Temassız kart kullanımı arttı, 3 milyon kart ilk kez kullanıldı

Bankalararası Kart Merkezi, Mart 2020’ye ait kartlı ödeme verilerini açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, en fazla temassız ödeme yapılan sektörler, gıda, sağlık, kozmetik ve elektronik oldu.

Haber Merkezi

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Mart 2020 kartlı ödeme verilerini açıkladı. Verilere göre, Mart ayına ait kredi kartı ile temassız yapılan ödeme adedi geçen yılın aynı ayına göre 3 kat artarak ve 85,8 milyona çıktı. En fazla temassız ödeme yapılan sektörler, gıda, sağlık, elektronik ve kozmetik oldu.

18 Mart’ta temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti 250 TL’ye çıkarılmıştı.

GIDA VE SAĞLIK ALIŞVERİŞİ ARTTI

Mart ayında kartlı ödeme tutarının geçen yıla göre en fazla arttığı üç sektör market-gıda, elektronik eşya ve sağlık-kozmetik oldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre market-gıda sektöründe yüzde 44, elektronik eşya ve sağlık-kozmetikte ise yüzde 16 oranında artış gerçekleşti.

Market-gıda sektöründe internetten yapılan ödemeler geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2,5 katına çıktı ve 1,7 milyar TL oldu.

3 MİLYON KART İLK KEZ KULLANILDI

Mart ayında her 5 TL kartlı ödemenin 1 TL'si internetten yapılırken, 3 milyon kart ilk kez internetten ödemelerde kullanıldı. İnternetten kartlı ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 16,5 milyar TL'ye ulaştı.
 
BKM verilerine göre Mart sonu itibarıyla toplam kart adedi yıllık yüzde 9 artarak 239 milyona ulaştı. Kartlı ödeme işlem adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artarken, nakit çekim adedi ise geçen yıla göre yüzde 14 azaldı. Aynı dönemde, kartlı ödeme tutarı önceki yıla kıyasla yüzde 9 artış gösterdi ve toplam 85,5 milyar TL'ye ulaştı. Nakit çekim tutarı ise, yüzde 8 ile bir önceki aya göre daha sınırlı artarak 81,6 milyar TL oldu.