CHP’deki değişim rüzgarlarının ardından yapılan yerel seçimlerde parti sandıktan birinci çıktı ve pek çok belediyeyi kazanmıştı.
Bununla birlikte özellikle İstanbul’da, CHP’li belediyeler farklı farklı adımlar atıyor.
Mahalle toplantıları pek çok belediyede gerçekleştiriliyor, Şişli de bunlardan biri.
Yıllardır CHP yönetiminde olan Şişli Belediyesi’nin yeni başkanı Resul Emrah Şahan.
“Birlikte yöneteceğiz” iddiasıyla bir süredir Şişli’nin çeşitli mahallelerinde "Şişli Bizim" buluşmaları gerçekleştiriyor.
Belediye projelerinin anlatıldığı, şiarın “şeffaf belediyecilik” olduğu bu toplantılarda görünen o ki "şeffaflığın" kriterlerini Şahan belirliyor.
Yapılan toplantılarda mahallelinin sorunu dinlenilmek için bir araya geliniyor, aynı zamanda tanıtım kitapçıkları da dağıtılıyor.
Sözü geçen bu toplantılardan biri dün akşam Bozkurt ve Eskişehir mahallelilerinde de gerçekleştirildi.
Mahallelinin sorduğu zor sorular, Şahan tarafından ya "siyaset" denilerek geçiştirildi ya da cevapsız bırakıldı. Peki mahalleli nelerden şikayet etti?
Engellilere uygun sokaklar, kaldırım işgali, gürültü, otopark, sokakların temizliği, ücretsiz kreş ihtiyacı ve belediye işçilerinin aylardır ödenmeyen ücretleri toplantıda gündeme geldi.
İşçilerin ödenmeyen mesaisi halkın sorunu değilmiş
Bozkurt Mahallesi sakinlerinden biri Şişli Belediyesi işçilerinin aylardır zamanında ödenmeyen maaşları ve eksik mesailerine yönelik soru yöneltti.
Şişli Belediyesi binlerce işçinin yaklaşık 6 aydır mesai ücretlerini ve ikramiyelerini tam yatırmıyor. Belediye işçileri yol, yemek, mesai, ikramiye gibi yan haklarını en iyi ihtimalle aylar sonra parça parça alabiliyor. İşçilerin maaşının tamamı bu ay da işçilerin hesabına geçmedi.
Mahallelinin işçilerin ödenmeyen, eksik yatan maaşlarına ilişkin sorusunu Resul Emrah Şahan önce araya girip kısa kesmeye çalıştı, mahallelinin ısrarla sözünü bitirmediğini söylemesi üzerine bekledi.
Daha önce yaptığı açıklamalarda, işçilerin alacaklarının belediye borçları gerekçesiyle ödenmediğini söyleyen Şahan’a Şişli Belediyesi’nin yıllardır CHP yönetiminde olduğu hatırlatılırken, “kitapçıklarında belirttikleri şeffaflık ilkesi gereği belediyenin gelir-gider tablosunun açıklanması” talep edildi.
Şahan'a göre işçilerin alacaklarının ödenmemesi "mahallelilerin gündemi değil, kendi sorunuymuş". Bu sorunu çözmek için ne yapacaksınız sorusunaysa "kaynak yaratacağım" yanıtı verdi. İşçiler aylardır eksik ödeme alıyor, bu sebeple birçoğu ek işte çalışıyor.
Şahan’dan ‘popülizm’ çıkışı
Şahan kaynaklarının nasıl harcandığını açıklamanın “popülizm” olacağını iddia etti.
Pek çok CHP belediyesi, yönetimi devraldıktan sonra gelir gider tablolarını, borçlanma durumlarını belediye binalarına asmıştı. Hatta bizzat CHP’nin yerel yönetim politikası olarak 2019’dan sonra hem ihalelerin hem de belediye meclislerinin canlı yayınlanmasına karar verilmişti.
Yani Şahan’ın “popülizm” diyerek sıyrılmaya çalıştığı şeffaflık, bir süredir CHP’nin övündüğü bir politika.
Aylardır alacakları ödenmeyen belediye işçilerinin sorununun mahalleliler tarafından sahiplenilmesini Şahan, “siyaset yapmak” olarak değerlendirdi. Sözlerinin devamındaysa bu konuyu gündeme getirenlere “yer, paye, alan vermeyeceklerini” ifade etti.
Belediyelerin borçlu olmalarının genel geçer bir gerçeklik durum olduğunu söyleyen Şahan, ödemelerin yapılamamasının ise ülkenin kurumlarının çürümüşlüğüne bağladı, “Bakanlıklarda da durum böyle” diyerek normalleştirme girişiminde bulundu.
“İşçilerin alacaklarının ödenmemesi mahallelilerin gündeminde değil, bu benim sorunum!” diyen Şahan’a başka bir mahalleli “Nasıl sadece sizin sorununuz olabilir? Onlar bizim sokaklarımızı temizliyorlar, bu hepimizin sorunu!” diyerek karşı çıktı.
‘Personel sayısı fazla’ diyerek geçiştirdi
Şişli Belediye Başkanı, maaş sorununun ilçenin ve belediyenin yorgun olmasından kaynaklandığını, personel sayısının 3 bin olduğunu, bu sayının olması gerekenden çok fazla olduğunu ileri sürdü.
Aynı zamanda belediye işçilerinin maaş sorununun bir iç sorun olduğunu, Şişli’nin "gerçek" sorunları olduğunu iddia etti.
Tarikat kursları ve ücretsiz kreş sorusuna cevap yok
Bir başka Bozkurt Mahallesi sakini ise Kurtuluş’ta tarikat örgütlenmesi ve kreş sorununu gündeme getirdi.
Vatandaş şunları söyledi:
“Bu bölgede tarikat ve cemaatlere ait Kuran kursları, yaz okulları vs. var ve bunlar ücretsiz. Diğer taraftan baktığımızda ise belediyeye ait ücretsiz kreş ve gündüz bakım evleri yok. Şu an bildiğim kadarıyla 8 tane kreş var ve bunlar da ücretli. Burada hem bir kontenjan sorunu var hem de bir maddi boyut var. Böyle olduğunda da aileler ya çocuklarını tarikatlara emanet etmek zorunda kalıyor ya da çocuk bakımı kadınların üzerine yıkılıyor ve kadınlar toplumsal hayata ve iş hayatına katılmak ile çocuk bakımı arasında bir seçim yapmaya zorlanmış oluyor.”
Resul Emrah Şahan, mahalle sakininin sorusunu yanıtsız bıraktı. Cevapsız sorular, "not edildi" diyerek geçiştirildi.
Parası olmayan kentsel dönüşüme giremez
Bir başka mahalle sakini ise “Binamız çok eski kentsel dönüşüme girmek istiyoruz. Kentsel dönüşüme girildiğinde doğacak bedeli verecek parası olmayanlar var. Bu insanlar ne yapacak?” diye sordu.
İBB’nin sunduğu kredi olanaklarından anlatan Şahan, borçlanma olanağı olmayanlar ne yapacak sorusunu yineleyen mahalleliye bu konuda bir şey yapamayacaklarını, müşterek bir çözüm bulmaya çalıştıklarını dile getirdi.