TKP Kültür Sanat Konferansı “Kültür Sanat Alanında Acil Görevlerimiz” başlığıyla İstanbul’da toplandı. Konferansta kültür sanat alanındaki sermaye hegemonyası değerlendirilirken, örgütlü sanatçıların mücadele araçları tartışıldı.
Haber Merkezi
Türkiye Komünist Partisi’nde örgütlü sanatçılar, aydınlar, akademisyenler ve kültür-sanat emekçileri Pazar günü İstanbul’da bir araya geldi. Konferansa farklı illerden 200 kişi katıldı. Gün boyu süren konferansta, farklı başlıklarda yapılan konuşmaların ardından birçok katkı ve öneri sunuldu.
Konferansın açılış konuşmasını yapan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, sözlerine geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Yalçın Cerit’i anarak başladı.
Okuyan, TKP’nin 14. Kongre’sinde yeni bir işçi sınıfı kültürü yaratma ve işçi sınıfı aydınlanması kavramları etrafında bazı kararlar alındığından bahsetti.
“Bizim işçi sınıfı kültürü olarak tarihten bugüne anladığımız, kavradığımız, okuduğumuz, öyle olmasını istediğimiz zemin büyük ölçüde ortadan kalkmış ya da üzeri örtülmüş durumda. Bizim şu anda değiştirebileceğimiz ya da mücadele edeceğimiz olgu, işçi sınıfının birlikte yaşama, birlikte öğrenme, birlikte hareket etme, tartışma, birlikte eğlenme ve mücadele etmesini yeniden hatırlamasıdır. Bu konuda tüm dünyada bir çöküş yaşanıyor.
![]() |
Sınıf kültürünün yeniden inşasından, bir sınıf aydınlanmasından söz ederken aynı zamanda kültür sanat alanının da kendi köklerine dair yeniden hafızasını tazeleme, o ilişkiyi yeniden kurmasından bahsediyoruz. Kolektif olarak sömürüldüğün ve eninde sonunda kurtuluşa giden yolun da işçi sınıfının birliği olması siyasal alanda sağlanır, köklü sanat alanında sağlanır, devrimci mücadelede sağlanır.
Bugün insanı nasıl öldürüyorlarsa, doğayı nasıl öldürüyorlarsa, tarihi nasıl öldürüyorlarsa, işçi sınıfına nasıl saldırıyorlarsa, sanata da saldırıyorlar, sanatı da öldürüyorlar. Sanatın kendi diliyle, kendi kaynaklarıyla buna direnme olasılığı sıfır. Sanat bugün bizim mücadelemizde çok önemli bir iletişim dilidir. Bu dilin bizim siyasi mücadelemiz, toplumsal mücadelemizin tam da içinde, merkezinde olmak zorundadır. Ve diğer mücadele dilleri, iletişim dilleriyle etkileşim halinde olmalıdır.”
Konferansta, “Kültür sanat alanına omurgayı çakmak: Politik doğrultu”, “Politik doğrultunun kültür sanat alanındaki karşılığı”, “Sınıfı örgütlemek: İşçi sınıfının güncel durumu”, “14. Kongre kararlarının alanda yeniden üretilmesi: İşçi sınıfı kültürü iddiamız”, “Kültür sanat alanı ve örgütlenme: Sermaye sınıfı nasıl örgütleniyor”, “Kültür sanat alanı ve örgütlenme: Biz nasıl örgütleneceğiz” ve “Kültür sanat alanındaki acil görevlerimiz” başlıklı konuşmalar yapıldı.
Görüş ve önerilerin ardından TKP’nin kültür sanat alanındaki hedeflerinin belirlenmesiyle konferans sona erdi.
'Demokrasi' ve 'özgürlük' nedir? TKP tartışma başlattı: 'Kafanızı kuma gömmeyin' | ![]() |