Suriye’de birçok cephede eş zamanlı süren çatışmalarda son derece hızlı gelişmeler yaşanıyor.
Sekiz yıldır Türkiye sınırındaki İdlib şehrine sığınmış olan cihatçı gruplar, en büyüğü olan Heyet Tahrir el Şam’ın (HTŞ) öncülüğünde geçtiğimiz hafta Halep’e doğru saldırıya geçti.
Üç günden kısa sürede Halep düştü. Militanlar Halep’in ardından 120 kilometre güneydeki Hama’ya yöneldi, burası da iki gün sonra işgal edlidi.
Cihatçılar şimdi de daha da güneyde ve Suriye içindeki yolların kesişme noktası olduğu için stratejik bir noktada olan Humus’u hedef alıyor.
Şam'a açılan kapı Humus kuşatma altında
Gruplar, Humus'un kuzey, batı ve doğu taraflarından birçok köyün kontrolünü ele geçirerek kent merkezinin iç kesimlerine yöneldi.
Şiddetli çatışmaların ardından Humus'taki Meşrefe, Kefernan, Tulul Humur, Zeytune, İzeddin ve Aydun köyleri HTŞ'nin kontrolüne geçti.
Suriye Hava Kuvvetleri ve Rus uçakları Humus'ta bombardımana devam ediyor.
2011’de başlayan Suriye iç savaşında cihatçılar Humus’u hiçbir zaman tam olarak kontrolleri altına alamamıştı.
Güney cephesi açıldı: Kuneytra düştü
Çatışmalar ülkenin güneyine de sıçradı. Ürdün sınırındaki bölgelerde cihatçı gruplar saldırıya geçti, birçok kasabayı ele geçirerek, başkent Şam’a yöneldi.
Anadolu Ajansı, Şam'ın güneybatısında Suriye ordusuyla çatışan cihatçı grupların başkentin güney banliyölerine girmeye başladığını duyurdu.
Buna göre, ülkenin güneybatısındaki Kuneytra il merkezini ele geçiren gruplar, Şam'ın güney banliyölerinden Darayya'ya girdi. Ayrıca cihatçılar Şam'ın güneybatı kırsalında Saasa Hapishanesi'ni ele geçirerek, burada tutulan çok sayıda tutukluyu serbest bıraktı.
Ürdün sınırı kapatıldı
Suriye'nin Ürdün sınırındaki Dera iline 6 Aralık'ta saldıran cihatçılar çatışmaların ardından il merkezini ele geçirmişti.
Ürdün, Suriye sınırındaki Cabir Sınır Kapısı'nı kapatma kararı aldı.
Karara göre Ürdünlülerin ve Ürdün'e ait tırların ülke topraklarına dönmesine izin verilecek, Suriye topraklarına giden tırların çıkışıysa yasak olacak.
Esad Şam'dan ayrılmadı
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Şam'dan ayrıldığı iddiaları hızla yalanlandı.
Suriye devlet haber ajansı SANA, Esad'ın başkent Şam'da kaldığını ve çalışmalarını başkentten sürdürdüğünü aktardı.
Önceki yıllarda cihatçılar Şam’ın dış mahallelerine kadar girmiş, o yüzden Esad Akdeniz kıyısındaki Lazkiye ve Tartus bölgelerine geçmiş, savaşı oradan yönetmişti.
ABD destekli gruplar hareketlendi
Ürdün ve Irak sınırında konuşlu ABD destekli gruplar, hem kuzey hem de başkent Şam yönünde genişliyor.
Tenef bölgesinde ABD desteğiyle varlık gösteren Suriye Özgür Ordusu (SÖO) güçleri, Palmira'yı ele geçirdi.
Gruplar kuzey ve batı istikametinde Ammur Dağları ile Hamad Dağları, T2 petrol sahası ile Tibas, Rezuz ve Kasr Hir yerleşimlerini de işgal etti.
Suriye’nin en doğusunda ve Irak ile Ürdün sınırlarına yakın bölgedeki Deyrezzor kentinden de çatışma haberleri geliyor. Petrol yataklarının bulunduğu bölgede ABD ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurları bulunuyor.
Bu bölgede de cihatçı grupların bazı köy ve kasabaları ele geçirdiği duyuruldu. IŞİD'in Deyrezzor'da yeniden canlanıp silaha sarılıp sarılmadığı bilinmiyor.
Türkiye, Rusya ve İran'dan üçlü zirve
Suriye’ye ilişkin diplomatik çabalar da devam ediyor. Bugün Katar’ın başkenti Doha’da Türk, Rus ve İran Dışişleri Bakanları "Astana Zirvesi" formatında toplandı ve Suriye’nin geleceğini konuştu.
Doha’ya ulaşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan burada Amerikan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Suriye konulu bir telefon konuşması yaptı. Bu Blinken ile Fidan arasında Suriye konusunda son beş günde yapılan ikinci görüşme oldu. Görüşmenin içeriğine dair bilgi verilmedi.
İran: Meşru muhalefetle masaya oturulmalı
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi Doha’daki görüşmelerden sonra basına konuştu.
Suriye hükümetinin siyasi diyalog kurması konusunda herkesin hemfikir olduğunu ifade eden Arakçi, "meşru muhalefet grupları" ile Suriye hükümeti arasında siyasi görüşmelerin başlatılması gerektiğini dile getirdi.
'Hizbullah 2 bin asker gönderdi'
Lübnan Hizbullahı'nın Suriye sınırına yakın bölgelere 2 bin asker gönderdiği kaydediliyor.
AFP'ye konuşan bir kaynak, Hizbullah'ın ayrıca 150 askeri danışman gönderdiğini belirtti.
İsrail 'hazırlıklarını' tamamladı
İsrail ordusu, Suriye'deki gelişmelerin ardından işgal altında tuttuğu Golan Tepelerinde başlattığı tatbikatı tamamladığını açıkladı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, tatbikata katılan kara ve hava birliklerinden bazılarının “Suriye sınırı boyunca savunma görevlerini güçlendirmek için Golan Tepeleri’nde kaldığı” ifade edildi.
İsrail güvenlik kabinesi Suriye'deki gelişmeleri görüşmek üzere bu akşam toplanacak.