Son asker ölmedi!

SoL TV’de yayınlanan Avrupa’ya soL Bakış programında bu hafta faşizmden kurtuluşun 76. yıldönümü sebebiyle Faşizmden Kurtuluş – Zafer günü konusu ele alındı.

Haber Merkezi

SoL TV’de yayınlanan Avrupa’ya soL Bakış programında bu hafta faşizmden kurtuluşun 76. yıldönümü sebebiyle Faşizmden Kurtuluş – Zafer günü konusu ele alındı. Almanya’da faşizmin yükselişinden SSCB’nin büyük zaferine kadar uzanan dönem programın konuğu Türkiye Komünist Partisi PMK üyesi Tevfik Taş ile konuşuldu.

Konuşmasına ‘Bu bir geçmiş güzellemesi olmayacak. Önümüzdeki büyük zaferlerin provası olarak değerlendireceğiz’ diye başlayan Tevfik Taş, Almanya’da faşizmin iktidara geldiği 1933 döneminde büyük sermaye gruplarının Nazilere nasıl ve ne gibi destekler sunduğunu ve ardından 2. Dünya savaşına kadar gelinen süreci aktardı. Savaşın resmi olarak 1939 yılında başladığını ancak öncesinde Nazilerin Versay Antlaşmasını delerek, Rheinland ve Çekoslavakya’nın bir bölümünü işgal etmesiyle birlikte savaşın fiilen başlamış olduğunu anlatan Taş, batı emperyalizminin bu dönemde Nazileri destekleyici bir pozisyon aldığının altını çizdi. 

2. Dünya Savaşının gidişatı, Normandiya çıkarmasının rolü ve bunun üzerine yaratılan algı ve nihayetinde savaşın kırılma noktası olan Stalingrad direnişi de ele alınan programın son bölümünde ise dünya halklarının faşizmden kurtuluşunu ve kızıl ordunun büyük zaferini simgeleyen Reichstag’a orak-çekiçli kızıl bayrağın asılması konuşuldu. Kızıl bayrağı Reichstag’a asan askerlerden biri olan Michail Minin’in 2008 yılından öldüğünde burjuva basınında çıkan ‘Son asker öldü’ manşetlerini kabul etmediğini söyleyen Tevfik Taş, bundan sonra da burjuva parlementolarının çatısına kızıl bayrağı asacak çok fazla askerimiz, evladımız var ve olacak. Asıl zaferler bundan sonra gelecek’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Programın tamamına buradan ulaşabilirsiniz:

Avrupa'ya soL Bakış: Faşizmden kurtuluş - Zafer günü