Sarıyer'de kiliseye silahlı saldırı: 1 kişi hayatını kaybetti

Sarıyer'de Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sırasında silahlı saldırı yapıldı. Ayine katılan Tuncer Murat Cihan'ın maskeli 2 kişi tarafından vurularak hayatını kaybettiği bildirildi.

Haber Merkezi

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan Santa Maria Kilisesi'ne pazar ayininde kar maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırıda bir kişi hayatını kaybetti. Saat 11.00'de başlayan ayine düzenlenen saldırı sonrası bölge ablukaya alındı. Olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi.

Görgü tanıkları saldırı sırasında kilisede bulunanların panik içinde kendilerini yere attığını anlattı. Saldırganlar olay yerinden yaya olarak kaçtı.

Saldırıda hayatını kaybeden kişinin adının Tuncer Murat Cihan olduğu öğrenildi.

Saldırıdan yaklaşık 11 saat sonra İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada iki saldırganın yakalandığını duyurdu. Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bu sabah Sarıyer Santa Maria Kilisesinde Pazar ayini sırasında Tuncer Cihan isimli vatandaşımızın ölümüne neden olan 2 katil zanlısı yakalanmıştır" ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya'dan açıklama

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırıya ilişkin ilk açıklamasında "Bugün saat 11.40 sıralarında Sarıyer Büyükdere Mahallesinde bulunan Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında, ayine katılanlar içinde bulunan C.T. maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış ve maalesef hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgi geniş çaplı soruşturma ve saldırganları yakalamak için çalışmalar başlatılmıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ömer Çelik'ten açıklama

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de saldırıya ilişkin bir açıklamada bulundu.

Çelik şunları aktardı:

"İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesinde ayin sırasında bir vatandaşımıza yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Güvenlik güçlerimiz konuyla ilgili geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğine kast edenler, asla emellerine ulaşamayacaktır."

İmamoğlu: Huzurumuzu bozmaya çalışanlara izin vermeyeceğiz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da saldırının ardından sosyal medya platformu X'te bir paylaşım yaptı.

İmamoğlu, "Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi'nde yapılan pazar ayinine yönelik silahlı saldırıyı kınıyorum. Hayatını kaybeden C.T’ye Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Şehrimizin inanç mekanlarına saldırarak birliğimizi ve huzurumuzu bozmaya çalışanlara asla izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Bakan Tunç: Bir Başsavcı Vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kilise saldırısına ilişkin X üzerinden açıklamalarda bulundu.

Tunç şunları aktardı:

"İstanbul Sarıyer’de Santa Maria kilisesinde ayin sırasında maskeli iki kişinin gerçekleştirdiği silahlı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bir kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, olayın aydınlatılması için bir Başsavcı Vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin tespiti ve yakalanması için çalışmalar devam etmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle sürdürülmektedir."

Vali Gül: İki kişi içeriye giriyor, bir kişi ateş ediyor

Olayın meydana geldiği kilisede incelemelerde bulunan Vali Davut Gül, daha sonra basına yaptığı açıklamada "İçişleri Bakanlığımızın açıklaması olayın çerçevesini çiziyor. Bunun dışında söyleyebilecek birşey yok. Kilisemizin baş pederiyle de görüştük, ona da geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Olay daha çok yeni, herkes görevini yapıyor. İki tane maskeli kişi içeri giriyor, bir kişiye ateş ediyorlar, o kişi de hayatını kaybediyor" dedi. 

Bir gazetecinin, sosyal medyada Fatih Camisi'ndeki saldırıya atıfta bulunulduğunu aktarması üzerine Gül, "Hayır efendim. Şu an itibarıyla açıklanan bu bilgilerin dışında bir bilgi de yok. Bunun dışındaki paylaşılan diğer bilgilere de itibar etmeyelim" dedi.

"Rastgele bir ateş söz konusu değil hedefe alınan bir kişi üzerinden mi saldırı var?" sorusuna Gül, "Burada ne dersek diyelim hüküm tesis etmiş olacağız. Söylediğimiz nokta bu. 2 tane maskeli kişi içeri giriyor ve bir kişiye ateş ediyorlar. O kişi de hayatını kaybediyor. Polis ve savcılığımız bu konuda araştırmalara devam ediyor" diye yanıt verdi.

Sarıyer Belediye Başkanı'ndan açıklama

Saldırıya ilişkin Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç açıklama yaptı. Genç açıklamasında, "İlçemizde bulunan Büyükdere - Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne düzenlenen silahlı saldırıyı büyük bir üzüntüyle lanetliyorum. Bu terör eyleminde maalesef 1 kişinin yaşamını yitirdiğini öğrendim. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Birlik ve beraberliğimize yönelik bu hain saldırılar amacına ulaşamayacak" ifadelerini kullandı. 

