Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Sumud Filosu’na yeni saldırı tehdidi: İtalya ikinci gemiyi gönderiyor

Gazze’ye yardım taşıyan Sumud Filosu’na önümüzdeki saatlerde İsrail’in yeni bir saldırı planladığı belirtiliyor. İtalya’da faşist Meloni hükümeti tepkiler karşısında filoyu korumak için ikinci bir gemi gönderme kararı alırken, İspanya hükümeti de bir gemi gönderiyor.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 25.09.2025 , 17:02 Güncelleme Tarihi: 25.09.2025 , 17:19

İsrail’in soykırım saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de Filistinlileri açlığa mahkum eden ablukasını yarmak için Akdeniz’den yola çıkan Sumud Filosu’na yeni bir saldırı hazırlığında olduğu belirtiliyor.

Gazze’ye insani yardım taşıyan “Küresel Sumud Filosu” İsrail’in filoya önümüzdeki 48 saat içinde yeni bir saldırı düzenleyeceği istihbaratı aldıklarını açıkladı ve tüm dünyaya filoyu koruma çağrısında bulundu.

İtalya’da işçi ve öğrencilerin Filistin’e destek için başlattıkları genel grevin ülke genelinde büyük karşılık bulmasının ardından sıkışan faşist Giorgia Meloni hükümeti Sumud Filosu’na eşlik etmek üzere ikinci bir askeri gemi göndereceğini duyurmak zorunda kaldı.

Meloni yardım taşıyanları hedef aldı

Meloni önceki gece filoya düzenlenen saldırıyı kınadığını açıklamış ancak Gazze’ye insani yardım taşıyanları suçlayarak “Bütün bunlar gereksiz, tehlikeli ve sorumsuzca” demişti.

Meloni’nin “İtalyan hükümetinin birkaç saat içinde ulaştırabileceği yardımı Gazze'ye ulaştırmak için bir savaş bölgesine girerek güvenliğinizi riske atmaya gerek yok” ifadesini kullanması büyük tepki çekmişti.

İtalya Başbakanı filoyu korumak için bir fırkateynin gönderildiğini ancak askeri güç kullanımının öngörülmediğini söylemişti.

İtalya ikinci gemiyi gönderiyor

Bugün İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto ikinci bir fırkateynin Sumud Filosu’na refakat etmek üzere gönderileceğini duyurdu.

Crosetto, "Bir gemi gönderdik, bir diğeri de yolda, her türlü olasılığa hazır" diye konuştu.

Filoda "herhangi bir olay yaşanmaması için" çalışmaya devam edeceklerini ve ortamın "endişe verici" olduğunu dile getiren Crosetto, "Vatandaşlarımız, diğer ülkelerin karasularına girerse güvenliklerini garanti edemeyiz" diye ekledi.

İspanya'nın gemisi bugün ya da yarın yola çıkacak

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, dün New York'ta yaptığı açıklamada, vatandaşlarının Akdeniz'de güvenli şekilde seyahat etme hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Filoya yardım etmek veya kurtarma operasyonu gerçekleştirmek üzere tüm kaynaklarla donatılmış bir deniz harekat gemisinin" yola çıkacağını söylemişti.

İspanyol basınında yer alan haberlere göre, İspanyol askeri gemisi, bugün veya yarın Cartagena limanından hareket edecek. Geminin görevinin "filoya refakat etmek olmadığı, yalnızca insani veya kurtarma ihtiyaçları durumunda müdahale etmek olduğu" belirtildi.

Akdeniz'de Küresel Sumud Filosu'nun olduğu bölgeye doğru yola çıkacak geminin, tıbbi kapasiteye sahip bir okyanus devriye gemisi olan Deniz Harekat Gemisi (BAM) "Furor" olduğu, 46 askeri personelden oluşan mürettebatı ve 4 doktorun bulunduğu bildirildi.

Yunanistan Komünist Partisi hükümeti sorumluluğa çağırdı

Önceki gece Yunanistan’ın Girit açıklarında İsrail’in İHA saldırılarına uğrayan çoğu yelkenliden oluşan 50 gemilik filodaki üç geminin ciddi hasar gördüğü açıklanmıştı.

Yunanistan Komünist Partisi (YKP), saldırının Yunanistan'ın arama-kurtarma (SAR) sorumluluk sahasında gerçekleştiğine işaret ederek yetkililerin açıklama yapmalarını talep etti. YKP, Yunanistan hükümetini Gazze'ye giden filoyu ve gönüllülerin güvenliğini korumak için gerekli tüm önlemleri almaya ve olası bir yeni saldırıyı önlemeye çağırdı.

Türkiye ile Mısır bu esnada Akdeniz'de ortak tatbikatta

Filo Gazze'ye ulaşmak için Akdeniz'de seyrederken, Türkiye ile Mısır donanmaları da Doğu Akdeniz’de 13 yıl aradan sonraki ilk ortak deniz tatbikatlarını yapıyor.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre tatbikat yarın sona erecek. Henüz Mısır ve Türkiye hükümetlerinden Sumud Filosu’na donanma desteği yönünde bir açıklama yapılmış değil.

‘Kararlılık’ anlamına gelen ‘Sumud’

Küresel Sumud Filosu’nda özellikle tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere çok sayıda insani yardım bulunuyor.

Bu, bugüne kadar Gazze'ye doğru toplu şekilde çıkan en büyük filo olma özelliğini taşıyor.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkeden gönüllülerin katıldığı filoda ağırlıklı olarak yelkenliler var. 

Arapça "kararlılık" veya "sarsılmaz azim" anlamlarına gelen Sumud, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın ardından Filistin halkı arasında baskı ve ona karşı direnişi anlatan bir kavrama dönüştü. Kavram Filistinlilerin ayakta kalmaları ve işgale direnişlerini ifade ediyor. Filistin'de zeytin ağacı bu kavramı tasvir etmek için kullanılıyor.

Erdoğan ve 7 ülke lideri Trump’ın Gazze planını alkışa durdu: Asker gönderme masada


 

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.