Türkiye’nin SDG'ye yönelik açıklamalarında bir “yumuşama” olduğunu belirten Abdi, "Türkiye'nin, SDG'nin Suriye devleti içindeki varlığını kabul etmeye başladığını hissediyoruz" yorumunu yaptı.
Haber Merkezi
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, gelişmeler ve son duruma dair Al Monitor gazetesine konuştu.
Şam'daki HTŞ hükümetiyle müzakerelerde bölgeyi temsil edecek ortak bir heyet kurmak için ulusal bir kongre düzenleneceğini aktaran Abdi, Tişrin Barajı'na dair anlaşmaya ilişkin de "Barajın yönetimi ve personeli olduğu gibi kalacaktır" dedi.
Ayrıca Abdi, Türkiye’nin SDG'ye yönelik açıklamalarında bir “yumuşama” olduğunu da belirtti ve "Türkiye'nin SDG'nin ve Özerk Yönetim kurumlarının Suriye devleti içindeki varlığını kabul etmeye başladığını hissediyoruz" yorumunda bulundu.
'Ulusal bir kongre düzenlenecek'
Abdi, Suriye’de HTŞ yönetiminin lideri Ahmed Şara ile imzaladığı anlaşma sonrası Şam'la müzakerelerde bölgeyi temsil edecek ortak bir heyet kurmak için ulusal bir kongre düzenleneceğini kaydetti.
Kürt partilerinin katılımıyla ulusal bir kongre düzenleyeceklerini dile getiren Mazlum Abdi, “Şam’da ortak siyasi bir iradenin ortaya çıkması, müzakerelere katılacak komitede parti temsilcilerinin yer alması amacıyla tüm Kürt partilerin katılımıyla ulusal bir kongre düzenlenecek” dedi.
Halep'teki mahalleler hakkında anlaşmaya varılmıştı: 'Nihai çözüme varana kadar geçici'
1 Nisan'da Şam yönetimi ile imzalanan Halep'teki Kürtlerin yaşamakta olduğu mahallelerine ilişkin anlaşma kapsamında, esirlerin serbest bırakılması ve askeri güçlerin mahallelerden çıkması kararlaştırılmıştı. Bu bağlamda SDG'ye bağlı askeri birlikler 1 Nisan’dan itibaren, Halep'teki 2 Kürt mahallesinden ayrılarak Fırat'ın doğusuna çekilmişti.
Halep’teki mahallelere ilişkin Şam yönetimiyle varılan anlaşmanın “çok önemli” olduğunu söyleyen Abdi, bahse konu anlaşmanın Suriye geçiş hükümeti ile nihai bir çözüme varana kadar geçici olduğunu belirtti.
Tişrin Barajı anlaşması: 'Yönetim ve personel olduğu gibi kalacak'
Şam yönetimiyle Tişrin Barajı konusunda varılan anlaşmaya da değinen Mazlum Abdi "Anlaşmanın bir kısmı barajla, bir kısmı ise askeri konularla ilgilidir. Ancak Şam ile yapılan anlaşmaya göre, barajın yönetimi ve personeli olduğu gibi kalacaktır" ifadelerini kullandı.
SDG ile Suriye'deki HTŞ hükümeti arasında, Fırat Nehri üzerindeki stratejik öneme sahip Tişrin Barajı'nın yönetimine ilişkin 2 gün önce anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya göre barajı ortak bir komite yönetecek.
'Türkiye daha ılımlı bir dil kullanıyor'
Türkiye’nin SDG kontrolündeki bölgelerine yönelik son dönemdeki açıklamalarında bir “yumuşama” olduğunu da söyleyen Mazlum Abdi, şöyle konuştu:
"Türkiye, SDG kontrolündeki bölgeler hakkındaki resmi açıklamalarında daha ılımlı bir dil kullanıyor. Türkiye'nin SDG'nin ve Özerk Yönetim kurumlarının Suriye devleti içindeki varlığını kabul etmeye başladığını hissediyoruz."
BM danışmanı Sachs: Suriye'deki savaşı ABD başlattı, CIA operasyonları bitmeden barış gelmez | ![]() |