Tartışmalı 'ortak alfabe' adımına Erdoğan'dan yeşil ışık: 'Türkiye hazır'

Kırgızistan'da konuşan Erdoğan, 34 harflik ortak alfabe üzerinde mutabık kalındığını belirtti, 'ortak koridor' projesine dikkat çekti. Uzmanlar ortak alfabe 'Dilsel bir birlik oluşturmaz' diyor.

Haber Merkezi

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından oluşturulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 9-11 Eylül'de 3'üncü toplantısını gerçekleştirmiş ve toplantı sonucu "34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi" üzerinde uzlaşılmıştı.

Önceki gün Kırgızistan'a giden ve Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi'nde konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Ortak Türk Alfabesi" projesi hakkında "Türkiye bu konuda hazır" dedi.

Aksakallar Konseyi koordinasyonunda 2022 yılında başlatılan, "ortak dili geliştirmek amacıyla ortak alfabe oluşturulması" çalışmasının, Eylül 2024'te tamamlandığını söyleyen Erdoğan, 34 harflik ortak alfabe üzerinde mutabık kalındığını belirtti.

Erdoğan, "Türkiye, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bu konuda hazır. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın yeni alfabeye geçiş için inisiyatif başlatması isabetli olacaktır" diye konuştu.

"Ortak alfabemiz, kader ortaklığımızın, ortak istikbalimizin ve geleceğe birlikte adım atma irademizin de nişanesidir" diyen Erdoğan, "Bu alandaki çabalarımızı artırmak suretiyle aramızdaki her türlü engeli inşallah ortadan kaldıracak, Türk dünyasının tarihi kucaklaşmasına imza atacağız" ifadesini kullandı.

'Ortak koridor projemizin sunduğu eşsiz fırsatlardan yararlanalım'

Erdoğan, ticari ortaklıklara da işaret etti:

"Ticaret ve ekonomi başta olmak üzere, bilim, enerji ve ulaştırma gibi alanlarda potansiyelimizi ortaya çıkaracak çalışmalarda bulunmamızda fayda vardır. 2040 vizyonumuzun unsurlarından Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması üzerindeki müzakerelerin tamamlanmış olmasından memnuniyet duyuyorum. Ayrıca geçen sene hayata geçirdiğimiz Türk Yatırım Fonu'nun yakın zamanda faaliyete alınarak projelerimize destek sağlayacağından eminim. Enerji konusunda da tek bir kaynağa bağımlılığımızı azaltarak yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapma hedefiyle işbirliğimizi yoğunlaştıralım. Ulaştırma bağlamında ortak koridor projemizin sunduğu eşsiz fırsatlardan yararlanalım."

Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri arasında ticaretin geliştirilmesi, "Orta Koridor"un etkin kullanılması için özel temsilci atanması yönündeki hazırlıklara da değindi.

'Dilsel bir birlik oluşturmaz'

Söz konusu kararı geçtiğimiz haftalarda Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dilbilim Bölümü Öğretim Üyesi ve Üniversite Katılımcıları Derneği (ÜKD) Başkanı Prof. Dr. Özgür Aydın'a sormuştuk.

Aydın, alfabenin dil sisteminin dışsal bir öğesi olduğunu belirterek bu durumun "dil birliğine" ilişkin bir katkısı olmayacağını ifade etmişti. Aydın, "Bu ortaklaşmanın 'dil birliğini' sağlayacağını düşünmek bilim dışı bir yaklaşım olur" demişti.