Tayfun Demirören tutuklandı: Mevzu yine borç ama bu kez Almanya'dan

Almanya'da inşaat halindeki lüks konutları satan Tayfun Demirören, proje batınca borçlandığı bir alacaklıya 66 milyon lira karşılıksız çek yazdığı için cezaevine gönderildi.

Haber Merkezi

Demirören Holding Yönetim Kurulu üyesi Tayfun Demirören 15 Şubat günü gece yarısı ailesini karşılamak için İstanbul Havalimanı’na gitti. Kimlik kontrolü sırasında arama kaydı ortaya çıkınca polis Demirören’i gözaltına aldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen Demirören'in yüzüne İcra Ceza Mahkemesi’nin kesinleşen tutuklama kararı okundu. Ardından Silivri'deki Marmara Cezaevine gönderildi.

Demirören'in yüzüne okunan tutuklama kararı iki ayrı dosyaya dayanıyor.

Bu dosyalara göre Demirören, 10 Ocak 2024’te 43 milyon 700 bin liralık, 5 Şubat 2024’teyse 22 milyon 770 bin liralık çek kullandı. Çeki karşılıksız çıkan karşı taraf icra mahkemesine başvurdu. 22 Kasım 2024’te kesinleşen iki kararda Demirören'e toplam 66 milyon 770 bin lira adli para cezası kesildi.

Bu çeklerin hikayesi Demirören'in Ziraat Bankası'na yıllardır ödemediği borçlarına değil, Almanya'da ödemediği bir krediye dayanıyor.

Bitmeyen projeden konut sattı, borcunu ödeyemeyince battı

Tayfun Demirören'in tutuklanmasından saatler sonra Demirören Holding bir açıklama yayımladı. Kararın holdingle ilgili olmadığının altı çizilerek "Tayfun Demirören, kendi şahsına ait 'Mikare Real Estate' şirketindeki ticari faaliyetlerinden doğan bir konuyla ilgili tutuklanmıştır" denildi. 

Böylece tutuklama nedeninin şirketin Almanya'da batan projesi olduğu anlaşıldı. 

Tayfun Demirören'in sahibi olduğu emlak şirketi Mikare Real Estate, 2017 yılında Almanya'da yarım kalmış ultra lüks Upside Berlin adlı gayrimenkul projesini devraldı. Yaklaşık 300 milyon avro yatırım değerine sahip proje tamamlanınca 380 daire ve ticaret alanlarından oluşacaktı.

Demirören, 2020 yılında bitirileceğini duyurduğu projeyi henüz inşaat aşamasındayken pazarlamaya başladı ve lüks daireleri aralarında Türkiye'den isimlerin de bulunduğu birçok kişiye sattı.

Ancak proje tamamlanmadı. Demirören'in şirketi, büyük gayrimenkul projelerine yatırım yapan bir fon olan Barings’ten 2020’de 240 milyon avro kredi aldı. Kredi vaktinde ödenmedi ve Barings mahkemeye başvurdu.

Alman mahkemesi Kasım 2023’te Tayfun Demirören’in proje üzerindeki tasarruf hakkını dondurdu.

 Demirören'i Türkiye'nin en büyük medya grubunun sahibi yapan borç ne durumda?

Demirören Holding 2018’de Doğan Holding’e ait gazete, Tv, radyo, ajans, matbaa ve dağıtım şirketlerini toplam 916 milyon dolara satın almış, 895 milyon doları Ziraat Bankası’ndan çektiği krediyle ödemişti.

2 yıl anapara ödemesiz, 10 yıl vadeli verilen krediye yüzde 6,5 faiz uygulandı.

Ancak holding ödemelerde zorlanacağını belirterek kredinin yapılandırılmasını istedi. Banka yönetimi 2019’da ilk yapılandırmayı yaptı, 2022’de de ikinci bir yapılandırma daha istenildi. Faiz de önce yüzde 6’ya sonra yüzde 4’e düşürüldü.

İki kez yapılandırmasına rağmen bu süreçte sınırlı miktardaki teminatlar dışında tahsilat yapılamadı.

 

Saray 'karamsar' buldu, MÜSİAD 'yapıcı olalım' dedi: TÜSİAD yeni açıklama için hazırlanıyor
1