SGK ilaç şirketlerine kuzu, hastaya şahin: Yüz milyonlarca lira yurttaşa fatura ediliyor

İlaç tekellerinin birçok üründe kamuya iskonto uygulamaktan vazgeçmesi yüzünden yurttaşlar ilaçları için daha fazla ödeme yapıyor. Son olarak Fransız ilaç tekeli Servier, 11 üründe kamu kurum iskontosundan vazgeçti. Alacağının peşine düşmeyen SGK, faturanın hastaya kesilmesine sessiz.

Burcu Günüşen

Eczacılar ilaç firmalarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapması gereken kamu kurum iskontolarını uygulamamaları nedeniyle faturanın hastalara ve kendilerine çıkarıldığını belirterek tepki gösterdi.

Aralarında İstanbul Eczacı Odası’nın da bulunduğu 19 eczacı odasının oluşturduğu "Birlik İçin El Ele Grubu" sorunun artık sürdürülemez bir noktaya geldiğini, halkın sağlığını tehdit ettiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada “İlaç firmaları ‘bu iskontoyu artık yapmıyorum’ deme cüretini gösterebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise bu keyfi tutuma göz yummakta, firmaya yaptırım uygulamamakta; ama hâlâ iskonto varmış gibi ödeme yapmaktadır” denildi.

Sonuçta eczacı ile hastanın karşı karşıya bırakıldığını savunan açıklamaya göre “Aradaki fark, ya eczacının cebinden çıkıyor ya da doğrudan hastaya yansıtılıyor”.

Fransız ilaç tekeli Servier 11 üründe iskontoyu uygulamayacağını bildirdi

İlaç tekellerinin söz konusu iskontoyu yapmaktan vazgeçmesi nedeniyle toplamda halkın ve eczacının cebinden çıkan farkınsa yüz milyonlarca liraya ulaştığı kaydedildi.

Açıklamada "Örneğin, son olarak bir yabancı ilaç firmasının 11 ürünü için KKİ uygulamayacağını bildirmesiyle, yalnızca bu kalemlerden doğacak maliyet artışı yıllık 440 milyon TL’ye ulaşmaktadır. Bu da demek oluyor ki, yalnızca birkaç ürün özelinde bile vatandaşlarımızın cebinden fazladan 440 milyon TL çıkacaktır. Toplam KKİ (kamu kurum iskontosu) uyumsuzluğu ise milyarlarca liralık bir yük anlamına gelmektedir" ifadelerine yer verildi.

soL’un edindiği bilgiye göre açıklamada sözü edilen ilaç firması Fransa merkezli Servier idi. Sadece bu firmanın değil birçok ilaç tekelinin benzer olarak çok sayıda üründe iskonto uygulamaktan keyfi olarak vazgeçtiği öğrenildi.

'SGK yaptırım uygulamalı'

Firmaların yüzlerce ilaçta ya iskontoyu uygulamadığı ya da istedikleri zaman uygulamaktan vazgeçtiği belirtilen açıklamada “SGK ise sisteminde bu iskontoyu varmış gibi göstermeye devam etmekte, yükü eczacıya ve vatandaşa bırakmaktadır” denildi.

Eczacılar SGK’nin KKİ protokolüne uymayan firmalara karşı yaptırım uygulamasının yasal zorunluluk olduğunu vurgularken, bu yaptırımların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı: Devlet alacağının peşine düşmüyor

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan soL’a yaptığı açıklamada kamu kurum iskontolarını uygulamayan ilaç firmalarını afişe edecek bir çalışmaya hazırlandıklarını söyledi.

Özcan bu çalışmanın firmaların iskontolardan vazgeçmesi nedeniyle hastalara hangi ilaçta ne kadar fark ödemek zorunda kaldıklarına ilişkin de bilgilendirmeyi amaçladığını kaydetti.

Söz konusu ilaçların çok kullanılan ilaçlar olduğuna dikkati çeken Özcan “Biz hastalardan aradaki bu farkı almak zorunda kalacağız. Halbuki bu devlet ile firmalar arasındaki iskonto olayından kaynaklı bir şey. Devlet alacağının peşine düşmüyor. Medula üzerinden bunu iskonto yapılmış gibi tahsil ediyor. O (SGK) zarar etmediğini düşünerek kulağının üstüne yatıyor” dedi.

Firmalar 'Ya ilacı getirmem ya da iskontoyu keserim' diyor

Firmaların iskontoyu kesmesini artan maliyetler ve Türkiye’de ilaç fiyatlarında baz alınan Euro kurunun düşük kalmasıyla gerekçelendirdiğini kaydeden Özcan, uzun süredir devam eden bu sorunun daha kötü bir noktaya ulaştığını dile getirdi.

Özcan “Biz bu farkı hastadan almak zorundayız ama hastayla hiç alakası olmayan bir şey bu. Devletin kendi alacağını firmadan alması gereken kısım” diye konuştu.

Genelde yabancı firmaların ilaçlarında bu sorunun yaşandığını kaydeden Özcan “(Bu ilaçların) çoğunun eşdeğerleri yok. Bu, tabii daha da kronik bir soruna yol açar. Ya firma hiç getirmiyor ilacı, getirirse de böyle kamu kurum iskontosundan kesiyor. İş başka bir yere de gidecek yani. İlaçsızlığa da gidecek” ifadelerini kullandı.

Sağlıkta ticari çeteleşme ve bebek ölümleri raporu: 'Bebek-çocuk ölüm hızı yükseliş eğiliminde'
yeni doğan