Suriye'deki cihatçı grupların 27 Kasım'da başlattığı büyük çaplı saldırılar devam ederken, Suriye'de bitirildiği söylenen IŞİD'in de Deyrezzor'da Suriye ordusunun çekildiği bölgelerde yeniden harekete geçtiği söyleniyor.
Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) göre, örgüt Suriye'nin doğusunda yeniden hareketlendi ve çöl bölgelerinde stratejik noktaları ele geçirmeye başladı.
ABD güçlerinin 2019'da son kontrol ettiği bölgeyi de kontrol altına aldığını iddia ettiği IŞİD'in Suriye'deki karışıklığın ardından hızla harekete geçebilmesi dikkat çekti. Örgütün Suriye'de işinin bittiğine dair uzun süredir bir kanı vardı. Ancak, ABD güçlerinin IŞİD'li tutsakları güvenli bölgelere taşıdığı biliniyordu. SDG de, yakın zamanda genel af çıkararak birçok IŞİD'li mahkumu serbest bırakmıştı.
SDG Komutanı: Deyrezzor ve Rakka'da IŞİD hareketliliğini gözlemliyoruz
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi, IŞİD'in Suriye'nin doğu bölgelerinde hareketliliğini artırdığı konusunda uyarıda bulundu.
Abdi, düzenlediği basın toplantısında, "Son gelişmeler ışığında Suriye çölünde, Deyrezzor'da ve Rakka kırsalında IŞİD unsurlarının hareketlerinde artış gözlemledik" dedi.
IŞİD'in bir miktar toprak geri alabildiğini söyleyen Abdi, örgütten gelebilecek herhangi bir tehdide karşı koymak için ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonla çalışmalarını iki katına çıkaracaklarını ifade etti.
Abdi, mevcut gelişmeler konusunda ABD ve Rusya ile koordinasyon halinde hareket ettiklerini belirtti.
SGD bildirisi: IŞİD, Şam'ın boşalttığı stratejik bölgeleri alıyor
SDG, ayrıca dün yayınladığı bir bildiride IŞİD'in "Humus ve Deyrezzor çöllerinin geniş alanlarını ele geçirdiğini, örgütün diğer korumasız bölgelere doğru genişlemesini sürdürmeye çalışırken Şam hükümet güçlerinden birçok şehri ve stratejik yeri ele geçirdiğini" söyledi.
Bildiride, "SDG'nin kapsamlı ve katı önlemler aldığı ve IŞİD'in kuzey ve doğu Suriye'deki bölgelere doğru genişleme girişimini püskürtmek ve 2014 senaryosunun tekrarlanmasını önlemek için etkili bir şekilde müdahale edeceği" ifade edildi.
Diğer yandan, Abdi, SDG güçlerinin Suriye ordusunun Deyrezzor'da çekildiği birkaç bölgeyi kontrol altına aldığını duyurdu.
Abdi, "Suriye'deki son gelişmeler, ülkede siyasi bir çözüme ulaşmak için tüm taraflarla gerginliğin azaltılmasını gerektiriyor" diyerek, konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2245 sayılı Kararı'na bağlı olduklarını belirtti.
BM temsilcisi: 'IŞİD yeniden canlanabilir'
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, geçtiğimiz salı günü yaptığı açıklamada, Suriye'deki durumun "tehlikeli ve değişken" olduğunu söyleyerek, ülkenin geniş alanlarının devlet dışı aktörlerin kontrolü altında olduğunu ve bunun IŞİD'in yeniden canlanmasına yol açabileceğini söylemişti.
Suriye'deki durumu görüşmek üzere düzenlenen BMGK oturumunda konuşan Pedersen, Suriye'nin diğer bölgelerinde çatışmaların patlak vermesi ve büyük çaplı yerinden edilmeler konusunda uyararak tüm tarafları sivilleri korumak ve şiddetten kaçanlara güvenli geçiş sağlamak için çalışmaya çağırmıştı.
SDG, IŞİD'li mahkumları 5 ay önce serbest bırakmıştı
SDG kontrolündeki “Rojava Özerk Yönetimi” 17 Temmuz’da ilan ettiği genel afla bölgede Arap aşiretlerinin kefil olduğu yüzlerce IŞİD’li mahkumu serbest bırakma kararı almıştı.
Rojava’daki cezaevlerinde tutulan IŞİD üyesi ve ailelerinden oluşan mahkumlardan yüzlercesinin serbest bırakılması Irak'ta endişeye yol açmıştı.
Irak ordusu, IŞİD’lilerin Rojava’daki cezaevlerinden tahliyesinin ardından sınırdaki güvenlik önlemlerini artırmıştı.
Irak yönetimi, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı saldırılarının başlamasının ardından Suriye sınırı boyunca tahkimat başlattıklarını açıklamıştı.
ABD güçleri yüzlerce IŞİD’liyi Irak’a taşıyordu
Bununla birlikte, ABD'nin 2019 yılında yüzlerce IŞİD'liyi helikopterlerle Suriye'den Irak'a taşıdığı ortaya çıkmıştı.
Suriye resmi haber ajansı SANA, ABD güçleri El Cezire bölgesinde tuttukları yüzlerce IŞİD’liyi, “terörizm soruşturması” kisvesiyle yürütülen operasyonlarla önce ABD’nin yasadışı üslerinde toplayarak, sonra Irak’a götürdüğünü aktarmıştı.
Yerel kaynaklar da, Haseke şehrinin doğusunda bulunan El Hul Kampı’nda tutulan IŞİD esirlerinin onlarcasının ABD güçlerinin kampı üzerinde uçuşların artırıldığı helikopterlerin içinde olduğunu öne sürüyordu.
SDG medyası: Türkiye ve SMO, Münbiç'i bombalıyor
Diğer yandan, SDG'ye bağlı medya, Türkiye ve Suriye Milli Ordusu'nun Halep'e bağlı Münbiç yakınlarındaki birkaç köyü top atışlarıyla hedef aldığını söyledi.
Rojava yönetimine bağlı ANHA ajansının bildirdiğine göre, Münbiç'in batı kırsalındaki köyler sabah saat 03:00 civarında ateş altına alındı.
ANHA, saldırıları Türkiye ve Türkiye destekli silahlı grupların gerçekleştirdiğini kaydetti. Saldırıda herhangi bir can kaybı bildirmedi.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre ise, dün Münbiç'in batısındaki aynı bölgede üç sivil, "Türk güçleri ve bağlı silahlı gruplar" tarafından topçu ateşiyle öldürüldü.
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sınır boyunca 30 kilometrelik "güvenli bölge"yi tamamlamak için Ankara'nın bir sonraki hedefini "Münbiç ve Tel Rıfat" olarak ilan etmişti.