Sömürücülerin iştahı her geçen gün daha fazla artıyor, sesleri daha fazla çıkıyor. Türkiye ucuz işgücü cennetine dönmesine rağmen, patronlar daha ucuzunu istiyor! Şimdi de Afrika ülkelerindeki, Pakistan'daki ve Bangledeş'teki ucuz işgücüne göz diktiler.
Haber Merkezi
Türkiye'deki emekçilerin büyük bir kısmının hayatını idame ettirmeye çalıştığı asgari ücret, 2025 yılında 22 bin 104 liraya yükseltildi. Ancak yapılan araştırmalar asgari ücretin Şubat ayından itibaren açlık sınırının altında kaldığını ortaya koydu.
Öte yandan açlıkla boğuşan işçi sınıfı çıkarılan yasalar, denetimsizlik, alınmayan önlemler, baskı ve güvencesiz çalışma koşulları gibi nedenlerle iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor, öğrencilerin emeği bir miktar "harçlık" karşılığında haftanın dört günü fabrikalarda ve atölyelerde patronların hizmetine sunuluyor.
Ama bunların hiçbiri patronların kâr hırslarını bastırmaya yeterli olmuyor. Sömürücülerin iştahı her geçen gün daha fazla artıyor, sesleri daha fazla çıkıyor.
Afrika ülkelerindeki, Pakistan'daki ve Bangladeş'teki işçilere göz diktiler
Heyet Tahrir-uş Şam (HTŞ) liderliğindeki cihatçı grupların başlattığı saldırılar sonucunda Suriye’de Beşar Esad yönetimi devrildi. Esad yönetiminin devrilmesi sonrası gündeme gelen başlıklardan biri de Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin ülkelerine dönmesi oldu. Güvencesiz şekilde ucuz iş gücü olarak kullanılan Suriyeli göçmenlerin geri dönüşü ise patronlarda telaşa ve tepkilere neden oldu.
Göçmen işçilerin ülkelerine dönmesiyle birlikte neredeyse karın tokluğuna çalıştırdıkları emekçileri kaybetmeye başlayan patronlar da yeni önerilerde bulunmaya başladı. Patronlar şimdi de Afrika ülkelerindeki, Pakistan'daki ve Bangladeş'teki işçilere göz dikti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, katıldığı sahur programında "Türkiye'nin istihdam krizini çözmek için önerilerde" bulundu. Son araştırmalara göre Türkiye'de çalışabilir 66 milyon kişinin sadece 22,4 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda yer alırken, Avdagiç'in önerisi yurtdışından ucuz işgücü temin etmek oldu.
Türkiye'nin istihdam krizinin göçmen işçilerle çözülebileceğini iddia eden Avdagiç, ucuz işgücü temin etmek amacıyla Afrika ülkeleri ile Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerden işçi getirilmesi gerektiğini savundu. Avdagiç, “Bize yaşatılan Schengen sıkıntısını başkalarına yaşatıyoruz. Afrika ülkeleri ile Pakistan ve Bangladeş’e vize kolaylığı sağlamalıyız” diyerek, bu ülkelerden işçi alımına yönelik bir politika geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Özgür Özel patronlara Suriyeli sömürme taktiği verdi, Kemal Okuyan 'Utanın' dedi | ![]() |