İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kayyım kararlarının ardından TBB Encümenini Ankara'da olağanüstü toplantıya çağırdı.
İmamoğlu'nun başkanlığında genel merkez binasında gerçekleştirilen toplantı 09.00'da başladı ve yaklaşık bir saat sürdü. Toplantıda belediye başkanları için görevden uzaklaştırma kararı ve yerlerine kayyum atanması konuları ele alındı.
Toplantının ardından basın açıklaması gerçekleştiren İmamoğlu, "Bilinmelidir ki, bizler seçimle iş başına gelmiş yerel yöneticiler olarak her türlü baskının, antidemokratik uygulamanın, belediye başkanlarına yönelik şafak operasyonlarının itibarsızlaştırma aracı olarak kullanılmasının kime yapılırsa yapılsın karşısında olacağız" dedi.
İmamoğlu, basın açıklamasının ardından TBB heyetiyle birlikte siyasi partilere ziyaret gerçekleştirdi.
'Hukuk pervasızca çiğnenmiştir'
Esenyurt Belediyesi, Mardin Büyükşehir Belediyesi, Batman Belediyesi ve Halfeti Belediyesi'ne atanan kayyım kararlarına ilişkin "Bu kararla bir kez daha hukukun temel ilkeleri, en temel insan hakları pervasızca çiğnenmiştir" değerlendirmesinde bulunan İmamoğlu, "Bugün demokrasimiz bir kez daha derin bir yara almıştır" dedi.
İmamoğlu, "kayyım uygulamasının yerel demokrasinin Anayasa ile teminat altına alınmış en önemli göstergesi olan halk iradesini ortadan kaldırmakta olduğunu" söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kararlara imza atan iktidar yüzünden Türkiye muasır medeniyet düzeninden kopmakta, totaliter rejimler ligine taşınmaktadır. Hukuktan uzaklaşarak atılan bu adımlar ülkemizi seçimli demokrasi olmaktan çıkarmaktadır. Ülkeyi yönetenler, seçilebiliyorlarsa bunu millet iradesi saymakta; seçilemiyorlarsa kayyumları devreye sokmaktadır. Yaşananlar demokrasinin askıya alındığı darbe dönemlerini hatırlatmaktadır. Bu kararların sonuçları salt siyasi değildir. Demokrasiden uzaklaşmak, dünyanın en kırılgan ekonomilerinden biri olmamıza yol açmaktadır. İşte bu yüzden emeklisinden öğrencisine herkes ağır bir geçim sıkıntısı içindedir.
Sistematik hale gelen uygulamalarla, demokrasinin en temel unsuru olan seçme ve seçilme hürriyeti yok edilmiştir. Tüm modern çağdaş devlet düzenlerinin kabul ettiği yerinden yönetim modelinin altının merkezi idare tarafından dinamitlendiği, Türkiye demokrasinin yok edilmeye çalışıldığı bir süreci yaşıyoruz. Son sekiz yıldır alınan kararlar, yapılan uygulamalar ülkemizde keyfi vesayet yönetimini açığa çıkarmıştır. Son seçimlerle dahi iktidar baskısına rağmen halkın teveccühü iktidardan yana olmamıştır. Artık merkezi hükümet, seçimle kazanamadığı belediyelerin yönetimini idari işlemle gasp etme yolunu seçmiştir."
"Her türlü baskının, anti-demokratik uygulamanın ve şafak operasyonlarının belediye başkanlarına yönelik itibarsızlaştırma aracı olarak kullanılmasına karşı çıkacaklarını" aktaran İmamoğlu, bahse konu uygulamaların kime yapılırsa yapılsın karşısında olacaklarını söyledi.
Kayyım düzenlemesinin olağan dönemlerde kullanılmasına son verilmeli'
İmamoğlu, kayyım uygulamasıyla sadece belediye başkanlarının yerine atama yapılmadığını aynı zamanda belediye meclisleri ve belediye encümenin de işleyişinin sekteye uğratıldığını ifade ederek, "Halkın iradesiyle seçilmiş ve oluşmuş, birbirini denetleyen organların yerine, bir kişi tarafından herhangi bir denetime tabi tutulmaksızın ve hesap vermeyen bir yönetim modeline geçilmiştir" dedi.