'Silah tutukluk yapmış, saldırı sürecek miydi bilinmiyor'

BirGün'e konuşan Genç, "İlk silah patladığında zaten herkes kendini yerlere atmış. İkinci patlamadan sonra silah tutukluk yapmış, sonrada çıkmışlar. Devamında ne olacaktı, saldırı sürecek miydi bilinmiyor" dedi. Saldırıda yaşamını yitiren C.T.’nin kilise cemaatinden olmadığına söyleyen Genç, “Saldırı sırasında girişteki Bayburtlu bir vatandaş yaşamını yitiriyor ki Müslüman bir vatandaş kendisi. Papazın söylemesine göre devamlı kiliseye gidip geliyormuş ki papaz bu kişiyi tanıyormuş, kendisinden ‘İyi bir insandı’ olarak söz etti" ifadelerini kullandı.

Olay sırasında Polonya Başkonsolosunun da çocuklarıyla birlikte ayine katıldığını aktaran Genç, “Ön tarafta oldukları için kendilerine bir şey olmamış ancak çocukları ve ayindeki herkes çok ciddi etkilenmiş. Ayin sırasında 35-40 kişi kilisedeydi. Silahla tarama gibi bir olay yaşanmamış münferit bir ateş var. Tarama olsa kiliseye gelmişler derdik ama bir kişi vurdular ardından başkasını da vuracaklar mıydı bilinmiyor" dedi.

Erdoğan'dan kilisenin rahibine telefon

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aday tanıtımı için gittiği Eskişer’de dönerken uçakta Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Sayın Anton Bulai ve Polonya'nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Witold Lesniak ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Erdoğan, telefon görüşmesinde şunları söyledi:

Öncelikle başımız sağ olsun diyorum. Biraz sonra valimiz de orada olacak. Bütün emniyet teşkilatı arama içerisinde. İnşallah kısa zamanda yakalanarak gereği yapılacaktır. Ama tüm cemaatinize baş sağlığı dileklerimi özellikle iletmek istiyorum.

Her yerde maalesef bu tür caniler çıkıyor. Bunlar masum insanlara da adete bedeller ödetiyor. Bütün emniyet teşkilatımız bütün imkanlarıyla seferber. Kısa zamanda fail yakalanacaktır.

Öldürülen Cihan'ın yeğeni: 'Tesadüfen ona denk geldi'

Saldırıda hayatını kaybeden Tuncer Murat Cihan’in yeğeni Çağın Cihan, Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'a konuştu.

Cihan, “Kendisi amcam olur. Sadece oraya ziyaret geldi ve tesadüfen ona denk geldi. Sade masum biriydi ve kesinlikle masum bir kurbandı. Emekliydi, hafif zihinsel engelliydi. Son iki aydır da pazarları kiliseye gidip geliyordu" dedi.

Saldırıda ölen Cihan’ın dayısı Kazım Aydemir ise “Benimle birlikte kiliseye geliyordu. Cemaat tarafından çok sevilen biriydi. Boşu boşuna öldürdüler. Çok fazla üzgünüz” dedi.

Öte yandan ayinde Polonya'nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ve çocuklarının da bulunduğu öğrenildi.

Papa Francesco: Kilisenin cemaatine çok yakınım

İstanbul'daki saldırı hakkında Papa Francesco'dan da açıklama geldi.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, bugün Vatikan'daki Aziz Petrus Meydanı'nda düzenlenen öğle ayini sırasında konuşan Papa Francesco, saldırının mağdurlarıyla dayanışma içinde olduğunu vurguladı. Papa, "Pazar ayini sırasında saldırı düzenlenen ve bir kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı İstanbul'daki Santa Maria Kilisesi cemaatine çok yakınım" ifadesini kullandı.

İmamoğlu'ndan saldırıya uğrayan kiliseye ziyaret

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu saldırının gerçekleştiği kiliseyi ziyaret etti.

İmamoğlu çıkışta basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Üzgünüz, İstanbul tarihi boyunca bütün farklı inançlara ve etnik kökenlere ev sahipliği yapmış bir şehir. Bu yönüyle bugün yapılan saldırıyı elbette kınıyorum. Kaybettiğimiz vatandaşımız için de başımız sağ olsun. Burada sayın Peder'i ziyaret ettim kendisine başsağlığı dileklerimi ilettim aynı zamanda hepimize başsağlığı dileyerek bu acının hepimize ait olduğunu dile getirdim" dedi.

