Sonsuzluk ve ötesinin silahlandırılması: ‘Uzay Kuvvetleri’

ABD’nin Rusya’yı 'uydu karşıtı füze' test etmekle suçlamasının ardından Rusya, bunun ABD'nin dikkat dağıtma çalışması olduğunu söyledi. ABD diğer ülkelerin uydularını tehdit eden sistemler üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Kaya Emre Uzmay

Çarşamba günü ABD Uzay Komutanlığı, Rusya'yı doğrudan yükselen bir anti-uydu (DA-ASAT) füzesi test etmekle suçladı ve testin "ABD ve müttefik uzay sistemlerine yönelik ciddi ve büyüyen bir tehdit" olduğunu iddia etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, ABD ordusunun Rusya'yı bir uydu karşıtı füzeyi test etmekle suçlayan açıklamalarının, ABD’nin aktif olarak uzayın silahlandırılmasını sürdürdüğü gerçeğinden dünyayı uzaklaştırmak için bir girişimden başka bir şey olmadığını açıkladı.

Zaharova, ABD Uzay Komutanlığı tarafından ortaya atılan iddianın, "ABD'nin küresel dikkati uzaydaki gerçek tehditlerden saptırma ve uzayı silahlandırmak için attığı adımlarla sağladığı ek finansmanı haklı çıkarma" amacı güttüğünü söyledi.

Rusya'nın Füze Denemesi Yeni Bir Şey Değil

Açıklama, ABD Uzay Komutanlığı'nın Rusya'yı uydu karşıtı füzelerin testi yapmakla suçlamasından iki gün sonra yapıldı. ABD Uzay Kuvvetleri uzay operasyonları yöneticisi General John W. Raymond’ın açıklamasına göre, Rusya çarşamba günü söz konusu füzenin testini yaptı.

Daha önce, Şubat ayında NATO, Rus casus uydusunu ABD keşif uydusunu takip etmekle suçlamıştı.

ABD Uzay Komutanlığı, açıklamada, testin Rusya'nın füzelerinin düşük Dünya yörüngesindeki uyduları yok edebildiğini gösterdiğini söyledi.

Raymond, Şubat ayında Rusya'yı, Ulusal Keşif Dairesi'ne ait gizli bir görüntüleme uydusu olan USA 245'i takip eden bir alt uyduyu, Cosmos-2543 adlı bir “müfettiş” uydu konuşlandırmakla suçlamıştı.

Raymond bu uydular, “ABD hükümet uydusu yakınında, sorumsuz ve potansiyel olarak başka herhangi bir alanda tehdit edici olarak yorumlanacak manevralar yapan bir uzay silahının özelliklerini sergiledi” diye konuştu.

Ancak ateşlenen füzenin yeni bir silah olmadığı gündeme geldi. Test edilen silahın bir Nudol balistik füze olduğu belirtilirken Rusya'nın bir deneme yapacağına dair uyarıda bulunduğu biliniyor. Nudol sistemi 2014'ten bu yana birden fazla kez ateşlendi.

Uzay Kuvvetleri Nedir

ABD Uzay Kuvvetleri, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından ayrı bir uzay savaş departmanı olarak Aralık 2019'da ABD silahlı kuvvetlerinin bir parçası haline getirildi. Uzay Kuvvetleri, 2020 yılında 40 milyon dolarlık 'işletme ve bakım' bütçesi aldı, 2020 için belirlenen toplam bütçesiyse 83,8 milyon dolar.

Uzay Kuvvetleri’nin gündemindeyse fırlatma araçlarının operasyonlarını yürütmek, tedarikini sağlamak, Ar-Ge ve testleri gerçekleştirmek bulunuyor.

ABD Diğer Ülkelerin Uydularını Hedef Alıyor

Dün çıkan haberlere göre ABD Uzay Kuvvetleri, önümüzdeki yedi yıl içinde 48 farklı noktaya, Rus veya Çin haberleşme uydu sinyallerini “bir çatışmanın açılış saatlerinde” geçici olarak devre dışı bırakacak şekilde tasarlanan ‘cephanelikler’ inşa ediyor.

L3Harris Technologies Inc. tarafından yapılan ilk sistem, yıllar süren geliştirme çalışmalarının ardından geçen ay faaliyete geçti ve Uzay Kuvvetleri şimdiye kadar bunlardan 16 tane satın aldı. Firma ayrıca Meadowland olarak bilinen, daha hafif, güncel bir yazılımla çalışan ve daha fazla sinyali parazitleyebilen yeni bir sistem geliştiriyor.

Merkezi Melbourne, Florida'da bulunan L3Harris, Ekim 2022'de teslim edilmek üzere öngörülen dört Meadowland sistemi geliştiriyor.

Hava Kuvvetleri Uzay ve Füze Sistemleri Merkezi'nin muharebe sistemleri şubesinde bir birim başkanı olan Korgeneral Albay Stephen Brogan, “Uzay Gücü'nde yaptığımız hiçbir şey, aslında saldırgan gayeler gütmüyor, biz gerçekte bir düşmanın peşindeyiz” dedi.

Brogan verdiği bir söyleşide, şu andan itibaren parazit sistemlerinin “veri aktarımı veya fotoğraf çekmek için değil” iletişim uydularına müdahale edecek şekilde tasarlandığını söyledi.

Uzay Patlayıcılarla Silahlandırılmıyor

ABD savunma yetkilileri, uzayı “bir savaş alanına dönüştürmekten” ve hedefleri yok edebilecek silahlarla donatmaktan kaçındıklarını daha önce de dile getirmişlerdi.

Uzay Kuvvetleri yaptığı açıklamada, “Çin ve Rusya'nın ABD uzay imkanlarını tehdit etme niyetiyle alanı silahlandırdıklarını” iddia ederek, ABD'nin doğal öz savunma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Hava Kuvvetleri ayrı bir açıklamada, mevcut parazitleme silahlarının bir rakibin “çoklu frekans bantları”nda “komuta, kontrol, erken uyarı ve propaganda yapabilme yeteneğini” önleyebileceğini söyledi. Ancak ABD’nin uzaydaki silahları her ne kadar “yok etmek” için tasarlanmamış olsa da, silahlandırılmamış bir bölgenin silahlandırılmasını başlatmış oldu.

Pentagon’un Savunma İstihbarat Dairesi’ne göre, Çin ve Rusya, yörüngede kalan uydu sayısı açısından ABD'nin gerisinden geliyor. 2016'nın sonlarında Rusya'nın yörüngede yaklaşık 40 iletişim uydusu vardı. Tüm uydular hesaba katıldığı takdirdeyse güncel olarak ABD’nin 1007, Rusya’nın 164, Çin’inse 323 uydusu yörüngede seyrediyor.

Pentagon’un Savunma İstihbarat Dairesi, geçtiğimiz yıl Çin'in askeri ve ticari iletişim uyduları için paralel programlar izlediğini ve sivil, ticari ve askeri uydu iletişimi için yaklaşık 30 uydusunun yörüngede olduğunu söyledi.