THTM’den gericilikle mücadele eden öğretmenler için dayanışma hattı: 'Yanınızdayız'

ÇEDES projesi benzeri gerici uygulamalara direnen öğretmenlere yönelik soruşturma ve cezalara karşı THTM Eğitimde Gericilikle Mücadele Komitesi harekete geçti, bir dayanışma hattı oluşturdu.

Haber Merkezi

ÇEDES projesine direnen öğretmenlere yönelik soruşturma ve cezaların ardından THTM Eğitimde Gericilikle Mücadele Komitesi öğretmenlerin hukuki destek dahil her koşulda yanlarında olacağını duyurdu ve bir dayanışma hattı kurdu.

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi’nin Eğitimde Gericilikle Mücadele Komitesi gerici uygulamalara karşı direnirken mobbing ve zorbalıkla karşılaşan öğretmenleri e-posta ve Whatsapp hattı üzerinden yaşadıklarını bildirmeye çağırdı.
 
Türkiye’nin son 20 yıl içinde giderek artan eğitimde gericilik dayatmasıyla karşı karşıya kaldığına işaret eden komite “Kontenjanları dolmadığı halde açılan sayısız İmam Hatip Okulunun ve zorunlu din eğitimin yanı sıra hemen tüm dersler dini içerikle dolduruldu. Müfredat ise öğrencilerin düşünmemesi ve dogmatik düşünceye itilmesi için planlanmış gözüküyor” değerlendirmesinde bulundu.

'Öğretmenlerin bu sürece direnmeye çalıştığının farkındayız'

MEB’in tarikat kökenli vakıflarla yaptığı ikili protokollerin yanı sıra ÇEDES projesi doğrultusunda Diyanet İşleri Başkanlığı görevlilerinin öğretmenmiş gibi okullara girebildiğine ve etkinlik yapabildiğine dikkat çekilen açıklamada “Çocukların zihinsel gelişmesini engelleyen bu yaygın çocuk suistimaline karşın laik duyarlılığı olan öğretmenlerin bu sürece direnmeye çalıştığının farkındayız” denildi.

Bu direnç nedeniyle tehdit edilen, soruşturma açılan ve ceza verilen öğretmenler olduğunu hatırlatan komitenin açıklamasında “Öğretmenler için Cumhuriyet tarihinde ilk kez ‘dini eğitimi engellemek’ diye bir suç icat edilmiş bulunuyor” denildi.

THTM Eğitimde Gericilikle Mücadele Komitesi’nin öğretmenlerle dayanışmalarını ilan ettiği duyurulan açıklamada “Aşağıdaki e-posta adresine veya whatsapp hattına yaşadığı deneyimi, karşılaştığı mobbing ve zorbalığı bildiren öğretmenlerimizin yanında olacağız. Gerekirse avukat desteği vereceğiz, her koşulda yanında olmak ve yalnız bırakmamak üzere hareket edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

THTM Eğitimde Gericilikle Mücadele Komitesi’nin dayanışma hattının e-posta adresi [email protected] olarak, whatsapp hattı ise +90 541 930 11 72 olarak duyuruldu.

‘Gericilikle mücadele eden öğretmenlerin kendilerini yalnız hissetmemesi için bu adımı attık’

THTM Eğitimde Gericilikle Mücadele Komitesi adına Aysel Çakır, soL’a yaptığı açıklamada eğitimde gericileşme hamleleri tüm hızıyla sürerken toplumda hoşnutsuzluktan öte bir direnç olduğunu dile getirdi.

Çakır "Bu direnç geniş kesimlerin itirazlarını dillendirmesi yanında hükümetin zaman zaman geri adım atmasından da anlaşılıyor. Birçok örnekte gerici uygulamalar engellenebiliyor” dedi.

Burada en önemli görevin öğretmenlere düştüğünü söyleyen Çakır “Öğretmenler gericilikle mücadele ederken okul idaresinden baskı görebildikleri gibi çeşitli soruşturmalara da maruz kalıyorlar. Biz gericilikle mücadele eden öğretmenlerin kendilerini yalnız hissetmemesi ve korkmaması için bu adımı attık” diye konuştu.