"Tek adamcı bu model kabul edilebilir değildir. Türkiye bu zihniyetten bir an evvel kurtulmalıdır. Bunun yolu da sandıktır" diyen İmamoğlu, KHK ve kayyım uygulamalarına dair şöyle konuştu:
"Bu bakımdan; belediye başkanlığının sona ermesi, Meclis feshi, görevden alma gibi konulardaki usuller Anayasa ve Belediye Kanunu’nda bellidir. Daha sonra Kanun Hükmünde Kararname ile getirilen istisna hükümlerine ihtiyaç bulunmamaktadır. Olağanüstü koşullarda getirilmiş kayyum düzenlemesinin olağan dönemlerde de kullanılması uygulamasına son verilmelidir.
Belediye başkanlığının boşalması halinde, kayyum uygulaması dahil meclisin kendi üyeleri arasından başkan veya başkan vekili seçme uygulamasının kanunda belirtilen temel ilkeler çerçevesinde istisnasız sürdürülmesi gerekmektedir."
'Toplantılarımıza Ahmet Türk başkanımızı davet etmeye devam edeceğiz'
İmamoğlu, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İmamoğlu, yerine kayyım atanan DEM Partili Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün encümen üyeliğinin düşüp düşmeyeceğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:
"Hukuki süreçler elbette takip edilir. Arkadaşlarımın Türkiye Belediyeler Birliği bünyesindeki kurumsal hukuki kurumlar, birimler vardır. Ama ben ve arkadaşlarım Türkiye Belediyeler Birliği encümeni toplantılarımıza Ahmet Türk başkanımızı davet etmeye devam edeceğiz."
'Partilerle de irtibata geçilme konusunda bir sınırımız olmayacak'
İmamoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) başkanı sıfatıyla gündemdeki meseleleri konuşmak üzere siyasi partilerin genel başkanlarından randevu istemişti. Söz konusu ziyaretlere ilişkin konuşan İmamoğlu, "TBB olarak bu antidemokratik uygulamaların sona erdirilmesi amacıyla siyasi partilerle en güçlü şekilde istişareler yapılması için bugün itibarıyla harekete geçiyoruz" dedi.
Kayyım düzenlemesinin kaldırılması ve seçim kanunlarının gözden geçirilmesi için TBMM'nin harekete geçmesi gerektiğini ifade eden İmamoğlu, partilerle gerçekleştireceği görüşmelere ilişkin şunları söyledi:
"TBMM'de özellikle milletvekili olanlar başta olmak üzere partilerin bir çoğuyla ilgili irtibata geçilmiştir. Daha sonra da başka partilerle de irtibata geçilme konusunda bir sınırımız olmayacaktır. Bugün itibarıyla netleşen CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel'le, Demokrat Parti Genel Başkanı Sayın Gültekin Uysal'la, DEVA Partisi Genel Başkanı Sayın Ali Babacan'la, Gelecek Partisi Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu'yla, İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Müsavat Dervişoğlu'yla, Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Temel Karamolluoğlu'yla ve Zafer Partisi Genel Başkanı Sayın Ümit Özdağ'la görüşme takvimi verilenmiştir.
Aynı zamanda Türkiye'deki millet iradesinin tam karşımızda duran en büyük gücünün bulunduğu çatısının olduğu TBMM Başkanı'ndan da görüşme talebimiz olmuştur. O da yurt dışı seyahatinden ötürü olamayacağını, dönüşte görüşmek istediği yönündeki fikrini bizimle paylaşmıştır."
Ziyaretler başladı
İmamoğlu, basın açıklamasının ardından TBB heyetiyle birlikte siyasi partilere ziyaret gerçekleştirdi.
İmamoğlu ve beraberindeki heyet sırasıyla CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve İYİP Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nu ziyaret etti.
Heyetin bugün Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ı da ziyaret etmesi bekleniyor.