Sayfa yolu
Suudi-Pakistan-Türkiye paktı: İran'a karşı İsrail'le 'gerilim-müzakere' dengesinde yeni odak Mekke'de kuruldu
Dış Haberler
Yayın Tarihi: 07.08.2026 , 13:50 Güncelleme Tarihi: 07.08.2026 , 13:59
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün günübirlik ziyaret için gittiği Suudi Arabistan’da Türkiye-Suudi Arabistan-Pakistan ortak savunma anlaşması imzalandı. Son dakika haberlerine göre "Mekke Anlaşması"na imzalar atıldı.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan tarafından "Mekke Ortak Savunma Anlaşması"nın imzalandığı duyuruldu.
Anlaşma AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif tarafından imzalandı.
AA’nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan'ın bugün Suudi Arabistan'da “ortak savunma anlaşması” imzalayacağı belirtilmişti.
Ajansın bu kısa haberinde Pakistan’ın “ABD-İran savaşını sona erdirmek için arabuluculuk çalışmalarında bulunduğunu”, Türkiye’ninse “Gazze’de ateşkesin sağlanması yönünde diplomatik alanda aktif rol oynadığını” belirtme gereği duymasıysa dikkat çekti.
Ankara Tahran'ın 'İsrail'e karşı bölge ittifakı' önerilerine sessiz kalmıştı
Oysa bugün ilan edilecek yeni üçlü paktın ABD ve İsrail'in planlarından bağımsız bir "tarafsız" bölge ülkeleri ittifakı olmayacağı son dönemde yaşanan gelişmelerle daha fazla gün yüzüne çıktı.
İran ile Türkiye savunma bakanlıkları arasında yapılan görüşmelerde Tahran'ın İsrail'e karşı Suudi Arabistan, Pakistan ve Mısır’ın da katılımıyla bölgesel bir güvenlik ittifakı kurulmasını önerdiği, Ankara'nınsa bu öneriye sessiz kaldığı ortaya çıkmıştı.
Son olarak Yemen’de Ensarullah hareketinin dünkü saldırılarıyla ağır darbe alan Suudi Arabistan liderliğinde Kızıldeniz'de planlanan yeni deniz gücüne de Ankara hükümeti destek açıklamıştı.
Bugün atılan imzalar ABD ve dolayısıyla İsrail'in bölge planları doğrultusunda, İran’ın dışlandığı bir “bölgesel ittifak”ı güçlendirecek.
2024'ten beri görüşmeleri süren Pakistan, Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki ortak savunma anlaşmasında hedefin Pakistan'ın nükleer ve askeri gücünü, Türkiye’nin sanayi ve özel olarak savunma sanayisi kapasitesini ve Suudi Arabistan'ın sermayesini tek potada birleştirmek olduğu biliniyor.
Üç ülkenin İsrail'le gerilim-müzakere dengesi dikkat çekiyor
ABD müttefiki olan Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan aynı zamanda İsrail'le tutturdukları "gerilim-müzakere dengesiyle de öne çıkıyor. Öte yandan bu üç ülkeye haritada bakıldığında tam ortada İran var.

AKP hükümeti Karadeniz'den sonra Kızıldeniz'de İran ve Yemen karşıtı ittifaka destek vererek dolaylı olarak tarafı olduğu savaş cephelerini genişletmiş durumda. Tel Aviv'le gerilim yaşayan Ankara'nın Kızıldeniz'de Ensarullah güçlerinin durdurulması için kuurulan ittifaka verdiği destek sonuç olarak İsrail'in çıkarlarına hizmet edecek.
Afganistan'la sınırda büyük çatışmalar yaşayan Pakistan'ın baş rakibi Hindistan ise İsrail'in en yakın askeri müttefiklerinden biri.
Suudi Arabistan ise Yemen'in başkent Sana'yı ve ülkenin kuzeyini kontrolünde tutan Ensarullah hareketi (Husiler) ile çatışma halinde. ABD savaş uçakları da Suudilerle birlikte Yemen'e sıklıkla hava saldırıları düzenliyor.
ABD Başkanı Trump Suudi Arabistan'ın İsrail'le normalleşme anlaşmaları olan İbrahim Anlaşmaları'na imza atması için bastırıyor, kraliyetle nükleer anlaşma için bu şartı öne sürüyor. Suudi Arabistan ise İbrahim Anlaşmaları'na katılmak için Filistin devletinin tanınması şartından henüz görünüşte geri adım atmış değil.
Suudi Arabistan ile Türkiye'de AKP hükümetinin Suriye'de Beşar Esad iktidarının devrilmesinde büyük rol oynadıkları, bu sürecin sonuç olarak İsrail'e yaradığıysa ortada.
Bugün imzalanacak olan bu anlaşma bölgesel bir gerilimde üç ülkenin ABD'ye daha da yakınlaşmasıyla ve bu yakınlaşmada İsrail'e karşı ortak tutumlarını bir pazarlık unsuru olarak kullanmasında işlevsel olacak.
İmza töreni için yer değişikliği saldırı endişesi mi?
Öte yandan ilginç bir gelişme de imza töreninin yapılacağı yere dair belirsizlik yaşanması oldu.
AFP'ye konuşan Suudi kaynakları üçlü savunma anlaşmasının bugün Cidde'de imzalanacağını duyurdu.
AA da ilk haberinde Cidde diye açıkladığı yer bilgisini daha sonra düzelterek "Suudi Arabistan'da" diye değiştirdi.
Reuters ise imzaların Mekke'de atılacağı haberini geçti.
Bu son dakika yer değişikliğinin Yemen'de Ensarullah hareketinin (Husiler) dün Suudi Arabistan'a ve Suudi liderliğindeki hükümet güçlerine karşı başlattığı geniş çaplı saldırılarla bir ilgisi olup olmadığı bilinmiyor.
AA da son olarak Suudi Arabistan'da Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı'na inen Erdoğan'ın karayoluyla Mekke'ye hareket ettiğini duyurdu.
Gelen son dakika haberlerine göre Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan arasında "Mekke Anlaşması" imzalandı.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.