Meslek liselerindeki öğrencilerin staj adı altında işyerlerinde çalıştırılmasının önünü açan Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) projesi ve Zanaat Atölyeleri ile öğrencileri patronların insafına terk eden Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) şimdi de öğretmenler için benzer bir proje hayata geçiriyor.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "mesleki ve teknik eğitim ile özel sektör arasındaki bağın sürekli kurulması" için 6 ilde 15 "sektörel mükemmeliyet merkezi (SMM)" kurulduğu duyuruldu. BirGün'den Berkay Sağol'un haberinde paylaştığı bilgiye göre, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nce kurulan SMM’lerin "mesleki ve teknik alan öğretmenlerinin sürekli mesleki gelişim faaliyetlerini koordine etmek ve eğitim kalitesini artırmak" amacıyla faaliyet göstereceği duyuruldu.
Öğretmenlerin yetkileri patronlara devredilecek
Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli illerinde açılan SMM’lerde öğretmenlerin mesleki gelişim ihtiyaçları patronlarla beraber belirlenecek.
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, MEB’in uzun süredir mesleki eğitimde piyasa arayışı içinde olduğunu vurguladı. Irmak, “Bakanlık, öğretmenlerin üzerindeki etkisi ve yetkisini patronlara devredecek. Patronlar öğretmenlerin, bu çocukları nasıl yetiştirmeleri gerektiği üzerine de yetki istedi. Bakanlık yine patronların isteğini geri çevirmedi ve yetkiyi verecek bir düzenleme yaptı” dedi.
"Tek dertleri sermayenin ucuz işgücü ihtiyacına cevap vermek" diyen Irmak, aynı zamanda öğretmenlere yeni angarya işler de yükleneceğinin altını çizdi. Kemal Irmak, "Mükemmellikten anladıkları daha fazla ucuz işgücü, daha fazla emek sömürüsü. MEB, çocuk emeği sömürüsüne dönüşmüş, sermaye yanlısı mesleki eğitimden vazgeçmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Bakan Kacır: Sanayi bölgelerimizde 75 bin öğrenci var, bu konuda şirketlere ödevler vereceğiz
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır sanayi bölgelerindeki öğrenci sayısının 75 bin olduğunu söyledi. Kacır, "Bu konuda şirketlere ödevler vereceğiz" dedi.
"Organize sanayi bölgelerimizde 75 bine gelmiş öğrenci sayımız, özel meslek liseleri, devlet meslek liseleri ve meslek yüksekokullarında ama bu konuda daha fazla çalışacağız, özellikle şirketlere ödevler vereceğiz. Önümüzdeki dönemde büyük şirketler, Bakanlığımızdan teşvik almış büyük şirketler insan kaynağımıza daha fazla yatırım yapmak durumunda olacaklar."
MESEM: On binlerce çocuk staj adı altında çalıştırılıyor
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan MESEM programı, meslek liselerinde eğitim gören öğrencilerin, staj adı altında işyerlerinde çalıştırılmasını öngörüyor. Çocuk işçiliği ile emek sömürüsüne yol açan MESEM'e kayıtlı yaklaşık 1,5 milyon öğrenci var. Bu öğrencilerin 300 bine yakını 18 yaşın altında.
Öğrenim saatlerini fabrikalarda çalışarak geçiren öğrenciler iş cinayetlerine ve iş kazalarına maruz kalıyor. Aynı zamanda öğrenciler örgün eğitimden de uzaklaşıyor.
AKP’nin eğitim sistemindeki en büyük piyasacı hamlelerinden olan MESEM uygulaması için 2016 ve 2021 yıllarında yasa değişiklikleri yapıldı. Öğrenciler, asgari ücretin en az yüzde 30'u kadar bir ödeme alarak çalıştırılıyor ancak bu ücretler İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanıyor. Böylelikle patronların kamu kaynaklarını kullanarak çocukları ucuz iş gücü olarak istihdam etmelerine olanak tanınıyor.
Öğrencilerin çalışma koşulları da epey kötü. Tehlikeli işyerlerinde çalıştırılan çocuklar iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük riskler taşıyan alanlarda zaman geçiriyor.
Eğitim-İş Sendikasının raporuna göre, MESEM uygulaması, çocukların eğitim haklarını da ihlal ediyor. Bu durum, yoksul ailelerin çocuklarının eğitimden koparılmasına ve iş gücü piyasasına sürüklenmesine neden oluyor. Eğitim sisteminin bu şekilde yapılandırılması toplumsal eşitsizlikleri derinleştiriyor.