Soma'da salgın korkusu: Madencinin ciğeri zaten bitmiş

Türkiye ve dünya koronavirüs salgınıyla yatıp kalkarken, Manisa’nın madenci ilçesi Soma’da işçiler dip dibe çalışmaya devam ediyor. İşçilerin çalışma koşullarında salgına karşı önlem anlamına gelecek kayda değer bir değişiklik yapılmazken, böyle devam edildiği durumda gelecek günlerde Soma’yı korkunç bir tablo bekliyor.

Neslihan Koçaslan

Türkiye tarihinin en büyük işçi katliamının yaşandığı Soma’da, işçiler üretim baskısıyla karşı karşıya. İşçiler, Covid-19'a karşı en önemli tedbirlerden olan sosyal mesafenin hiçe sayıldığı koşullarda dip dibe çalıştırılmaya devam ediyor.

Daha geçtiğimiz günlerde üç maden işçisinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği İmbat Madencilik’te, hiçbir şey olmamış gibi 5000 kişi çalışmaya devam ediyor.

Soma’da Covid-19 pozitif maden işçileri olduğu öğrenildi. Ancak buna rağmen önlem arttırılması ya da işçilere ücretli izin verilmesi gibi kararlar hâlâ alınamadı.

‘Soma’da koronavirüs testi pozitif çıkan arkadaşlarımız var’

Soma'da Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, çalışan maden işçilerinin durumunu soL’a değerlendirdi:

‘’Elimizde tam veri maalesef yok. Test yapılan işçilerin ne kadarının pozitif olduğunu bilmiyoruz ancak testi pozitif arkadaşlarımız maalesef var. 11 Mart’tan beri Türkiye'de yaşanan koronavirüsün ilk gününden itibaren, hem Soma’daki madenler, hem de Türkiye’deki bütün madenler için Çalışma Bakanlığı’na başvuru yaptık. Sonuçta maden işçisi aynı servise biniyor ve 45 dakikalık bir mesafeye seyahat ediyor. Sonra topluca aynı ocağa giriyor. 4500, 2300, 5000, 1100 diye gidiyor buradaki madenlerde çalışan işçi sayısı.

'İşçiler aynı havayı soluyor, aynı servise biniyor'

İşçiler aynı havayı teneffüs ediyor. Maden işçileri için defalarca uyardık. Dinlemediler, çalışmaya devam ettiler.  Maden işçilerinin bir çoğunun koronavirüs hastalığı sebebiyle hayatını kaybedeceği ortada. Çünkü maden işçisi çalışma esnasında ciğerinin yüzde 15’ini zaten kaybediyor. Çoğu koah hastası. Bu sebeple burası için kimse ciddi bir önlem almıyor. Önümüzdeki haftalarda buradaki tablonun sorumlusu devlet nasıl hesabını verecek?

Zonguldak’taki maden bölgesini karantinaya aldı. Çünkü biliyor kendisi Zonguldak’ta maden işçilerinin ciğerlerini kaybettiğini. Ama maalesef 13 bin maden işçisinin çalıştığı Soma’da önlem alınmadı. Durum bu.

Dün bir tane maden işçisi yüksek ateşim var diye test yaptırdı. Test sonucu almadan da hastaneden ayrılmış. Test sonucu pozitif çıkınca evine gitmiş. Sağlık çalışanları işçinin evde değil, işte olduğunu görünce apar topar çıkarmışlar. Ciddi bir risk var. 

Özgür Özel: Soma'da ciddi bir risk var

Soma’da yeterli önlemlerin alınmadığını, bunun büyük riskler taşıdığını belirten CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, üretim amaçlı çalışmanın durdurulması, işçilerin ücretli izne çıkarılması gerektiğini vurguladı. Soma’yla ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama üzerine ulaştığımız Özel soL’a şöyle konuştu: "İlçedeki madenlerde çalışan işçiler arasında koronavirüs taşıdığı tespit edilenler var. Hiçbir önlem alınmadan çalışmalarına devam eden madenciler, sadece kendileri ve aileleri için değil Soma başta olmak üzere ikamet ettikleri civar ilçeler açısından da büyük bir risk teşkil ediyor. Telafisi olmayan sonuçlar doğurmadan gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyoruz.''