soL TV'de 1 Mayıs özel programı

sol TV'de 1 Mayıs özel programı yayınlandı. Programa gazeteci Ali Ufuk Arikan, TKP MK üyeleri Savaş Sarı, Alpaslan Savaş ve Senem Doruk İnam emekçilerin gündemini değerlendirdi.

Haber Merkezi

Gazeteci Ali Ufuk Arikan ile TKP Merkez Komite üyeleri Savaş Sarı, Alpaslan Savaş ve TKP İstanbul İl Başkanı Senem Doruk İnam soL Bakış 1 Mayıs özel programında canlı yayındaydı.

Programda konuşmacıların değindiği konulardan satır başları şöyle:

Savaş Sarı:

  • AKP ülkemizde zaten yürümekte olan karşı devrimci bir süreçte, özel bir misyonla hareket etmek üzere iktidara geldi. İlk yıllarında daha popülist görüntü verse de kısa süre sonra özünde bulunan gerici ve emek düşmanı yanını dışa vurmuş oldu.
  • 1 Mayıs işçi sınıfının ülkenin en önemli gücü olduğunu gösterdiği bir gün olarak AKP'nin hedefine girdi ancak işçi sınıfını bir özne olarak görmeyenler yalnız AKP değil elbet. Bugün düzen siyasetinin bütün aktörleri sınıfta kalmıştır.
  • Bugün insanların yaka paça gözaltına alınması, polis şiddetinin görüntülenmesini yasaklamaya çalışmaları... Bunun anlamı şudur: AKP iktidarı işçi sınıfının güç olmasına tahammül edemez. İşçileri yalnız sömürülecek bir güç olarak görüyorlar.

Senem Doruk İnam:

  • Öncelikle bugünkü polis saldırılarında yaralanan tüm emekçilere, tüm dostlarımıza geçmiş olsun diyor ve gözaltına alınan herkesin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.
  • Bizim için 1 Mayıs'ın anlamı temelde emekçilerin taleplerinin yasaklara, engellere rağmen ifade edilmesiydi. Hafta boyunca yaptığımız eylem ve etkinliklerle bunun için çabaladık. İşçilerin talepleri "ben yasakladım" denerek bastırılamaz.
  • Salgın emekçiler için bir cehennem. İşsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı ve bu düzenle mücadelemizi daha da yükseltmek için sokağa çıktık 1 Mayıs'ta. Dayanışma için, yan yana mücadele edebilmek için, birbirimizin elinden tutmak için.

Alpaslan Savaş:

  • 1 Mayıs'ın temelinde yatan talep 8 saatlik iş günüydü ve onu bugüne bağlayan tarihsel bağlardan biri budur. İlerleyen yıllarda ise işçi sınıfının güncel siyasi talepleri de 1 Mayıs'ın doğal gündemi haline geldi.
  • Sağlık emekçilerini kaderine terk eden bir iktidar var. Salgının başından beri buna karşı dayanışma örgütlemeye çalışıyoruz. Sağlık emekçileri hastane dayanışma ağları kuruyoruz ve hastanelerdeki olumsuzluklara müdahale etmeye çalışıyoruz.

Yayının tamamını buradan izleyebilirsiniz: