Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Sevgilisini kaçırıp darp eden eski vali beraat etti, mahkeme mağduru suçladı

Kaymakam olduğu dönemde eski sevgilisini kaçıran Vali Orhan Çiftçi'ye 10 ay ceza verildi. Karar bozuldu, Çiftçi beraat etti. İtirazı reddedilen mağdur kadın kararı Yargıtay’a taşıdı.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 27.12.2024 , 15:48 Güncelleme Tarihi: 27.12.2024 , 16:03

Bursa'nın Mudanya ilçesinde kaymakamlık görevini yürüttüğü dönemde sevgilisi M.Ö.'yü kaçırıp ormanlık alanda şiddet uygulayan eski Vali Orhan Çiftçi, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. "Haksız tahrik indirimi" uygulanarak verilen cezada hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Vali Çiftçi'nin karara itirazının ardından, üst mahkeme dosyayı inceledi. İtirazı kabul eden İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararını kaldırdı ve Çiftçi'ye beraat verdi. Beraat kararı istinaf mahkemesi tarafından da onandı. Dosya, M.Ö.'nün avukatı tarafından Yargıtay'a taşındı.

Dava 14 yıla kadar hapis istemiyle açılmıştı

Gazete Duvar'dan Can Bursalı'nın gündeme getirdiği olaya göre, 2020 yılının Şubat ayında açılan davada, Vali Orhan Çiftçi ve beraberindeki 3 sanığa, "cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve hakaret" suçlaması yöneltildi. 14 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada, savcılığın verdiği mütalaaya göre kamera kayıtları, HTS incelemesi ve bilirkişi raporu doğrultusunda, Çiftçi ve beraberindeki 3 kişinin "ortak fikir ve eylem birliği içinde zor kullanarak M.Ö.'yü kaçırdıkları" belirtildi.

Haksız tahrik indirimi ve iyi hal indirimi uygulandı

Mütalaanın ardından İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2023 yılının Haziran ayında görülen duruşmada, sanıklar Orhan Çiftçi, D.A, F.S. ve O.K. hakkında karar çıktı. Mahkeme, tüm sanıklar hakkında, "cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve hakaret" suçundan 2'şer yıl hapis cezası verdi. Cezayı alt sınırdan uzaklaşmadan veren mahkeme heyeti, buna gerekçe olarak suçun işleniş biçimi ve suça iten sebepleri gösterdi.

Suçun birden fazla kişiyle birlikte işlenmesi nedeniyle bir kat artırılan ceza, 3/4 oranında haksız tahrik indirimi uygulanarak 1 yıla düşürüldü. Mahkeme heyeti, sanıklara bir de 1/6 oranında iyi hal indirimi uyguladı ve verilen ceza 10 ay oldu.

Mağdur suçlandı: 'Geçmişte psikolojik tedavi görmüş'

Kararın ardından sanık avukatları, verilen cezalara İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde itiraz etti. İtirazın ardından dosyayı inceleyen İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar hakkında uygulanan hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararını kaldırdı.

Mahkemenin sanıklar tarafından yapılan itirazı kabul etme gerekçesinde, mağdur M.Ö. suçlandı. Mahkeme, M.Ö.'nün geçmişte psikolojik tedavi görmüş olması, araca taş atması, vücudundaki morlukların kendisi tarafından ya da çarpmaya bağlı olabileceğini belirtti ve delil yetersizliği gerekçe gösterilerek sanıkların beraatlerine karar verilmesi gerektiğine hükmetti.

Dosya Yargıtay'a taşındı

Beraat kararının ardından M.Ö. avukatı Baran Kaya aracılığıyla istinaf başvurusu yaptı. Ancak istinaf mahkemesi itirazı esastan kesin olarak reddetti. Ret gerekçesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 286. Maddesi'ne dayandırıldı.

Bu maddeye göre 10 yılın altındaki ceza istenen suçlarda verilen beraat kararları temyiz edilemiyor. Oysa, iddianamede Vali Çiftçi'nin "cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve hakaret" suçunu işlediği gerekçesiyle 14 yıla kadar hapsi isteniyordu.

Yargıtay, 2024'te aynı suça konu olan başka bir dosyada üst sınırın 14 yıl olması nedeniyle beraat kararının temyiz edilmesi talebini kabul etti.

M.Ö.'nün avukatı da bunu gerekçe göstererek dosyayı Yargıtay'a taşındı.

Ne olmuştu?

Kırklareli Valisi olarak görev yaparken hakkındaki suçlamalar nedeniyle merkeze çekilen Vali Orhan Çiftçi, Mudanya Kaymakamı olduğu dönemde mağdur M.Ö. ile sevgiliydi. Çiftçi ve M.Ö 2017 yılında ayrıldı.

Ayrılığın ardından Çiftçi, M.Ö.'yü yardım aldığı 3 kişiyle birlikte Bursa'daki bir alışveriş merkezinden kaçırdı.

Dava dosyasında yer alan bilgilere göre zorla araca bindirilen M.Ö. ormanlık bir alana götürüldü. Burada darp edildiğini ve zorla Çiftçi'nin ayakkabısının altının öptürüldüğünü söyleyen M.Ö. savcılığa giderek 8 Mayıs 2017'de suç duyurusunda bulundu.

Basına yansıyan olayla ilgili açıklama yapan Çiftçi ise iddiaları reddetti, ortaya çıkan kamera kayıtlarıyla ilgili ise yorum yapmadı.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.