Sayfa yolu
Suriye'de HTŞ hükümeti: SDG ile SMO arasında bir anlaşmaya varmayı hedefliyoruz
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 06.01.2025 , 22:40
Suriye'de HTŞ'nin kurduğu yeni hükümette yer alan Tarım Bakanı Muhammed el-Ahmed, bölgelerin statüsü konusunda Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) ile görüşmelerin gerçekleştirildiğini açıkladı.
Rudaw'a konuşan el-Ahmed, “SDG ile SMO arasında, özellikle tartışmalı bölgelerde yeni yönetimin şekli konusunda diyalog yoluyla bir anlaşmaya varmayı hedefliyoruz" dedi.
Muhammed el-Ahmed, yaşanan çatışmanın "Suriye'nin karşı karşıya kaldığı uzun savaşın ve Suriye rejiminin gerek Araplara gerekse Kürtlere karşı uyguladığı adaletsizliklerin sonucu" olduğunu öne sürdü.
Her iki tarafla yapılacak yeni bir anlaşmanın tüm Suriye toprakları için tek bir yönetimi garanti etmesi gerektiğini vurgulayan Ahmed, yeni Şam hükümetinin federalizme karşı olduğunu yineledi.
Ne olmuştu?
27 Kasım’da (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı gruplar, Suriye’de Beşar Esad yönetimine yönelik saldırı başlattı. YPG'nin belirleniminde hareket eden SDG ise Suriye ordusunun boşalttığı alanları doldurmaya başlarken, kontrolünde olan Tel Rıfat ve Menbiç arasında koridor oluşturma planını devreye soktu.
HTŞ ile hareket eden Türkiye destekli SMO da SDG'nin oluşturmak istediği koridora karşı "Özgürlük Şafağı" isimli bir operasyon başlattı.
HTŞ liderliğindeki cihatçı gruplar Şam'a girerek 8 Aralık 2024'te Esad yönetiminin düşmesine neden olurken, SMO da Kürt güçlerinin kontrolünde olan Tel Rıfat sonrasında da Menbiç'i ele geçirdi.
Bölgede çatışmalar devam ederken SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, 11 Kasım’da ABD arabuluculuğunda, “sivillerin korunması ve güvenliği için” bir ateşkes anlaşmasına vardıklarını duyurdu. Ancak sonrasında SDG, SMO ile Kobani ve Menbiç'te sağlanan geçici ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için ABD arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı.
Ateşkes sağlanamamasının ardından çatışmalar yeniden başladı. Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı ile Karakozak Köprüsü yakınlarında yoğunlaşan çatışmalar hâlâ devam ediyor.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.
