TKP adayı Hasırcı: Amacımız Defne Belediyesi’nin imkanlarını çocuklara sunmak

TKP Defne Belediye Başkan Adayı Hasırcı çocuklardaki yetersiz beslenmeye ilişkin konuştu, aday olma amaçlarının başında belediyenin imkanlarını çocuklara sunmanın geldiğini söyledi.

Burcu Günüşen

TTB ve SES’in Hatay Deprem Koordinasyonu Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde 5 yaş altı çocuklarda yürüttüğü yetersiz beslenme çalışmalarına ilişkin verileri dün kamuoyuyla paylaştı. 

Çalışma depremzede çocuklarda yetersiz ve kötü beslenme yüzünden bodurluk, zayıflık ve aşırı kiloluluk bulgularına işaret ediyor. 

Sağlık emekçileri bu verilerin tüm toplumdaki yetersiz beslenmenin de erken bir göstergesi olduğunu belirterek acilen önlem alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Söz konusu çalışmada ailelerin yalnızca üçte birinin düzenli gıdaya erişimi olduğu, nerdeyse yarısının suya erişimi olmadığı vurgulanıyor.

Bölgede gıdaya erişim konusunda durum böyleyken, geçen hafta Defne’de Harbiye Anaokulu yönetiminin velilerden çocukların okuldaki öğünleri için talep ettiği yemek listesi tepkilere yol açtı.

Listede krep, pankek, pizza, mücver, ceviz, fındık, badem, kuru incir gibi hem pahalı hem de bölgede zor bulunan yiyeceklerin yer alması dikkat çekti.

'Defne'de insanlar bırakın beslenmeyi temiz suya bile zor ulaşıyor'

TKP Defne Belediye Başkan Adayı Hizam Hasırcı “Velilerden istenen menü bırakın deprem gerçeğini, normal koşullarda ekonomik krizin olduğu bir dönemde veliye yüktür” dedi.

Hatay’ın Defne ilçesi depremde en çok yıkımın yaşandığı ilçelerden.

Hizam Hasırcı okul idaresinin deprem gerçeğini görmezden gelmesinin imkansız olduğunu belirterek “Defne’de insanlar bırakın beslenmeye temiz suya bile zor ulaşıyor” dedi.

İlçede hâlâ kendi kurdukları çadırlarda yaşayan insanlar olduğunu dile getiren Hasırcı “Depremle birlikte işini, ekmeğini, gelirini kaybeden ailelerden hiçbir şey olmamış gibi bir menü istemek tam bir aymazlıktır” diye belirtti.

Depremzede halkın acılarını, bulunduğu koşulları yok sayan bu talebin aynı zamanda okul yönetiminin empatiden de uzak olduğunu gösterdiğini belirten Hasırcı şunları söyledi:

Çocuğuna bu menüyü sağlayamayacak ailelerin düştüğü durumu, yaşayacakları yıkımı düşünmemek eğitim idarecilerinin nasıl halktan kopuk olduğunu göstermektedir.

Çünkü depremzede yurttaşlarımızın söz konusu yiyecekleri almak için maddi güçlerinin yetersiz olduğunu bilmeleri gerekirdi.

'Devlet okullarda bir öğün ücretsiz yemek vermeli'

Hasırcı anaokullarında verilen öğünün ücretsiz olması gerektiğini vurgulayarak “Okul idaresi gerekli ve yeterli beslenmeyi sağlayacak menüyü Milli Eğitim'den talep etmelidir” dedi.

Hatay’da ve Defne’de yaşanan en büyük sorunlardan birinin çocukların yetersiz beslenmesi sorunu olduğunu söyleyen Hasırcı okullarda bir öğün yemeğin öğrencilerin tümüne ücretsiz verilmesi gerektiği taleplerinin devam ettiğini ifade etti.

Devletin ücretsiz karşılaması gereken yemeklerin depremzede yurttaşlardan istenmesi kabul edilemez” diyen Hasırcı, özellikle deprem bölgesinde çocukların okula aç gitmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Hasırcı, Milli Eğitime bağlı okulların velilerden böyle bir talepte bulunamayacağını da vurguladı.

'Amacımız Defne Belediyesi’nin imkanlarını Defne’nin çocuklarına sunmak'

Mesleği öğretmenlik olan, TÖB-SEN Merkez Yönetim Kurulu eski üyesi ve TKP Defne Belediye Başkan Adayı olan Hasırcı’ya seçilmesi durumunda Defne’de çocukların yetersiz beslenmesi sorununa ilişkin bir planları olup olmadığını sorduk.

Hasırcı şöyle yanıt verdi:

Biz seçilirsek bu konuda elimizi taşın altına koyup çocukların dengeli beslenmesine katkı sağlayacağız. Bizim zaten aday olmamızın ana amaçlarından biri Defne Belediyesi’nin imkanlarını Defne’nin çocuklarına sunmak.