılının Mart ayında bu tarihi karara imza atan parlamentolardan biri olmuştu.

AKP hükümeti İsveç’in üyeliği konusundaysa ayak diremiş, bu konuyu, başta F-16 uçaklarının alımı olmak üzere çeşitli konularda emperyalizmle pazarlık unsuru olarak kullanmaya çalışmıştı. AKP ve baş müttefiki MHP’nin “çekincelerini” geri çekmesi bu pazarlıklarda belli bir ilerlemenin katedildiğinin ötesinde, “yerli ve milli” yalanıyla milyonları uyutmaya çalışanların ülkenin dizginlerini bir kez daha emperyalistlere teslim ettiğini göstermektedir.

Finlandiya’nın ardından İsveç’in üyeliği de, ülkemizin de içinde bulunduğu bölgedeki savaş ortamının ve siyasi gerilimlerin artmasına ve süreklileşmesine neden olacak. ABD ve genel olarak Batı emperyalizmi, her ne kadar istediği sonucu henüz elde edememiş olsa da bölgedeki gerilimlerin devamını istiyor. Bunun için Montreux anlaşmasının delinmesi dahil çeşitli girişimler bölge barışı için büyük birer tehdit oluşturma potansiyeli taşıyor.

Bütün bu gelişmeler ülkemizin güvenliği açısından da büyük bir tehdit oluşturuyor. Finlandiya’nın ardından İsveç’in üyeliğine de onay veren iktidar, Türkiye’nin NATO üyeliğinin bir kez daha tescillenmesini sağlamış olmakla kalmıyor, emperyalist siyasetin parçası olarak bu savaş örgütünün suç ortaklığına soyunuyor.

Oysaki NATO yalnızca bir terör örgütüdür. Hem üye ülkelerin hem de diğer ülkelerin halkları için büyük bir güvenlik tehdidi oluşturmaktadır. Gerek doğrudan savaş yöntemleri kullanarak gerekse kontrgerilla taktiklerine başvurarak kapitalist düzenin devamını garanti altına almaya çalışmış, emekçilerin sesinin kısılması için elinden geleni yapmaktan çekinmemiştir.

Acil olarak yapılması gereken, NATO’dan kurtulmaktır. Bunun ilk adımı ülkemizin ve diğer üye ülkelerin NATO’dan ayrılmalarıdır. Türkiye Komünist Partisi bu konudaki iddiasının arkasında durmaya devam edecektir. Zira NATO insanlığa yalnızca savaş, kan ve acı getirecektir.

Bugün bu utanç verici karara imza atan TBMM’nin önünde haykırdığımız gibi, söz veriyoruz, NATO’yu ülkemizden defedeceğiz!

Kahrolsun NATO, kahrolsun emperyalizm!"