Sarıyer Reşitpaşa Dayanışma Ağı yola çıktı

İstanbul Sarıyer’e bağlı Reşitpaşa Mahallesi sakinleri pandemi ile birlikte giderek derinleşen ekonomik ve sosyal sorunlara karşı bir dayanışma ağı kurdu.

Haber Merkezi

İstanbul Sarıyer’e bağlı Reşitpaşa Mahallesi sakinleri pandemi ile birlikte giderek derinleşen ekonomik ve sosyal sorunlara karşı bir dayanışma ağı kurdu.



İktidarın 17 günlük kapanma kararının hemen ardından kuruluş çalışmalarına başlayan mahalleliler yayınladığı ilk açıklamada “Pandemi bitmiyor ve koşullar gittikçe ağırlaşıyor. Açlık ve yoksulluk artıyor. Ancak birbirimizle dayanışabilir ve birbirimize destek olabiliriz” dedi.



“Reşitpaşalılar sadaka gibi insanların başkalarına muhtaç olacağı şekilde değil birbirine elini uzatarak dayanışmayı örebilir” diyen mahalle sakinleri, AKP döneminde toplumsal yaşantının bir parçası haline getirilmeye çalışılan sadaka kültürüne karşı eşitlikçi bir zeminde dayanışmayı örgütlemek üzere yola çıktıklarını ifade ediyor.



Kurulmasının hemen ardından çalışmalarına başlayan ağ, ilk aşamada ekonomik krizin mağdur ettiği mahallelilerin gıda ve giyim gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için bir dayanışma örgütlüyor. Hemen ilk hafta toplanan bağışlar ile mahallenin kasabının, esnafının desteğiyle ihtiyaç sahibi 14 eve içinde eti, taze meyve ve sebzesi de yer alan paketler dağıtıldı.



Dayanışma ağından soL’a konuşan bir öğretmen şunları söyledi:



'Komşusuna, mahallesine ve ülkesine sahip çıkan bir emekçi mahallesi kurmak istiyoruz'


"Mahallemizde çok fazla emekçi işini kaybetti, geliri düştü, yoksullaştı. Çocuklarımızın çok büyük bir bölümü pandemide eğitimden geri kaldı. Ev kadınlarımızın sırtına binen yük taşınamaz hale geldi. Gençlerimiz işsiz. Bu koşullarda birbirimizin yaralarını sarmak, haksızlıklara karşı birlikte mücadele etmek için bir araya geldik. Bizi kurtaracak bir kahraman yok. Yeter ki birlik olalım, o zaman sorunlarımızın üstesinden birlikte gelebiliriz. Artık mahallemizde sadaka kültürü yerine dayanışma kültürü yeşersin istiyoruz. Komşusuna, mahallesine ve ülkesine sahip çıkan bir emekçi mahallesi kurmak istiyoruz. Kimse ihtiyacını tarikatlardan ya da sıbyan mekteplerinden karşılamasın. Herkesin elinden gelen katkıyı koyacağı bir dayanışma örgütlüyoruz. Sözlerimi Reşitapaşa Dayanışma Ağı’nda bugün en fazla duyulan şu cümle ile bitirebilirim: “Bu daha başlangıç!”



“Daha da fazlasını yapacağız”



“Her zaman çevreme yardımcı olmak ve çevremle paylaşmak gençliğimden beri en büyük idealimdi” diyen Selma hanım, dayanışma ağında yer almasının nedeninin bu ideali olduğunu ifade etti: “Ben yaşımdan dolayı ilk işimizde orada olamasam da gelen telefonlardan ve çevremde aldığım tepkilerden çok güzel bir iş yaptığımızı öğrendim. Daha da fazlasını yapacağız ve etrafımızı uyarıcı şeyler yapacağız. Sadece maddi destek değil daha da fazlasını yapacağımıza inanıyorum.”




“Herkes elini taşın altına koyacak. Mahalleli ile birlikte yapacağımız çok iş var”

Mahalle esnafından Mükerrem Bey ise insanların birbirine sosyal, kültürel olarak dokunmasının, mahallenin birlik ve beraberlik içinde olmasının önemine işaret ederek şöyle konuştu: 

“Dayanışma ağının mahallede çok güzel şeyler yapacağına dair en ufak bir tereddütüm yok. Dayanışma ağı gıda ve giyim desteği ile ilk adımını attı ve çok güzel oldu. Daha yapacak çok iş var. Özellikle kadınları evlerden kurtaracak işler yapabiliriz dayanışma ağı ile. Mahalleyi canlandıracak işler yapılacak. Mahallede aş evi açmak gibi mahallelinin kapasitesi ile yapacağımız çok iş var. Herkes elini taşın altına koyacak. Mahalleli ile birlikte yapacağımız çok iş var.”




Reşitpaşa Dayanışma Ağı kısa ve uzun vadede gerçekleştirmeyi planladıkları hedefleri şöyle sıraladı:



*Gıda ve giyim gibi temel ihtiyaçlar konusunda dayanışmanın sağlanması



*İşsizlik, yoksulluk gibi sorunlarda muhtarlık, belediyeler ve ilgili kurumlarla ilişkinin kurulması



*Pandemi döneminde eğitimden geri kalan çocuklara eğitim desteği



*İş yerinde haksızlığa uğrayan emekçilere hukuki danışmanlık



*Uzman psikologlar eşliğinde ebeveyn okulları



*Deprem riskine karşı bilgilendirme toplantıları ve bir mahalle komisyonunun oluşturulması



*Mahallemizdeki yoksulluk nedeniyle bir aşevi kurulması,



*Belediyenin önceki planlarında yer alan boş bir araziye amfi tiyatro kurulması



*Yaz aylarında mahallenin parkında açık hava sineması etkinliklerinin düzenlenmesi