İmamoğlu "Hem ulusal hem uluslararası olarak hassas bir dönemdeyiz, bu yönüyle de süreci takip ediyoruz. Emniyet yetkililerimiz teyakkuz halinde. İki saldırgan olduğu gözüküyor, maskeli şekilde girerek saldırıyı yapıp kaçtıkları gözüküyor. İnşallah en kısa zamanda saldırganlar tutuklanır ve olay gün ışığına çıkar ve aydınlanır. Cemaatin içinde bulunan 30'un üzerinde vatandaşın ibadet ettikleri anda bir vatandaşımıza denk geliyor, diğer vatandaşlarımızı Allah korumuş. İçeride yabancı Misyon Şefi ve ailesi de bulunduğu bilgiler arasında, onlara da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Süreci biz de yerel yönetim olarak İstanbul Belediyesi olarak takip ediyoruz. Kendilerinin yanında olduğumuzu dile getirdik. Dayanışma, işbirliği birlikte uluslararası mesaj, bütünlükçü yapımız bizim barışımızın en büyük teminatı" diye konuştu.

Bakan Yerlikaya'dan kilise önünde açıklama

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya kilisenin önünde gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu saldırıyı kim yaptıysa, kimler yaptıysa onları adalete teslim etmek bizim görevimiz ve bunu yapmakta da kararlıyız" dedi.

Yerlikaya, Santa Maria Kilisesi’nin önünde yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“Bu sabah 11.40’ta Sarıyer ilçemizde Santa Maria Kilisesi’nde pazar ayini esnasında menfur bir saldırı yapılmıştır. Bu saldırı esnasında maalesef bir vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu menfur saldırıyı lanetliyoruz, şiddetle kınıyoruz. Olayın bir an önce açıklığa kavuşturulması, aydınlatılması için emniyetimiz çalışıyor. Bütün arkadaşlarımız gayret ediyor.

İstanbulumuzda pek çok ibadethane var. Her biri özgürce, huzur ve güven ortamında ibadetlerini yerine getiriyor. Bütün din insanları, cemaat bu huzur ve güven ortamından fevkalade memnun. Milletimizin birliğini, beraberliğini bozmaya kastedenler hiçbir şekilde başarılı olamayacaklar. Biz her zaman İstanbulumuz başta olmak üzere, ülkemizin her yerinde, huzur ve güven ortamında, birbirimize güvenerek yaşamaya devam edeceğiz. Bu saldırıyı kimler yaptıysa onları da en kısa zamanda tespit edip adalete teslim etmek, bizim görevimiz ve bunu yapmakta da kararlıyız.

Saldırıyı ilk duyduğumuz andan itibaren de valimiz, emniyetimiz, istihbarat teşkilatımız, devletimizin bütün kademeleri birlik, beraberlik, uyum içerisinde çalışıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da Eskişehir’e giderken açıklamaları da yaptılar. Bu olayı duyar duymaz kendilerine bilgi arz ettik. Devamını da arz etmeye çalışıyoruz. Gelişmelerden sizlere en kısa zamanda bilgi vereceğiz. Santa Maria Kilisesi’nin başpederlerine başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Kilisenin kıymetli cemaat mensuplarının her birbirine de tekrar geçmiş olsun ve başsağlığı diliyorum."

Katolik Kilisesi avukatı Hatipoğlu: Başka yaralanan yok, hedef bizim açımızdan bilinmiyor

Sarıyer'deki Santa Maria Katolik Kilisesi'ndeki saldırının ardından Katolik Kilisesi ve Vatikan avukatı Afşin Hatipoğlu, basın mensuplarını sorularını cevapladı.

Hatipoğlu, "Bu sabah Sarıyer'deki Santa Maria Katolik Kilisesi'nin pazar ayininde vahşice bir cinayet gerçekleşmiştir. Bu cinayetin her bir boyutu devlet yetkilileri eliyle soruşturulmaktadır. Cinayetin dışında ayin sırasında başkaca bir yaralanan şahıs olmamıştır. Sabah saatlerinden itibaren başta Cumhurbaşkanı olmak üzere sayın İstanbul Valisi, sayın İçişleri Bakanı, sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İstanbul Emniyet Müdürü başta olmak üzere bütün devlet yetkilileri kiliseye başsağlığı mesajı iletmiş ve yanlarında olduğunu söylemiştir. Bu aşamada soruşturma devam ettiği için hukuk çerçevesinde başkaca bir bilginin sağlıklı olmayacağı açısından sizinle paylaşmamız söz konusu değil. Ancak ilerleyen günlerde kilise yönetimi sizinle yazılı bir açıklamayı paylaşacaktır. Soruşturma her yönlü devam etmektedir. Ayin sırasında meydana gelen bu vahşi saldırı Katolik cemaati başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını derinden üzmüştür. Sayısız mesaj, sayısız telefon ve sayısız ileti sabahtan bu saate kadar kiliseyle paylaşılmıştır. Gerek yurtiçi gerek yurtdışı temsilciliklerden gerekse ilgili kişilerden kilise yönetimine başsağlığı mesajları iletilmiştir. Süreç çok hassastır, ayine gelen maskeli iki kişi kasten ve bilerek ayini basmış ve bu menfur saldırıyı gerçekleştirmiştir. Bu vahşi ve barbarca saldırıyı Türkiye Cumhuriyetinin bütün unsurları kiliseye olan nezaket ve saygı mesajlarıyla birlikte araştırmaktadır. Biz devletimizin bu aşamadaki desteğine teşekkür ediyoruz. Başta Katolik cemaati olmak üzere bütün milletimize başsağlığı diliyoruz" dedi.

DHA'nın aktardığına göre saldırıda ölen kişi hakkındaki soruya cevap veren Hatipoğlu, "Bu aşamada verilen bilgilerin ne derece teyit edilip edilmediğiyle ilgili bizde kesin bir kanaat yok. O nedenle merhumun hangi dine mensup olup olmadığı, gelen kişilerin kimliği kimlikleri, gelen kişilerin kastı, gelen kişilerin amacı ve icbar ettikleri hedef bizim açımızdan inanın bilinmiyor" diye yanıt verdi.

Hatipoğlu, ellerinde görgü tanığı ifadeleri ve görüntüler olduğunu ancak teyit edilmemiş olduğunu da vurgulayarak soruşturmayı etkileme olasılığı olduğundan paylaşmasının hukuken doğru olmadığını belirtti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan kiliseye ziyaret

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Santa Maria Kilisesi'ni ziyaret etti.

Erbaş çıkışta yaptığı açıklamada "Mabetlerin hele ibadet esnasında tamamen dokunulmazlığı vardır. Hangi dinin mabedi olursa olsun, bizim inancımıza göre camiler, kiliseler, sinagoglar dokunulmazdır. Bu kilisede hem de ayin esnasında yapılan bu saldırıyı şiddetle lanetliyor ve kınıyorum. Ölen kişinin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Devlet ve millet olarak birlik ve beraberliğimizi her zaman muhafaza edeceğiz. Farklı inançlardan insanların bir arada yaşaması, bizim için çok önemli bir zenginliktir" dedi.

Saldırganların görüntüleri yayınlandı

Kiliseye saldırı düzenleyen iki şüphelinin kiliseye doğru gidişini içeren güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

Yayın yasağı getirildi

Olayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma devam ediyor.

Başsavcılık, soruşturma kapsamında saldırıya ilişkin yayın yasağı getirilmesini talep etti.

Talebi değerlendiren İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, olayla ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı konulmasına karar verdi.

Boğaz'daki tek Katolik Kilisesi

Meryem Ana Doğuş Kilisesi veya Santa Maria İtalyan Latin Katolik Kilisesi olarak bilinen ibadethane, İstanbul Boğazı'nda bulunan tek Latin Katolik Kilisesi'dir. 1866 yılında ibadete açılan kilise Mimar Gaspare Fossati tarafından tasarlandı.

Rahip Santoro cinayetinden 17 yıl sonra

Türkiye'de Katolik Kilisesi'nin Fidei dönüm misyoneri üyesi olarak Trabzon'daki Santa Maria Katolik Kilisesi'nde görev yapan Rahip Andrea Santoro 5 Şubat 2006'da kilisede uğradığı silahlı saldırıda öldürülmüştü. Santoro'yu öldüren zanlı kendi ifadelerine göre Danimarka Karikatür Krizinden etkilendiğini öne sürmüştü. 

2003'te sinagog saldırıları düzenlenmişti

15 Kasım 2003 tarihlerinde ise İstanbul'da, sinagogları hedef alan 2 intihar saldırısı yapılmıştı. 15 Kasım günü Şişli'deki Bet İsrael Sinagogu, dört dakika sonra ise Beyoğlu'ndaki Neve Şalom Sinagogu'nun önünde birer kamyonet infilak etmişti. Patlamalar sonucunda saldırganlar dâhil 26 kişi öldü, 300'den fazla kişi yaralanmıştı.